Kirjauutuuksia – syksy 2020

Teema
13.7.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Syksyn uutuuskirjat ovat nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimittajan kokoamassa listauksessa on mukana 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiirin artikkeleista vinkit syksyn lasten- ja nuortenkirjoista.

 

Suomenkieliset romaanit

Kristina Carlson: Eunukki (Otava), syyskuu

"Täysinpalvellut hovieunukki Wang Wei pohtii elämäänsä Song-dynastian Kiinassa, 1100-luvulla. Uskaltaako jo puhua ja ajatella vapaasti? Wang Wei on nimi, jonka hän sai yhdeksänvuotiaana, kun köyhät vanhemmat olivat myyneet hänet ja veljen hoviin. Heidät leikattiin eunukeiksi. Wang Wei eteni keittiöstä naisten haaremiin."

Laura Gustafsson: Rehab (Into), syyskuu

"Itä-Helsinki, Vuosaari, Taivastalo. Santa Marian piti tuikata tuleen vain tavaraa pursuava talonsa. Koko asuinalue paloi poroksi. Pian joukko suurhävityksestä pelastautuneita ihmisiä löytää toisensa pilviä hipovasta tornitalosta. On rehabin aika."

Antti Holma: Kaikki elämästä(ni) (Otava), elokuu

"Lapsuutta Sonkajärvellä hallitsee taajaman, häpeän ja Jumalan kolmiyhteys. Kun Railin Grilli-Baari palaa maan tasalle, tuhkasta nousee ilmaisuhirviö, joka päätyy japanilaiseksi ensirakastajaksi Kansallisteatteriin. – – Supersuosittu Antti Holma kaivaa esiin elon koko kirjon – Auta Antti -podcastista tuttuun, hulvattoman tarkkanäköiseen tapaansa."

Kari Hotakainen: Tarina (Siltala), elokuu

"Tilanne on tämä: Maaseutu on muutettu Virkistysalueeksi, kaikki asuvat Kaupungissa. Ammatit ja työnkuvat ovat muuttuneet tai kadonneet kokonaan, kukaan ei löydä paikkaansa, asiat ovat karanneet käsistä, Päättäjät ovat pulassa. Kun kaikille ei riitä asuntoja, alkaa raaka pudotuspeli."

Juha Hurme: Suomi (Teos), elokuu

"Eletään erään laskutavan mukaan 1800-lukua. Lönnrot ja Lyyti ryhtyvät kirjoittamaan ja Kalevala tulee harsittua kasaan samoihin aikoihin kuin idearypäs nimeltä Suomikin. – – Juha Hurmeen kuudes romaani Suomi jatkaa Finlandiapalkinnon voittaneen Niemen tositarinaa."

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY), elokuu

"Alkukesällä 1945 viisi naista lähtee norjalaiselta vankileiriltä kotimatkalle läpi poltetun Lapin. Naiset eivät kysele toisiltaan, miksi lähtivät saksalaisten matkaan. – – Tommi Kinnusen odotetussa romaanissa ollaan keskellä avaraa erämaata, tien päällä, vapaana suljetuista huoneista, joissa oli tilaa vain miesten myrskyäville tunteille."

Terhi Kokkonen: Rajamaa (Otava), syyskuu

"Twin Peaks kohtaa Nukkekodin trillerimäisessä esikoisromaanissa. Karo ja Risto ovat hoitaneet kireää liittoaan Lapin-lomalla. Paluumatkalla he joutuvat auto-onnettomuuteen ja jäävät seudun ainoaan majapaikkaan, Arctic Mirageen, toipumaan."

JP Koskinen: Hukkuva maa (Like), elokuu

"Vaaterin teollisuussuvun patriarkka Jukka Vaateri on ollut kadoksissa yli viisi vuotta. Perheyhtiötä johtava tytär Sandra haluaa julistaa isänsä kuolleeksi käytännön syistä. Katoamista alkaa selvittää perheen esikoinen Niklas, ilmastotutkimuksen asiantuntija, jonka isä on ohittanut perheyrityksen sukupolvenvaihdoksessa."

Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus), syyskuu

"1950-luvulla Suomen metsiin ja ihmisiin kohdistettiin vaatimuksia, joilla tavoiteltiin hyvää. Margarita näyttää menestystarinan kääntöpuolen ja sen, mihin valtiollisen velvollisuuden täyttäminen voi johtaa. Romaani havainnollistaa monien ajankohtaisten aiheiden juuria – –"

Olavi Koistinen: Motivaatiojänis (Kosmos), lokakuu

"Olavi Koistisen odotettu ensimmäinen romaani on riemastuttava kuvaus siitä kuinka tekoäly vie sinunkin työsi. Olli Erkama työskentelee kiinalaiskonserni Ximfassa, kun organisaatiouudistus alkaa. Mitä tapahtuu kun tekoäly alkaa ensin suunnitella työpaikan ruokalistat, korvaa sen jälkeen suurimman osan työntekijöistä ja lopulta myös romaanin kertojan?"

Maritta Lintunen: Kirjeitä suolavuonolta (Karisto), elokuu

"Sigvald Johansen on eksentrinen akustiikkasuunnittelija, alansa ehdoton huippu. Hän on pitänyt yhtä lapsuudenystävänsä, oslolaisen Olafin kanssa jo vuosikymmenet. – – Kirjeitä Suolavuonolta on runollinen romaani syyllisyydestä, riippuvuudesta ja hiljaisuuden kaipuusta."

Markku Pääskynen: Aurinko ei liiku (Tammi), syyskuu

"Nelihenkinen opettajaperhe on muuttanut pääkaupunkiseudulta pieneen pitäjään ja elämä asettunut uomiinsa. Silti jokin on vinksallaan. Esikoispoika tuntuu aavistavan ennalta, kun perhettä uhkaa jokin onnettomuus. Lähiseuduilla ilmenee useampi tapaus, jossa auton takakontista löytyy ruumis."

Marisha Rasi-Koskinen: REC (S&S), syyskuu

"Lucas A on ihan tavallinen poika, jolla on ihan tavallinen elämä, kunnes hänestä tulee erityinen. – – REC on kirjallinen mysteeri, matkakertomus ja dokumentti, fiktiota fiktiosta. Se on unohtumaton, suuri romaani ystävyydestä ja rakkaudesta, vallankäytöstä ja rajattomuudesta."

Jussi Seppänen: Jussi Seppänen (WSOY), elokuu

"Jussi Seppänen on kirja, jossa ihminen tulee esikoiskirjailijaksi, rakastuu, sairastuu, tuomitaan kuolemaan, saa parantavaa hoitoa ja epäonnistuu kiukaan sytyttämisessä. Tämä on kirja, jossa kirjailija katsoo itseään ja tapoja joilla hän itseään maailmassa ilmentää."

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät (Atena), elokuu

"Viidestä sukupolvesta kertova romaani punoo yhteen Stalinin vainot, uzbekistanilaisen lapsuuden ja turkulaisen maahanmuuttaja-arjen. Vuonna 1936 Juri juhlii Leningradissa viidettä syntymäpäiväänsä tietämättä, että kesän lopussa hänen maailmansa hajoaa: vanhemmat vangitaan eikä heitä enää ole."

Hannele Mikaela Taivassalo: Lopussa minun pitäisi kuolla (Teos, suom. Raija Rintamäki), elokuu

"Kirjailija tapaa miehen, joka on naimisissa. He tapailevat salaa. – – Taivassalon kirkkaassa, sydämen särkevässä romaanissa kirjailija kirjoittaa itsensä irti rakkaudesta, joka ei saa olla olemassa, niin suuresta että se täytyy ampua, amputoida, haudata syvälle maan uumeniin."

Runot ja lyhytproosa

Yahya Hassan: Runot 2 (Tammi, suom. Katriina Huttunen), lokakuu

"Runot oli huikea myynti- ja arvostelumenestys, mutta Hassan joutui myös uhkausten ja hyökkäysten kohteeksi ja poliisin suojeluun. Runot 2 kertoo mitä sitten tapahtui: miten juhlittu ja lahjakas runoilija päätyi itse vankilaan ja miksi hän käänsi selkänsä menestykselle."

Olli Heikkonen: Rajalliset maat (Teos), syyskuu

"Keisarin alla ruhtinaat, niiden alla kaikki muu, ympärillä 30-vuotinen sota. – – Heikkosen uskomattoman kauniit runot muodostavat kuvioita, joissa voi nähdä milloin sotalippuja, milloin linnun siipiä, jokia, toisiinsa silloin tällöin sopivia Euroopan palasia."

Ritva Kokkola: Linkola (Atrain & Nord), lokakuu

"Ritva Kokkolan Linkola-runoissa herkkä luontosuhde ja huoli ympäristöstä muuttuvat salakavalasti armottomuudeksi välinpitämättömiä kohtaan. Linkola on paratiisi, josta karkotetuksi joutavat lopulta kaikki ihmiset. – – Pieni toivon kipinä elää, jos ihmiset ymmärtävät ja oppivat, ennen kuin on myöhäistä."

Vilja-Tuulia Huotarinen: Omantunnon asioita (Siltala), elokuu

"Omantunnon asioissa saavat runonsa niin vauvat, ystävät, sukulaiset kuin parisuhteetkin. Muuttuvan ympäristön keskellä läheisyys on kantava voima, ja toivo syntyy yhdessä tekemisestä. Vanhalle maailmalle on jätettävä hyvästit, niin kuin myös menneille ihmisille."

Virpi Vairinen: Kaikki tapahtuu niin paljon (Poesia), elokuu

"Virpi Vairisen neljäs runoteos Kaikki tapahtuu niin paljon kertoo suhteista, joita muodostamme teknologiseen ympäristöömme ja unenomaisista maisemista, joissa olemme aina jonkin äärellä. – - Se on myös teos rakkaudesta ja sen menettämisestä, jotka tunkeutuvat läpi olemisen ja kielen."

Taneli Viljanen: Varjoja, usvaa (Poesia), elokuu

"Varjoja, usvaa on lajirajoja kunnioittamaton esseeteos, joka hyödyntää niin runon, fiktion kuin aforismin keinoja. Se on poliittinen kannanotto sukupuolen moninaisuuden puolesta ja samaan aikaan omalakinen, muodoltaan poikkeuksellinen taideteos."

Käännetyt romaanit

Margaret Atwood: Viimeisenä pettää sydän (Otava, suom. Hilkka Pekkanen), syyskuu

"Kodittomat Stan ja Charmaine yrittävät epätoivoisesti pitää päänsä pinnalla keskellä taloudellista romahdusta. – – Kuin vastauksena rukouksiin Charmaine löytää ilmoituksen erikoisesta hankkeesta. Vapaaehtoiset osallistujat muuttavat asumaan suljettuun kaupunkiin. Kukaan ei ole työtön, ja kaikki saavat mukavan kodin joka toiseksi kuukaudeksi. Joka toinen vietetään vankilassa."

Thomas Bernhard: Halvallasyöjät; Wittgensteinin veljenpoika (Teos, suom. Tarja Roinila), elokuu

"Halvallasyöjien päähenkilö, Koller, on vuosia sitten puistokävelyllä sattuneen koiranpureman seurauksena menettänyt jalkansa. – – Vuonna 1982 julkaistu Wittgensteinin veljenpoika on autofiktiivinen kuvaus kertojan ja kuuluisan filosofi-Wittgensteinin serkun pojan Paulin ystävyydestä."

Nazanine Hozar: Aria (Otava, suom. Hilkka Pekkanen), elokuu

"Suuri kertomus vie iranilaisen orpotytön ryysyistä rikkauksiin ja vallankumouksen sydämeen. 1950-luvun Iranissa sotilas pelastaa tienposkeen hylätyn vauvan – ja muuttaa samalla lopullisesti molempien kohtalon. – – Aria näyttää Iranin historian, nykyhetken ja yhteiskunnan kuin kaleidoskoopin läpi."

Pierre Lemaitre: Tuhon lapset (Minerva, suom. Susanna Hirvikorpi), lokakuu

"Pierre Lemaitren maailmanmenestystrilogian itsenäinen päätösosa. – – Kolmekymmentävuotias Louise pakenee alastomana Montparnassella sijaitsevasta hotellihuoneesta, jossa muuan mies on juuri ampunut itsensä. Ymmärtääkseen juuri kokemansa tragedian syyn, Louisen on selvitettävä kuolleen äitinsä salaisuudet."

Jhumpa Lahiri: Missä milloinkin (Tammi, suom. Helinä Kangas), syyskuu

"Nykyään Roomassa asuva Lahiri kuvaa tarkkailijan elämää tunnelmallisten tuokiokuvien kautta. Missä milloinkin koostuu sirpaleista roomalaisen naisen elämää. – – Hän haluaa olla itsellinen ja pitää yksinäisyyttä lähes ammattinaan, mutta toisaalta hän seuraa kiinnostuneena muiden elämää ja saa siitä iloa."

Ulla Lenze: Josef Kleinin kolme elämää (Like, suom. Sanna van Leeuwen), syyskuu

"Tositapahtumiin perustava väkevä kertomus valtiomahtien väliin jäävästä miehestä. Antisemitismi hivuttautuu Amerikkaan, ja natsit värväävät vakoojia New Yorkissa. Saksalaisen maahanmuuttajan Josefin suurin intohimo on amatööriradio. Sen kautta hän kohtaa elämänsä naisen, Laurenin."

Édouard Louis: Väkivallan historia (Tammi, suom. Lotta Toivanen), elokuu

"Kun Édouard Louis tapaa kadulla kiehtovan miehen, kohtaaminen muuttaa kaiken. – – Autofiktiivinen romaani pakottaa lukijan pohtimaan trauman seurauksia, luokkayhteiskuntaa sekä sitä, kuinka väkivallan uhrin on kamppailtava pitääkseen oma tarinansa hallussaan."

Patrick Modiano: Dora Bruder (WSOY, suom. Lotta Toivanen), marraskuu

"Modiano antaa kasvot yhdelle kuudesta miljoonasta vainojen uhrista. Dora Bruder, 15-vuotias pariisilainen juutalaistyttö, karkasi koulustaan joulukuussa 1941 ja katosi. – – Herkin vaistoin kirjailija etsii tietoa, kuvittelee ja kuvaa Doran, nuoren, jonka jäljet katosivat Auschwitzin kitaan."

Jenny Offill: Ilmastoja (Gummerus, suom. Marja Luoma), syyskuu

"Kirjastonhoitaja Lizzie Benson elää lopun aikoja. Lähipiirinsä epävirallisena terapeuttina hän ottaa kantaakseen muiden huolet, isot ja pienet, ja laajentaa toimialaansa, kun ilmastonmuutosaiheisella podcastillaan tähdeksi noussut Sylvia, Lizzien vanha mentori, pestaa hänet avukseen vastaamaan kuulijoiden lähettämiin viesteihin."

Tommy Orange: Ei enää mitään (Aula & Co, suom. Jussi Korhonen), syyskuu

"Tommy Orangen järisyttävä romaani seuraa kahdentoista urbaanin intiaanin valmistautumista Oaklandin stadionilla pidettävään suureen powwowiin. – – Yhdessä kertojien äänistä muodostuu kaupunki-intiaanien kurimuksesta laulava kuoro, joka yrittää tulla toimeen tuskallisen historian, kauneuden ja henkisyyden, uhrausten ja sankaruuden kanssa."

Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli (Otava, suom. Tapani Kärkkäinen), syyskuu

"Nobelistin nautittavassa romaanissa kohtaavat trilleri ja satu. Janina asuu syrjäisessä puolalaiskylässä. Hän viettää talvipäivät opiskellen astrologiaa, kääntäen William Blaken runoja ja huolehtien rikkaiden varsovalaisten kesäasunnoista. – – Sitten Janinan naapuri kuolee, ja pian ruumiita alkaa löytyä lisää. Epäilysten kasaantuessa Janina ujuttautuu osaksi rikostutkintaa."

David Foster Wallace: Päättymätön riemu (Siltala / Sanavalinta, suom. Tero Valkonen), lokakuu

"David Foster Wallacen legendaarinen pääteos viimein suomeksi. – – Teos on rönsyilevän monimuotoinen ajankuva, filosofinen tutkielma ja kreisikomedia, joka käsittelee muun muassa riippuvuuksia, mainontaa, tennistä, elokuvateoriaa ja terrorismia."

Dekkarit ja jännitys

Jonas Bonnier: Lahkomurhat (Tammi, suom. Laura Kulmala), elokuu

"Karmiva tositarina koko Ruotsin tuntemasta tapahtumaketjusta, jossa uskonlahko saa valtaansa pienen kylän ja hurmahenkisyys muuttuu henkilöpalvonnaksi, seksirituaaleiksi ja murhiksi. Forsmanin perhe muuttaa pieneen Knutbyn kylään kesällä 1997. Paikkakunnalla vaikuttava seurakunta imaisee saarnaajaisän toimintaansa – –."

Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja (WSOY, suom. Kaisa Kattelus), syyskuu

"Mustan huumorin sävyttämä kirjallinen käsikranaatti sisarrakkaudesta ja pinoutuvista ruumiista. Pikkusisko Ayoola on kaunis, lahjakas ja mahdollisesti sosiopaatti. Isosisko Korede on hyvä siivoamaan Ayoolan jälkiä. – – Kun Ayoola iskee silmänsä Koreden pitkäaikaiseen ihastukseen, verisiteet joutuvat koetukselle."

Camilla Grebe: Varjokuvat (Gummerus, suom. Sari Kumpulainen), heinäkuu

"Helmikuisena yönä vuonna 1944 nainen ristiinnaulitaan lattiaan Tukholmassa. 1970-luvulla poliisi saa ilmoituksen kuolleesta naisesta tukholmalaisessa lähiössä. Murhan yksityiskohdat ovat samat kuin kolmekymmentä vuotta aiemmin, mutta tapaukset jäävät ratkaisematta. Kymmenen vuotta myöhemmin löytyy jälleen uusi uhri."

Marko Kilpi: Undertaker – Kuoleman kosketus (Crime Time), syyskuu

"Jarmo Kivi paljastuu saksalaiselle arkkiviholliselleen Wulfille, jota hän on vuosikausia piileksinyt hautaustoimiston varjoissa. Kivi tietää sen tarkoittavan säälimättömän sodan alkua. – – Kun Kivi käy yksinäiseen taistoonsa, Eurooppa ajautuu syvenevään kaaokseen."

Tuire Malmstedt: Enkelimetsä (Myllylahti), syyskuu

"'Äiti, voiko enkelit kuolla?' Pienen pojan viaton kysymys johdattaa hänen äitinsä lumiseen metsään, josta löytyy puunoksaan hirtetty morsian. – – Isa Karos tiimeineen pitää tapausta aluksi itsemurhana, mutta vähitellen esiin nousee seikkoja, jotka viittaavat henkirikokseen. Tutkinta kieputtaa Isan vahvasti mukaansa. Osittain siksi, että hän on itsekin tulevan kesän morsian – –."

Jussi Marttila: Veden varaan (Tammi), elokuu

"Turussa on vuosien saatossa kadonnut hätkähdyttävä määrä nuoria miehiä, joiden ruumiit on myöhemmin löydetty Aurajoesta. Esikoiskirjailija Jussi Marttila tarttuu aikamme kylmäävimpään urbaanilegendaan Turun hukuttajasta. Yksityisetsivä saa tutkittavakseen nuoren opiskelijapojan katoamistapauksen."

Kale Puonti: Manni (Bazar), syyskuu

"Huumepoliisina pitkän uran tehnyt kirjailija avaa Pasilan Myrkky -dekkarisarjallaan ovia paikkoihin, joissa et ole koskaan käynyt.  – – Kale Puonnin Manni aloittaa Helsingin huumepoliisin työstä kertovan rikosromaanisarjan. Sen keskushahmona on hieman jo kyynistynyt mutta sympaattinen rikosylikonstaapeli Pesonen työtovereineen."

Denise Rudberg: Salainen koodi (Into, suom. Anu Koivunen), heinäkuu

"Kolmen rohkean naisen tiet kohtaavat toisen maailmansodan aikana signaalikeskuksenakin tunnetussa Tukholmassa. Naisia yhdistää yksi erityinen piirre: erinomaiset matemaattiset kyvyt. On vain ajan kysymys, milloin Ruotsin salainen tiedustelu nappaa heidät riveihinsä. Saksalaisten piinkova koodi on murrettava."

Thomas Rydahl: Myrskyn silmään (Minerva, suom. Jänis Louhivuori), elokuu

"Erhard piilottelee hippileirissä, mutta vanha vihollinen löytää hänet pyytääkseen apua. Puoliksi pakotettuna Erhard ryhtyy tutkimaan katolisessa orpokodissa tapahtunutta nuoren tytön murhaa. – – Fuerteventuralle iskevä hiekkamyrsky on tehdä kaikki hulluiksi. Sen saartamaksi joutuu myös kuuluisa rikoskirjailija Celesta Almud Almeida."

Max Seeck: Pahan verkko (Tammi), syyskuu

"Kaksi nuorta somevaikuttajaa katoaa mystisesti suosikkiartistin levynjulkaisubileiden jälkeen. Molempien viimeisessä Instagram-päivityksessä on kuva majakasta. Tapauksen saa tutkittavakseen rikosylikonstaapeli Jessica Niemi, joka ei ole vieläkään toipunut entisen esimiehensä kuolemasta."

Spekulatiivinen fiktio

Andrew Michael Hurley: Nälkänummi (WSOY, suom. Jaakko Kankaanpää), lokakuu

"Selkäpiitä karmiva, kuin vaivihkaa kauhuksi muuttuva Nälkänummi tarjoaa lukijalle taitavasti kirjoitettua modernia goottilaista jännitystä. – – Richardin ja Julietten viisivuotias poika Ewan on kuollut. – – Juliette on varma, että Ewan on vielä elossa – jossain muualla, jossain muussa muodossa. Hän pyytää epätoivossaan apua salatieteisiin perehtyneeltä ryhmältä."

Risto Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset (Into), syyskuu

"Risto Isomäen huikea ekologinen trilleri on itsenäinen jatko-osa hänen tunnetuimmalle kirjalleen Sarasvatin hiekkaa. Vedenpaisumuksen lapset on paitsi monitahoinen jännityskertomus, myös vangitsevan kaunis ja kauhistuttava kuvaus jäätiköistä ja luonnonvoimista."

Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet (Teos), syyskuu

"Aurinkokunta on ihmisen valtakunta, jonka kaivokset, tehtaat ja viljelmät hyödyntävät taivaankappaleita uuraasti ja järjestelmällisesti. Siirtokuntien väliset luokkaerot tuntuvat perheissä ja tuntemattomien välillä; Maasta pois päässeet eivät halua sinne takaisin. – – Emmi Itärannan kolmas romaani Kuunpäivän kirjeet avaa synkkyydessäkin uskomattoman kauniin avaruuden – –"

Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi (Karisto), elokuu

"Netissä leviää levottomuutta herättävä video, jolla nuori tyttö lakkaa kynsiään. Paljon tietokoneiden parissa aikaa viettävä Patrik tulee ladanneeksi videon koneelleen ja huomaa, että siitä ei niin vain päästäkään eroon. – – Nailpolish.avi on hypnoottisen hyytävää teknologiakauhua, joka etenee kuin näennäisesti looginen painajaisuni."

Mia Myllymäki: Kirosielu, rajanhaltija (Osuuskumma), elokuu

"Mia Myllymäen romaani Kirosielu, rajanhaltia on kunnianosoitus keskipohjalaisuudelle ja maaseudun vahvoille hahmoille. 1940-luvulle sijoittuvassa tarinassa isokokoinen Peija palaa muistinsa menettäneenä sodasta kotiinsa, syrjäiseen Palokylään. Samaan aikaan ulkomaailma uhkaa yhä enemmän kylän rauhaa."

Sarjakuvat

Mikael Heikkanen: Karhun morsian : Tarinoita Pohjolasta (Arktinen Banaani), elokuu

"Sinisävyiset kuvat muodostavat luontevan kokonaisuuden tarinaa kuljettavan kalevalaisen runon ja arkisemman puhekielen kanssa. Olipa kysymys karhunpeijaisista, kalmanmessusta, ajattaresta tai muista muinaisista tavoista ja uskomuksista, Heikkinen on lisännyt jokaisen jakson yhteyteen pienen aihetta täsmentävän tietoiskun."

Tietokirjat

Lucia Berlin & Jeff Berlin: Kotiinpaluu (Aula & Co, suom. Kristiina Drews), lokakuu

"Lucia Berlinin elämäkerrassa nousevat esiin kuvaukset tapahtumista, jotka ovat tuttuja hänen novelleistaan. – – Berlin alkoi työstää omaelämäkertaa ennen kuolemaansa, minkä jälkeen kirjan viimeisteli hänen poikansa Jeff Berlin. Tuloksena on vaikuttava teos, joka koostuu Lucia Berlinin itse kirjoittamista teksteistä, hänen kirjeenvaihdostaan ja valokuvista."

Ulrika Gustafsson: Valoisa kaupunkini : Sally Salmisen elämä ja teokset (Teos, suom. Laura Jänisniemi), syyskuu

"Ainutlaatuisen elämän elänyt kirjailija Sally Salminen (1906–1976) syntyi isoon kalastajaperheeseen Ahvenanmaan saaristossa. – – Ulrika Gustafsson on ruotsalainen kirjallisuustieteilijä ja vapaa kirjoittaja. Hän on perehtynyt valtavaan taustamateriaaliin Sally Salmisen elämästä."

Vesa Heikkinen: Tekstianalyysi (Gaudeamus), syyskuu

"Kielenkäyttö on jatkuvia valintoja: käytetäänkö myönteisiä vai kielteisiä sanoja, abstrakteja vai konkreettisia kuvailuja, kiertoilmaisuja vai suoraa puhetta. – – Tekstianalyysi-teoksessa opitaan, miten teksteistä havaitaan merkityksiä tuottavia kielellisiä aineksia."

Erling Kagge: Kaikki paitsi käveleminen on turhaa (Art House, suom. Kari Koski), syyskuu

"Käveleminen on välttämätöntä, käveleminen on terveellistä. Kävellen voi päästä vuorille, jäätiköille tai omaan sisimpään. – – Erling Kaggen viihdyttävä kirja on yhdistelmä tarinoita ja tietoa, historiaa, biologiaa, seikkailuja ja pohdintoja kävelemisestä."

Tomi Kontio: Kansallispuistojen kutsu (Avain), lokakuu

"Suomen neljäkymmentä kansallispuistoa ovat seikkailevan retkeilijän aarreaitta. Kun digiähky uhkaa ja asutuskeskusten hälinä käy sietämättömäksi, kannattaa pakata rinkka ja lähteä korpeen ja suunnata kulkunsa Suomen suurenmoiseen luontoon."

Valter Lang: Homo Fennicus : Itämerensuomalaisten etnohistoria (SKS, suom. Hannu Oittinen), elokuu

"Mistä suomalaiset tulevat? Minne suomensukuisten kansojen juuret ulottuvat? Mitä kieli, geenit ja arkeologia kertovat itämerensuomalaisten historiasta? Virolaisen arkeologian professorin Valter Langin käänteentekevä uutuuskirja Homo Fennicus johdattaa lukijan suomalaisten alkukodin jäljille."

Rosanna Marila ja Liisa Valonen: Työuupumuskirja (Docendo), syyskuu

"Kirjaan on koottu poikkeuksellisen avoimia tarinoita ihmisiltä, jotka ovat sairastuneet työuupumukseen – ja selvinneet siitä. – – Koskettavat valokuvat jatkavat dialogia siitä, mihin teksti jää. Kirja esittelee myös yllättäviä faktoja työuupumuksesta kekseliäällä ja helposti ymmärrettävällä tavalla."

Maria Pettersson: Historian jännät naiset (Atena), elokuu

"Odotettu tietokirja tutustuttaa yli 50 voimanaiseen, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan mutta joista harva on kuullut. – – Historian jännät naiset marssittaa esiin liudan kiinnostavia naisia, jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon: kiinnostavia, uskomattomia, kauheita, törkeitä, sankarillisia ja ennen kaikkia jänniä persoonia."

Eino Saari: Miehen kosketus (Gummerus), elokuu

"Millainen suhde suomalaisilla miehillä on kosketukseen? Miten rakastettua, lapsia, vanhempia tai muita miehiä saa koskettaa? Kirja kertoo miehistä, joita on kosketettu tai jätetty koskettamatta elämän varrella. – – Saari taustoittaa teemoja tutkimusten pohjalta ja kertoo myös omista kosketuskokemuksistaan."

Richard Shepherd: Epäluonnolliset syyt : Oikeuspatologin elämä ja monet kuolemat (WSOY, suom. Veera Kaski), lokakuu

"Iso-Britannian johtava oikeuslääkäri Richard Shepherd on viettänyt 30 vuotta kuolleiden salaisuuksia tutkien. Hänet kutsutaan paikalle, kun kuolema on yllättävä tai selittämätön, oli kyseessä sitten 'täydellinen murha', luonnonkatastrofi tai outo onnettomuus. Jokainen ruumiinavaus on oma jännityskertomuksensa – ja Shepherd on suorittanut niitä yli 23 000."

______________________________________________

Listauksen koonnut kustantajien katalogeista:
Tuomas Aitonurmi
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo

 

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen: https://uutiskirje.kirjastot.fi/