Kirjauutuuksia – kesä ja syksy 2024
Kesän ja syksyn uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa – toimituksen kokoama listaus sisältää lähes 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit kesän ja syksyn lasten- ja nuortenkirjoista.
Suomenkieliset romaanit
Saana Airtola: Musta aalto (Kosmos), lokakuu
"12-vuotias Meeri on tottunut pettymään aikuisiin. Kotona ei ole hyvä olla ja koulussa muut tuntuvat vierailta. Kun hän lähettää ihailemalleen artistille Facebook-viestin, hän ei usko tämän edes avaavan sitä. Mutta Joonas lukee viestin heti ja kehuu Meeriä kypsäksi. – – Saana Airtolan esikoisromaani on sydäntäraastava kuvaus nuoruudesta, mustasukkaisuudesta ja fanikulttuurista."
Siiri Enoranta: Keuhkopuiden uni (Gummerus), elokuu
"Ylenpalttiset kartanot ympäröivät keuhkopuita, joihin jokaisen homo arboriksen on selviytyäkseen kiinnityttävä yöksi. Vain surkastuneet siivet muistuttavat heitä esivanhempien taivaisiin yltäneistä lennoista. Vapautta janoava Katica on tottunut hurmaamaan seurapiiriläisiä huvikseen, mutta kiehtova taidemesenaatti Sera vangitsee hänen mielenkiiintonsa."
Matti Kangaskoski: Kosmos ja kuolema (Teos), elokuu
"Maailmaan on ilmaantunut jotain, jota kutsutaan Skéksi. Se antaa androideille mielen, se kannattelee Sykkeeksi nimettyä tietoverkkoa, joka kyllästää ja rikastaa maailmaa. – – Kosmos ja kuolema on yllättävä filosofinen romaani, jännityskertomus ja raportti systeemistä, joka on hajoamaisillaan."
Salli Kari: Vedestä ja surusta (Siltala), elokuu
"Nainen saapuu Islantiin viettääkseen kaksi kuukautta pikkuruisessa Laugarvatnin kylässä. Vastassa on taiteilijaresidenssi vanhassa hampurilaisravintolassa,
veden äkilliset olomuodot sekä mannerlaattojen saumoista purkautuvat muistot. Matka limittyy sairauskertomuksen kanssa, kun 27-vuotiaana sairastettu pahanlaatuinen rintasyöpä nousee menneisyydestä uudelleen koettavaksi."
Henni Kitti: Majakka (työnimi) (S&S), syyskuu
"Eräänlainen perhe matkustaa joulun alla syrjäiselle saarelle, joka on joko Utö tai Skomvær. – – Majakka (työnimi) on määrittelyjä pakeneva ensyklopedinen runsaudensarvi W. G. Sebaldin hengessä. Se on moniaalle haarautuva maailmanselitys, joka havainnoi jatkuvasti myös itseään."
Sami Oskari Lahtinen: Dinosaureeni (Aula & Co), elokuu
"Isän kuoltua Jussi huomaa, ettei osaa surra. Ajatus jää vaivaamaan, ja Jussi ryhtyy etsimään isäänsä kirjoittamalla lapsuudenmuistoistaan novelleja. Yritys uhkaa kuitenkin kaatua omaan mahdottomuuteensa, kun kirjoittamisesta käynnistynyt itsetutkiskelun kierre on peittää alleen kaiken muun."
Maisku Myllymäki: Valvoja (WSOY), elokuu
"Intensiivinen yhdenpäivänromaani eräästä taidemuseosta – ja valvomisesta. Taidemuseossa avataan veistosnäyttely, jonka jokainen teos kuvaa ihmistä. Samaan aikaan museovalvoja istuu penkillään ja tarkkailee kävijöitä. Näyttely on esillä kahdeksan kuukauden ajan. Samanpituinen on ihmissuhde, jota museovalvoja käy nyt mielessään läpi."
Markku Pääskynen: Elektra (Tammi), lokakuu
"Elektra on väkevä romaani rakkaudesta ja vallanhimosta sekä perheestä ja sukupolvien välisistä jännitteistä. Pääskynen sijoittaa kreikkalaisen myyttikokonaisuuden tapahtumat Suomeen ja kuljettaa niitä 1970-luvulta tähän päivään."
Eino Taina: Se laajenee (Avain), syyskuu
"Raitiovaunu kuljettaa kertojan toiselle puolelle kaupunkia, ja matkalla tuntematon mies julistaa: 'Yksin et ole mitään.' – – Se laajenee on kertomus yhteyden metsästämisestä, loputtomista keskusteluista, haahuilusta, nuoruudesta, ystävyydestä ja mielen järkkymisestä."
Jaakko Yli-Juonikas: Tuhatkaunokin tuho (Siltala), elokuu
"Hevosharrastajien maailmaan sijoittuva ja Tallitylleröt-ryhmän edesottamuksia seurannut Neljä ratsastajaa -sarja huipentuu Tuhatkaunokin tuhossa, joka käsittelee maailmanloppuja monissa eri tyylilajeissa - unohtamatta kirjallisuuden itsensä loppua. Samaan aikaan ponisarjan kanssa päätöksensä saa trilogia, jonka aiemmat osat olivat Neuromaani (2012) ja Jatkosota-extra (2017)."
Irene Zidan: Isäni appelsiininkukkien maasta (WSOY), syyskuu
"Syvästi inhimillinen romaani palestiinalaisten ja israelilaisten konfliktin ylisukupolvisista vaikutuksista. Sodan leimahdus heittää toimittajana työskentelevän tyttären keskelle kiivasta identiteettikamppailua sekä julkisuudessa että henkilökohtaisessa elämässä. Alkaa matka kohti oman isän ja Lähi-idän konfliktin parempaa ymmärtämistä."
Käännetyt romaanit ja novellit
Ingeborg Arvola: Jäämeren laulu (Gummerus, suom. Aki Räsänen), elokuu
"Vuosi 1859. Priita-Kaisa laittaa sukset jalkaansa ja lähtee kahden poikansa kanssa pitkälle matkalle Sodankylästä Norjaan. Hän on joutunut kirkon kurinpidon kohteeksi suhteesta naimisissa olevaan mieheen. – – Jäämeren laulu kertoo lumoavasti suomensukuisista kveeneistä ja heidän karusta ympäristöstään."
Margaret Atwood: Vanhaa rakkautta (Otava, suom. Hilkka Pekkanen), syyskuu
"Maailmankirjallisuuden kiintotähden kertomuskokoelma huokuu ovelaa valovoimaa ja hiljaista tuskaa. Teoksessa on viisitoista tarinaa – –. Kokoelman sydämessä on seitsemän kertomusta ikääntyvästä avioparista, jonka rakkaus kantaa läpi vuosikymmenten. Lopulta jäljellä on enää toinen, jonka on hapuiltava tiensä hämärtyvässä illassa."
Jon Fosse: Aamu ja ilta (WSOY, suom. Katriina Huttunen), lokakuu
"Pohjoismaisen Nobel-voittajan ensimmäinen suomennettu romaani. Lapsi, jonka nimeksi tulee Johannes ja josta tulee isona kalastaja, syntyy. Vanha mies, joka on nimeltään Johannes ja ammatiltaan kalastaja, kuolee. Jon Fosse kuvaa hänelle ominaisella, melodisella kielellä ihmiselämän kahta vääjäämätöntä hetkeä: syntymää ja kuolemaa."
Han Kang: Älä jätä hyvästejä (Gummerus, suom. Taru Salminen), syyskuu
"Gyengha matkustaa äkillisesti loukkaantuneen ystävänsä Inseonin kotiin Jejun sarelle ruokkimaan tämän lemmikkilintua. Saarella odottaa järisyttävä näky: Inseonin asunto on vuorattu arkistomateriaalilla, joka kertoo hänen perheensä – ja tuhansien vuosina 1948-49 verilöylyssä surmansa saaneiden – tarinan. Tarinan kertominen oli laitonta vielä 2000-luvulla."
Jonas Hassen Khemiri: Siskokset (Otava, suom. Tarja Lipponen), syyskuu
"Pohjoismaiden tunnustetuimman nykykirjailijan ylistetty romaani ihmisten välisistä säikeistä, jotka jatkuvat kuin kirous, kuin lupaus. Ina, Evelyn ja Anastasia Mikkola. Tunisialaisen äidin ja suomenruotsalaisen isän kolme tytärtä varttuvat Jonaksen naapurustossa. Seuraavien 30 vuoden aikana Jonaksen ja siskosten elämät risteävät siellä täällä."
Rebecca F. Kuang: Yellowface (Teos, suom. Helene Bützow), elokuu
"June Hayward on parikymppinen opiskelija, jonka haaveet kirjailijan urasta eivät tahdo lähteä lentoon. Kun hänen ihailemansa - ja samalla inhoamansa - lahjakas opiskelutoveri Athena Liu menehtyy kesken illanvieton, June ei voi vastustaa kiusausta: hän varastaa kiinalais-amerikkalaisen toverinsa käsikirjoituksen ja tarjoaa sitä julkaistavaksi omissa nimissään."
Rachel Kushner: Luomisen järvi (Tammi, suom. Arto Schroderus), lokakuu
"Luomisen järvi on trilleri, parodia ja syvällinen tutkielma ihmiskunnan aamuhämäristä. – – Amerikkalainen peiteagentti Sadie Smith saa tehtäväkseen soluttautua ranskalaisten ympäristöaktivistien kommuuniin ja tuhota heidät. Paatuneelle Sadielle tehtävä on helppo, kunnes hän huomaa viehättyvänsä ryhmän karismaattisen johtajan, Bruno Lacomben, idealismista vähän liikaakin."
Yan Lianke: Neljä kirjaa (WSOY, suom. Riina Vuokko), syyskuu
"Kautta maailman mestariteokseksi kiitetty kertomus nälänhädästä Kiinan suuren harppauksen aikaan 1950-luvulla. – – Henanin provinssin syrjäiseen nurkkaan on vangittu joukko korkeakoulutettuja kansalaisia. Hallinnon tavoitteena on tehdä heistä kuuliaisia kommunisteja - asukkaiden tavoitteena taas on vapautua."
David Nicholls: Melkein perillä (Otava, suom. Oona Nyström), toukokuu
"Marnie on eronnut ja jymähtänyt kotiinsa. Iltapäivät kaikuvat hiljaisuuttaan ja elämä tuntuu valuvan hukkaan. Michael on kovaa vauhtia syrjäytymässä vaimonsa kuoleman jälkeen. Hän tekee yksinäisiä kävelyretkiä nummilla ja välttelee ihmisiä. Sitten ovela ystävä ja perienglantilainen kolea sää puuttuvat peliin ja Marnie ja Michael törmäävät toisiinsa."
Olga Ravn: Minun työni (Kosmos, suom. Outi Menna), syyskuu
"Minun työni on romaani ainutkertaisesta ja perustavanlaatuisesta muutoksesta, joka seuraa äidiksi tulemista. Teos sekoittaa nerokkaasti fiktiota, esseetä, runoutta, muistelmia ja kirjeitä, joiden kautta muodostuu hätkähdyttävä kuvaus äitiyden, työn, yksilöllisyyden ja kirjallisuuden välisistä suhteista."
Sally Rooney: Intermezzo (Otava, suom. Cristina Sandu), syyskuu
"Peter on juristi, jolla on elämä ulkoisesti mallillaan. Isän kuoleman jälkeen hän kuitenkin lääkitsee itseään uneen ja räpiköi suhteissaan kahden naisen – ensirakkautensa Sylvian ja anarkistisen Naomin – kanssa. Ivan, sosiaalisesti kömpelö shakinpelaaja, on aina pitänyt itseään isoveljensä vastakohtana. Surun keskellä hän tapaa itseään vanhemman Margaretin, ja heidän elämänsä kietoutuvat yhteen intensiivisesti."
Sergio Augusto Sánchez: Oman tiensä eläimet (Aviador, suom. Emmi Ketonen), elokuu
"Suomeen vuonna 2022 muuttaneen kolumbialaisen kirjailijan Sergio Augusto Sanchezin kolmas suomennettu proosateos esittelee värikkään kimaran kirjailijan synnyinkaupungin todellisia ja fiktiivisiä ihmisiä, jotka heijastelevat kolumbialaisten ja myös koko länsimaisen ihmisen sisäistä maailmaa: suhdetta uskontoon ja perheeseen, ystävyyttä, rakkautta ja kuolemaa sekä ristiriitaa ulkoisen ja sisäisen maailman välillä."
Petter Sandelin: Osuma (S&S, suom. Katriina Huttunen), syyskuu
"Juoksuhaudoissa ei tapahdu kovin paljon. Nuori sotilas Mäntynen ja muut miehet yrittävät parhaansa mukaan saada ajan kulumaan. Silloin kun ei olla passissa, pelataan korttia, luetaan kirjeitä yhä uudelleen tai veistellään puu-ukkoja ja -peniksiä, ihan huvin vuoksi. – – Osuma kertoo elämästä ja kuolemasta, ja siitä, miten jotain kaunista ja haurasta voi itää keskellä sodan julmaa todellisuutta."
Philip Teir: Elokuun varjot (Otava), syyskuu
"Pohjanmaa, 1993. Kaksitoistavuotias Jacob asuu isovanhempiensa luona. Ystävänsä Robertin kanssa hän perehtyy kitaransoiton ja tupakoinnin saloihin. Robertin äiti Mona työskentelee luokanopettajana ja kulttuurilehden päätoimittajana. Monan mies Mick keskittyy omiin asioihinsa. Perheen kuopus Josefin pitää isänsä auton tuoksusta – ja Jacobista."
Olga Tokarczuk: Empusion (WSOY, suom. Tapani Kärkkäinen), syyskuu
"Olga Tokarczuk palaa Thomas Mannin Taikavuorelle tutkimaan sen varjopaikkoja ja lisää oman, rajoja ylittävän äänensä eurooppalaisten mestareiden vuoropuheluun. Syyskuussa 1913 puolalainen insinööriopiskelija Mieczysław Wojnicz saapuu Görbersdorfin parantolaan. – – Päivät kuluvat kuunnellessa keuhkosairaiden miesten keskusteluja päivänpolttavista kysymyksistä – –."
Oksana Vasjakina: Aro (Otava, suom. Riku Toivola), elokuu
"Rohkeudestaan ylistetyn, kotimaassaan kielletyn venäläiskirjailijan katse kääntyy äidistä isään omakohtaisen romaanitrilogian toisessa osassa. Kauan kuvioista poissa ollut rekkakuski-isä kutsuu runoilijatyttärensä mukaan työkeikalle aron halki. Päihderiippuvainen isä sairastaa aidsia ja tekee kuolemaa. Rekan tupakansavuisesta ohjaamosta aro näyttäytyy salaperäisenä ja houkuttelevana."
Runot
Juhani Ahvenjärvi: Pärskeet (Teos), elokuu
"Ne tuntuvat pieniltä asioilta, jään sulaminen ja veden liike. Matka parkkipaikalta sienimetsään. Pärskeet näyttää noiden pikkuasioiden todellisen suuruuden. 'Täytyy olla leipuri tai tai taidemaalari / nyhtääkseen häilyvät nyanssit esiin'. Tai sitten Juhani Ahvenjärvi. Hän kirjoittaa lyhyesti vaan ei pienesti."
Satu Erra: Tämä kaikki on liikaa (Tammi), syyskuu
"Esineet alkavat puhua omaa kieltään. Sohva kätkee sisuksiinsa edellisen ihmissuhteen rakkauden, varastolaatikko koko nuoruuden villin voiman. Satu Erran runot paljastavat, mikä valta meitä ympäröivillä esineillä on."
Pauliina Haasjoki: Valenssi (Otava), elokuu
"Arvostetun runoilijan hellittämätön teos tutkii, mitä vaaditaan, että syntyy me. Mikä yhdistää ihmistä, atomia ja Steven Universen pikkukiviolioita? Valenssi on nerokas runoteos, joka tutkii asioiden tapaa ja edellytyksiä muodostaa yhteyksiä."
Vilja-Tuulia Huotarinen: Menettämisestä, säilyttämisestä (Siltala), elokuu
"Vilja-Tuulia Huotarisen kuudennessa runokokoelmassa tulevat näkyviksi maailmaa liikuttavat yhteydet, syvät säikeet ja konkreettiset viestintävälineet, jotka liittävät elolliset olennot toisiinsa. Huotarisen runoudelle tyypilliseen tapaan runot kurkottavat kohti, osuvat henkilökohtaiseen ja yksityiseen."
Elsa Tölli: Diiva räjähtää nurmikoksi (Otava), toukokuu
"Runoilijatähden kirvelevän herkkä teos esiintymislavoista ja mullassa kihisevästä elämästä. Tolppakorot kuljettavat Diivan spottivalojen arvaamattomaan syliin. Takahuoneessa puhelin pirisee ja peili tekee paljastuksiaan. Ystävät, rakastajat ja roolittomat saavat osansa show'ssa, elimistöt punoutuvat yhteen."
Jere Vartiainen: Etäisyys, leikki (Aviador), elokuu
"Etäisyys, leikki on Jere Vartiaisen neljäs runokokoelma. Se tarkastelee ulkopuoliseksi ja erilaiseksi itsensä kokevan yrityksiä löytää merkitystä, yhteyttä ja kevennystä psyykkisiin taakkoihinsa. Genrerajoja ylittävä teos on satumaailmoissa ja arjen haasteissa etenevä monitasoinen kertomus."
Esseet
Antti Arnkil: Seurauksia (Siltala), syyskuu
"Antti Arnkilin neljäs esseekirja käsittelee planeetan kestävyyden rajoja, energiaa, ylikulutusta ja meneillään olevaa monikriisiä. Rajallisella pallolla on eletty niin kuin rajoja ei olisi, ja sillä on monenlaisia seurauksia. – – Kirjan teksteissä pohditaan rajallisuutta, fossiiliriippuvuutta, tuhlausta, luontokatoa, romahduksia, aktivismia ja toivoa."
Olivia Laing: Yksinäisten kaupunki (Teos, suom. Sirje Niitepõld), elokuu
"Kun Olivia Laing päätyi tahtomattaan yksin New Yorkiin, hän yllättyi kipeistä tunteista, joita yksinäisyys nosti esiin. – – Yksinäisten kaupunki on sivistynyt, syvällinen ja koskettava moderni klassikko, joka saa näkemään urbaanin yksinäisyyden uudella tavalla ja vie lukijan analysoimaan omaa elämäänsä."
Mihail Siskin: Viha ja kauneus (WSOY, suom. Vappu Orlov), elokuu
"Mihail Siskinin uusi esseekokoelma jatkaa Venäjän kansan ja valtaapitävien sokeiden pisteiden avaamista sekä pohtii, mikä merkitys taiteella ja kirjallisuudella voi olla tyrannian vastustamisessa. Siskin kirjoittaa muun muassa Putinin sielunmaisemasta, natseja vastustaneen Thomas Mannin ajankohtaisuudesta – –."
Dekkarit ja jännitys
Elin Hilderbrand: Täydellinen pari (Bazar, suom. Terhi Leskinen), heinäkuu
"On kesän kaunein viikonloppu, ja varakkaan Winburyn perheen merenrantatalossa Nantucketin saarella järjestetään häät. Samppanja virtaa, kun silmäätekeviä vieraita saapuu paikalle loisteliaaseen taloon. Hääpari, Benji Winbury ja Celeste Otis, hehkuvat nuorta onnea. Nämä häät jäävät historiaan, mutta traagisista syistä: hääpäivän aamuna rannalta löytyy ruumis."
Johanna Holmström: Suden lapset (Otava, suom. Maija Laura Kauhanen), syyskuu
"Vahvatunnelmainen jännitysromaani armottomasta pahuudesta, joka vaanii Kainuun metsissä. Kuhmolaisen eläkeläispariskunnan pihalle ilmestyy kuin tyhjästä pieni rähjäinen lapsi. Poika ei puhu mitään. Rikospoliisi Minna alkaa työtovereineen tutkia tapausta, ja yksi johtolanka vie heidät läheiseen ekoyhteisöön."
Risto Isomäki: Pimeää jäätä (Into), elokuu
"Ihmiskunnan tilanne on muuttunut epätoivoiseksi. Luotaimet ovat paljastaneet, että maapalloa uhkaavia komeettoja on tuhat kertaa luultua enemmän. Suunnattomat räjähdykset ovat vaarassa kuumentaa koko maapallon sulaksi laavaksi. – – Pimeää jäätä palaa Pimeän pilven ritarit -romaanin kosmiseen maisemaan."
Samuli Laiho: Jäätymispiste (Gummerus), kesäkuu
"Poliisikoulun loppusuoralla oleva Katja Mark saa yllättävän yhteydenoton Suojelupoliisista. Venäjäntaitoinen Katja värvätään suorittamaan huippusalaista tehtävää Venäjälle: hänen on noudettava tulenarkoja tietoja sisältävä muistisiru Pietarista Suomeen. Pian Katja joutuu niin gangstereiden kuin Venäjän tiedustelupalvelun tulilinjalle."
John Ajvide Lindqvist: Veteen kirjoitettu (Gummerus, suom. Laura Kulmala), toukokuu
"Menestyskirjailija Julia Malmros ryhtyy kirjoittamaan jatkoa maailmankuuluun jännityssarjaan. Taustatutkimusta tehdessään hän tutustuu salaperäiseen krakkeriin Kim Ribbingiin. Juhannusaattona asemiehet tulittavat Julian lapsuudenystävän Olof Helanderin seuruetta. Vain Helanderin tytär selviää hengissä. Julia ja Kim alkavat tutkia tapausta – –."
Val McDermid: 1989 (Otava, suom. Helene Bützow), kesäkuu
"Vuosi on 1989, ja lehtitoimituksissa se tarkoittaa jatkuvien huonojen uutisten virtaa. Allie Burns työskentelee Sunday Globessa, ja työtä riittää – –. Sanomalehtimaailma elää murroksen aikaa, tutkimuslaboratorioista paljastuu vehkeilyjä, ja maa rautaesiripun takana vavahtelee. Kun tähän väkevään keitokseen lisätään vielä murha, Allie joutuu kyseenalaistamaan vanhat totuutensa."
Niina Repo: Miehesi on minun (Johnny Kniga), elokuu
"Rikos ja rakkaus -dekkarisarjan avauksessa työpaikkaromansseilla on karmivat seuraukset. Kun Saara oli nuori, hänen äitinsä katosi mystisesti. Myöhemmin Saara päätyi isänsä jalanjäljissä poliisiksi, mutta lopulta poliisin työn raaka arki oli Saaralle liikaa. Rikosten tutkimista hän ei silti jättänyt."
Benjamin Stevenson: Jokainen perheestäni on tappanut jonkun (Aula & Co, suom. Kaisa Haatanen), kesäkuu
"Jokainen perheeni jäsen on tappanut jonkun. Jotkut meistä, menestyksekkäimmät suorittajat, ovat tappaneet useamminkin kuin kerran. En pyri olemaan dramaattinen, mutta tämä pitää paikkansa. Jotkut meistä ovat pahiksia, jotkut hyviksiä ja joillain on vain käynyt huono tuuri."
Stacy Willingham: Välähdys pimeässä (Tammi, suom. Einari Aaltonen), elokuu
"Kun Chloe Davis oli 12-vuotias, kuusi teinityttöä katosi louisianalaisessa pikkukaupungissa. Pian Chloen isä tunnusti murhat, ja perheen elämä muuttui täysin. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Chloe toimii psykologina Baton Rougessa, suunnittelee häitään ja yrittää selviytyä menneisyyden traumojen kanssa. Painajaiset muuttuvat todeksi, kun tyttöjä alkaa taas kadota."
Spekulatiivinen fiktio
Becky Chambers: Veisu luonnonkoneille (Hertta, suom. Kaisa Ranta), lokakuu
"Sisarus Dex työskentelee kiertävänä teemestarina ja elää sinänsä oikein miellyttävää elämää, mutta häntä kaihertaa tyytymättömyys – ja vetää puoleensa villiintyneen erämaan hiljaisuus ja ihmisettömyys. Dexin maailma kuitenkin järkkyy, kun luonnon helmassa häntä lähestyy tuttavallinen robotti. – – Veisu luonnonkoneille aloittaa Munkki ja robotti -duologian, jonka lämmin toiveikkuus ja lempeä huumori ovat kuin rauhoittavaa teetä lukijan hermoille."
Saara el-Arifi: Faebound – veren erottamat (Gummerus, suom. Helka Sivill), marraskuu
"Yeeran on haltioiden armeijan sotapäällikkö, jonka elämä on täynnä taisteluita ja väkivaltaa. Hänen pikkusiskonsa Lettle yrittää ansaita elantonsa etsien enteitä paremmasta tulevaisuudesta. – – Veren erottamat aloittaa kiihkeän Faebound-trilogian, joka on romantasiaa laadukkaimmillaan."
Saara Henriksson: Valaanpyytäjän vaimo (Osuuskumma), heinäkuu
"Jäävahvistettu höyrylaiva purjehtii Huippuvuorille etsimään tarunhohtoista leviatan-merihirviötä. Pienen slaavilaiskylän valtanainen kohtaa valloittajakuninkaan vanhojen tapojen murtuessa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan amerikkalainen pulp-kirjailija löytää omat seikkailunsa viidakosta. Valaanpyytäjän vaimo tarjoilee kokoelman maagisia tarinoita."
S.K. Rostedt: Kahden veren tytär (Otava), elokuu
"Salaisuuksia ja demonista lumovoimaa tihkuva romanttinen fantasiaromaani esikoiskirjailijalta. Puoliverisen Moornan arki ihmisten hovin maksettuna seuralaisena on ankeaa – siitä huolimatta, että hän on päätynyt kruununprinssin suosikiksi. Eräänä juhlailtana hovissa herätetään henkiin vanha demoniuhriperinne."
Toni P. J. Saarinen: Kuolleita kukkia Miasmalasta (Osuuskumma), lokakuu
"Margaretin perheellä on ongelmansa. Kaikessa hurmaavuudessaan he ovat varkaita, huijareita, metafyysisiä anarkisteja, Järjestyksen vankkumattomia vihollisia ja yleisiä uhkatekijöitä – eivätkä vähiten toisilleen. Kun tuonpuoleisen julma hallitsija Luutar kaappaa perheen kuopuksen, he lähtevät pelastusretkelle."
Sarjakuvat
Sami Makkonen: Sielujen kutoja (Like), kesäkuu
"Taidokas kauhusarjakuva tutkii Suomen syrjäseutujen pimeää puolta. On kevätkylvöjen aika. Markus kuulee äitinsä voinnin huonontuneen ja matkustaa Hiisimäelle sukunsa kartanoon. Mustien peltojen keskellä odottaa puolilaho talo ja nippu tädin jättämiä muistiinpanoja. Jossain on myös kirja, joka auttaisi ymmärtämään mennyttä ja tulevaa."
Tietokirjat
Rutger Bregman: Moraalinen kunnianhimo (Atena, suom. Mari Janatuinen), syyskuu
"Historian suunnan muuttajat – orjuuden vastustajista vallankumouksellisiin – huomataan yleensä vasta jälkeenpäin. Heidän polttoaineenaan toimii usein moraalinen kunnianhimo, halu suunnata tarmonsa oikeasti tärkeisiin asioihin. Mitä heiltä voi oppia?"
Peter Frankopan: Maan ja taivaan välissä (Atena, suom. Riina Vuokko & Jaakko Kankaanpää), syyskuu
"Ilmaston lämpeneminen on suurin ihmiskunnan nykyisistä uhista. Luonnonolosuhteiden merkitys yhteiskunnille on ollut kuitenkin valtava kautta aikojen. Tulivuorten toiminta sai Osmanivaltakunnan polvilleen, muutokset ilmastossa jouduttivat Etelä-Amerikan sivilisaatioiden tuhoa ja auringonpurkaukset vaikuttivat Pohjois-Amerikan valloitukseen."
Juha Hurme: Sampo (SKS), syyskuu
"Juha Hurmeen teos sukeltaa syvälle itämerensuomalaisen mytologian salaperäisiin vesiin. Sammon selittäminen on Suomessa ollut kansallislaji jo ainakin 190 vuotta, Lönnrotin ensimmäisen Kalevalan ajoista alkaen. Mutta mikä on tämä erikoinen ja tarkkoja määritelmiä kaihtava, herkästi murusiksi hajoava ikiliikkuja ja onnen epäluotettava takaaja?"
Ulla Janhonen: Sirkka Turkka – Tähti kuuttomassa yössä (Tammi), syyskuu
Sirkka Turkan (1939–2021) jäämistöstä löytyneiden kirjeiden ja päiväkirjojen sekä hänet tunteneiden ihmisten muistojen kautta Ulla Janhonen vie lukijan matkalle kirjailijan harvinaislaatuisen voimakkaiden runojen maailmaan ja arvoitukselliseen ihmiseen niiden takana ̶ sekä tämän mukanaan kantamaan lapsuuden salaisuuteen.
Naomi Klein: Kaksoisolento (Into, suom. Silja-Maaria Aronpuro), toukokuu
"Jo vuosia Naomi Klein on sekoitettu sosiaalisessa mediassa Naomi Wolfiin. He ovat hieman samannäköisiä, heillä on sama nimi, ja aiemmin myös samantyyppisiä ajatuksia. Mutta sitten Wolfin ajatusmaailma yllättäen muuttuu. – – Tässä teoksessa Klein kääntää katseensa salaliittoajattelun ja poliittisen vastakkainasettelun kärjistymiseen."
Donna Leon: Muistoja matkan varrelta (Otava, suom. Markku Päkkilä & Helka Sivill), toukokuu
"Kun elämän antaa vain tapahtua, se voi viedä odottamattomille poluille, osoittaa rakastetun rikoskirjailijan muistelmateos. Donna Leon tunnetaan Venetsiaan sijoittuvasta rikossarjastaan, jonka päähenkilön kanssa hänellä on paljon yhteistä: kumpikin nauttii oopperasta, kiireettömistä kahvihetkistä ja Italian lumoavasta kauneudesta."
Merete Mazzarella: Luottamisen taito (Tammi, suom. Raija Rintamäki), elokuu
"Jo nuorena Mazzarella rakasti lukemista mutta pettyi siihen, että kirjallisuuden opiskelu yliopistossa olikin lähinnä tekstien analysointia: kuin palastelisi hirveä, jonka katseesta elämän kipinä on sammunut. Siksi hän palaa nyt käsittelemään lukemista ja kirjallisuutta tunteiden ja kehollisuuden näkökulmasta."
Eero Ojala & Timo Jantunen: Neron tie – J. A. Hollon elämä (Avain), elokuu
"Juho Hollo (1885–1967) oli merkittävä kasvatusajattelija, suomentaja, kirjallisuuskriitikko ja esseisti. Näitä kaikkia puolia käsitellään hänen elämäkertateoksessaan Neron tie. "
Helena Ruuska: Aulikki Oksanen – Hyppy syreenien tuleen (WSOY), syyskuu
"Aulikki Oksanen muistetaan sekä sydäntä riipaisevien rakkauslaulujen kirjoittajana että kiihkeänä tasa-arvon puolustajana. Mutta tietääkseen, kuka hän oikeasti on, on luettava hänen koko tarinansa. Helena Ruuskan kirjoittamassa elämäkerrassa seurataan Aulikki Oksasen matkaa 1940-luvun Pylkönmäeltä 1960-luvun murroksessa kuohuvaan Helsinkiin, 1970-luvun poliittisiin kamppailuihin, perheenäidin ruuhkavuosiin ja henkilökohtaisen elämän kriiseihin."
Sini Silveri: Miltä männystä tuntuu olla mänty – Timo K. Mukan elämä (Gummerus), syyskuu
"Timo Kustaa Mukka (1944-1973) nousi lyhyen elämänsä aikana arvostetuksi kirjailijaksi, joka muistetaan rakkauden ja kuoleman, luonnon ja myyttien aistivoimaisena kuvaajana. Mukka oli paitsi kohukirjailija, myös perheenisä, metsissä kulkija ja lahjakas kuvataiteilija. Uusi elämäkerta tarkastelee ihmistä ja taiteilijaa legendojen takana."
Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)
Etusivun artikkelikuva: Gülfer ERGİN / Unsplash
Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.