Kirjauutuuksia – kevät 2023
Kevään uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoama listaus sisältää 70 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit kevään lasten- ja nuortenkirjoista.
Suomenkieliset romaanit
Rasmus Arikka: Homoromaani (Tammi), tammikuu
"Kertoja näkee kauniita kasvoja ja täydellisiä vartaloita kaikkialla, mutta silti hänen tapaamissaan miehissä on aina jotain vikaa. – – Homoromaani on kaunistelematon kuvaus rakkauden etsimisestä ja väkivallasta sekä peloista ja häpeästä, jotka estävät päästämästä toista ihmistä lähelle."
Sari Elfving: Saattaja (Teos), huhtikuu
"Helsinki, 1941. Itseään etsivä, ujo biologian ylioppilas Laina nousee junaan kohti vanhalla rajalla sijaitsevaa kenttäsairaalaa taskussaan äidin antamat kolme seteliä ja kinuskikaramellipussi. Hänestä tulisi Punaisen Ristin apusisar – –. Saattaja on häikäisevän kauniisti kirjoitettu, häiritsevä uni erään naisen seksuaalisuuden kehityksestä ja rajoista, joita on lajien ja valtioiden välillä – sekä niistä, joita on elämän ja kuoleman, oman ja toisen ruumiin välissä."
Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä (WSOY), helmikuu
"Meri Eskolan äiti kuoli syksyllä 1981 valtavassa kaasuräjähdyksessä Helsingin keskustassa. Koko elämänsä Eskola on tahtonut tietää, miksi. – – Ehdin rakastaa häntä on hätkähdyttävän intiimi, riipaiseva kuvaus liian lyhyeksi jääneestä elämästä, joka jätti lapseen jäljen."
Laura Gustafsson: Mikään ei todella katoa (Like), maaliskuu
"Keski-ikäistyvä ammattiaktivisti huomaa kadottaneensa uskon elämään. Vuosikaudet hän on hiippaillut öisissä navetoissa, tuijottanut karmaisevaa videomateriaalia ja tehnyt kärsivällistä valistustyötä. – – Gustafssonin kuudes romaani on pyörremyrskymäinen tarina sisäänpäin kasvaneesta vihasta, lajirajat ylittävästä kumppanuudesta ja ihmisistä, jotka eivät tyydy realismiin."
Vesa Haapala: Alexis (Otava), tammikuu
"Rujonkaunis romaani Aleksis Kiven kohtalonvuosista on traaginen kuvaus kirjailijasta, joka ei löydä paikkaansa maailmassa. Nälkävuosien kaataessa kansaa Alexis elää Charlotta Lönnqvistin hyväntahdon varassa Fanjunkarsin torpassa ja kirjoittaa kirjaa seitsemästä miehestä. Hän on demoniensa riivaama eikä tunne kuuluvansa joukkoon missään – –."
Johanna Hasu: Ei hyvä hylätyn (Reuna), huhtikuu
"Ei hyvä hylätyn on romaani musiikista, liedistä, rakkaudesta ja hylätyksi tulemisesta. Kirjan päähenkilöt ovat pianisti Aamos ja tenori Jürgen, jotka ovat erilaisista taustoistaan huolimatta päätyneet tekemään liediä yhdessä. Lapsuustovereiden pitkä yhteistyö päättyy, kun Jürgenin ura lähtee nousuun. Mitä tapahtuu, kun toinen haluaakin pois?"
Antti Hurskainen: Suntio (Siltala), helmikuu
"Turtola työskentelee suntiona pienessä maalaisseurakunnassa. Hän sahaa, haravoi, rukoilee ja saattaa viisivuotiasta Monikaa päiväkotiin. Kirkkoherra Sirén alkoholisoituu, yrittää edistää väitöskirjaansa ja sietää Jumalan hiljaisuutta. – – Suntio lähestyy olemassaolon ydinkysymyksiä kuten syyllisyyttä, itsekkyyttä, armoa, pelkoa ja kuolemaa kristinuskon, taiteen sekä moraalifilosofian avulla."
Juha Itkonen: Teoriani perheestä (Gummerus), helmikuu
"Juha Itkonen kuvaa taitavan prosaistin herkkyydellä varttumistaan lapsuudenperheensä esikoisena Hämeenlinnassa sekä vanhemmaksi tuloaan ja perheen dynamiikkaa neljän lapsen isänä. Kirkkaista muistikuvista sekä kevyistä ja painavista hetkistä kutoutuva kertomus näyttää sukupuoliroolien ja yhteiskunnan muuttumisen 1970-luvulta tähän päivään."
Anu Kaaja: Rusetti (S&S), helmikuu
"Anu Kaajan neljännessä, virtuoosimaisessa proosateoksessa haltioidutaan kuumista renessanssipojista, keskustellaan maalausten ja kahvipöydän esineiden kanssa sekä parannellaan särkynyttä sydäntä. Rusetin kertoja on kirjailija, joka etsii nautintoja Euroopan kaupunkien taidemuseoista, kahviloista ja teknoklubeilta."
Essi Kummu: Alaston lukupiiri (Tammi), maaliskuu
"Hulvattoman satiirinen kuvaus kirjallisuusmaailmasta. Karnevalistinen ilotulitus. Ensimmäinen kerta on järkytys. Sen lisäksi että lukupiirissä on tarkoitus tunnustaa jotain sellaista, mitä kukaan ei tiedä, siellä pitäisi myös riisua. Kustannustoimittaja Ellen ei ole valmis paljastamaan mitään. Päinvastoin."
Roope Lipasti: Porakonekirjoittaja (Atena), helmikuu
"Kun yläkoululaiset tulevat kuuntelemaan kirjailijaa, he linnoittautuvat jumppasalin nurkkiin. Eläkeläiset puolestaan sanovat suoraan, jos uutuus ei miellytä. Silloin kirjailija alkaa miettiä uutta uraa ja päättää hakea päivätöitä. Hersyvä syväluotaus vie kirjailijaa kiskoilla ja kulttuuriväen kyydissä esiintymiskeikoille jumalan selän taakse."
Tommi Melender: Aurum (WSOY), helmikuu
"Usvasalmen suvun miehet ovat aina halunneet muuttaa maailmaa, mutta omaa elämäänsä he eivät ole koskaan hallinneet. Näin ajattelee suvun matriarkka, 102-vuotias Siiri Usvasalmi, jota hänen lapsenlapsenlapsensa Uuku haastattelee sukumyytejä ravistelevaan teokseen. – – Melenderin kunnianhimoinen romaani kuljettaa antisankareitaan kautta edellisen vuosisadan, halki kansallisten voittojen ja henkilökohtaisten tappioiden."
Hannu Paloniemi: Lumiluolapoika (Like), tammikuu
"Omakohtainen esikoisromaani äitinsä menettäneestä pojasta ja tehtaiden varjossa versovasta nuorisokulttuurista. Kesken heinänteon saapuu Lapin Itäkairaan kauan odotettu kirje, jonka myötä opettajaperhe muuttaa Tornioon paremman elämän perässä. Perheen pojalle avautuu uusien ystävien myötä musiikin maailma, ja toiveet tuntuvat toteutuvan, kunnes äidin terveys heikentyy yhtäkkisesti."
Minna Rytisalo: Jenny Hill (WSOY), toukokuu
"Mäen Jenni on tavallinen, eronnut nainen. Hänen sisällään säihkyy kuitenkin Jenny Hill, joka uskaltaa enemmän ja kommentoi sitä, miten maailma katsoo naista. – – Jenny Hill on vaikuttava romaani naiseudesta, keski-iästä, vaihdevuosista, vanhenemisesta ja siitä, millaista on elää naisena tässä maailmassa – ja vähän myös satujen prinsessoista ja Brigitte Macronista."
Heini Röyskö: Ja samassa tuli hiljaisuus (Karisto), helmikuu
"Tiistaiaamuna kello 7.42 Lapuan patruunatehdas räjähtää, eikä kenenkään paikkakuntalaisen elämä ole enää koskaan ennallaan. Lapsia jää äidittömiksi, miehiä leskiksi, ystäviä suremaan. Miten elämä voi ylipäänsä jatkua, saako ihminen romahtaa käsittämättömän menetyksen edessä kokonaan? Vavahduttava romaani kertoo elämästä tragedian jälkeen."
Juha Seppälä: Merille (Siltala), tammikuu
"Kirjallisin hanttihommin itsensä elättänyt mies kokee eläkevuosiensa epäkiitolliseksi missioksi elämän varrella kertyneiden kirjamassojen hävittämisen ja itselleen tärkeimpien teosten turvaan saattamisen. Tehtävään soveltuvaksi paikaksi tarjoutuu opiskeluaikaisen ystävän, taiteilija Bomanin, merenrantamökki. Kunnes naapurilaiturille ilmestyy nainen."
Satu Taskinen: Luomistyö (Teos), huhtikuu
"Kesken ystäväpariskuntien iloisen yhteiselon saapuu viesti, joka romuttaa kaiken, mitä nainen oli ajatellut elämästään. Hän pakenee tilannetta kellariin ja jää sinne lukkojen taakse. Käynnistyy sisäinen keskustelu, jossa on käytävä läpi isoja kysymyksiä – –. Satu Taskisen romaani on lähikuva trauman repimän ihmisen sisimmästä."
Jenna Viro: Tuhkimoleikkaus (Kosmos), helmikuu
"Herra G, röyhkeä ja hyljeksitty plastiikkakirurgi, ja rakkaudessa epäonnistunut, hiirenharmaa Magdalena-neito päätyvät sopimukseen, josta kumpikin toivoo hyötyvänsä: jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Magdalenasta tulee maailman kaunein nainen. Jenna Viron taidolla rakennettu, raju ja leikittelevä esikoisromaani kysyy, kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään rakkauden, rahan ja kauneuden tähden."
Käännetyt romaanit ja novellit
Kai Aareleid: Tyyni valtameri (S&S, suom. Outi Hytönen), helmikuu
"PIETARI, VUOSI 2010. Stella näkee sattumalta, miten hänen vierailulle saapunut äitinsä kohtaa miehen, joka tuntuu etäisesti tutulta. Tapahtuma raottaa oven muistoihin lapsuudesta ja nuoruudesta 1970–80-lukujen Virossa ja kohtauksiin vanhempien avioliitosta, jonka sileä lasipinta heijasti kaikki kysymykset takaisin. – – Tyyni valtameri on hienovaraisen tarkka kamarinäytelmä hyväksyvästä rakkaudesta ja anteeksiannosta."
Svetlana Aleksijevitš: Sinkkipojat (Tammi, suom. Pauli Tapio), tammikuu
"Vuonna 1979 Neuvostoliitto siirsi joukkonsa sisällissodan repimään Afganistaniin. Haavoittuneita oli yli 50 000. Aleksijevitšin moniääninen teos antaa suunvuoron niille, joita järkyttävä sota eniten kosketti, upseereille ja jalkaväelle, sairaanhoitajille ja prostituoiduille, äidille, pojille ja tyttärille."
Ia Genberg: Yksityiskohdat (Johnny Kniga, suom. Jaana Nikula), helmikuu
"Elämämme rakentuu kohtaamistamme ihmisistä, ystävistä jotka katoavat, lapsista jotka kasvavat. – – Ia Genbergin romaanin kertoja makaa kuumeessa, kun neljä ihmistä menneisyydestä palaa hänen mieleensä. Herää kysymys, ketä lopultakin kuvataan: näitä neljää ihmistä vai naista, joka tarinaa kertoo?"
Abdulrazak Gurnah: Paratiisi (Tammi, suom. Einari Aaltonen), maaliskuu
"Nobelisti Abdulrazak Gurnahin läpimurtoromaani on kasvukertomus, traaginen rakkaustarina ja kuvaus kolonialismin julmasta marssista. Isä myy 12-vuotiaan Yusufin häijylle Aziz-sedälle. Vuodet orjana kuljettavat poikaa läpi Saksan Itä-Afrikan ja opettavat karuja totuuksia niin kotimaasta kuin siirtomaavalloista."
Jamaica Kincaid: Lucy (S&S, suom. Kaijamari Sivill), toukokuu
"LUCY, teini-ikäinen tyttö Länsi-Intian saaristosta saapuu Pohjois-Amerikkaan au pairiksi hyvin toimeentulevaan perheeseen. Lewis ja Mariah ovat komea pari, rikkaita, näköjään onnellisia. Mutta hyvin nopeasti tarkkanäköinen Lucy huomaa perheen kulissien rakoilevan. – – Vuonna 1990 julkaistu Lucy ilmestyy suomeksi ensimmäistä kertaa."
TJ Klune: Kuiskailevan oven alla (Karisto, suom. Mika Kivimäki), huhtikuu
"Lempeässä hyvänmielen romaanissa kuolema on vain uusi alku. Tervetuloa Hugon teehuoneelle, jossa juomat ovat kuumia, leipomukset tuoreita ja kuolleet vain läpikulkumatkalla! Kun viikatemies noutaa Wallacen tämän omista hautajaisista ja Hugo, erikoisen teehuoneen omistaja, lupaa auttaa hänet rajan yli, Wallace tajuaa olevansa kuollut."
Erich Kästner: Tuuliajolla Berliinissä (Aviador, suom. Vesa Tapio Valo), helmikuu
"Erich Kästnerin Berliini kuhisee erikoislaatuisia ihmisiä ja ilmiöitä. Romaanin päähenkilö on valmistunut yliopistosta, mutta maailmanlaajuinen lama sysää hänet mainostoimittajaksi tupakkatehtaaseen. Öisin hän vaeltelee ystäviensä kanssa seksiklubeilla ja bordelleissa yrittäen samalla ymmärtää, mitä maailmassa ja hänessä itsessään on tapahtumassa."
Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias (Bazar, suom. Katariina Kallio), helmikuu
"Kun nuori amerikkalainen Sylvia Beach avaa Shakespeare and Company -kirjakaupan hiljaiselle pariisilaiskadulle vuonna 1919, hänellä ei ole pienintäkään käsitystä siitä, miten voimakkaasti hänen kirjakauppansa tulee mullistamaan kirjallisuuden tulevaisuuden. Vasta perustetusta kirjakaupasta tulee nopeasti paljon enemmän kuin vain pelkkä kauppa, ja monet ensimmäisen maailmansodan jälkeisen ajan kirjailijakuuluisuudet, kuten Ernest Hemingway, alkavat pitää sitä kuin toisena kotinaan."
Cormac McCarthy: Matkustaja (WSOY, suom. Kaijamari Sivill), toukokuu
"Pulitzer-palkitun kirjailijan kaksiosainen mestariteos, jossa kulminoituu suuren tekijän elämäntyö. – – Pelastussukeltajana toimiva Bobby Western pelkää syvyyksiä. Hän on piinattu sielu, joka taistelee kuolemankaipuuta vastaan. Hän on syvästi rakastanut siskoaan, ja menettänyt tämän. Surun taakkaa lisäävät myös isän teot: Bobbyn isä oli rakentamassa atomipommia, joka sulatti lasia ja lihaa Hiroshimassa."
Fernanda Melchor: Paratiisi (Aula & Co, suom. Emmi Ketonen), maaliskuu
"Franco Andrade on yksin, ylipainoinen, koukussa pornoon ja fantasioi naapurin rouvan viettelystä. Polo taas haluaisi vain jättää työnsä puutarhurina ja paeta jonnekin kauas. – – Eteläamerikkalaisen Fernanda Melchorin Paratiisi on siloittelematon kuvaus rasismin, luokkaerojen ja väkivallan sävyttämästä meksikolaisesta yhteiskunnasta, jossa sen paremmin köyhät kuin muuriensa taakse piiloutuvat rikkaatkaan eivät ole turvassa."
Celeste Ng: Kadonneet sydämemme (Gummerus, suom. Taina Helkamo), tammikuu
"Polttavan ajankohtainen ja hätkähdyttävä romaani äidin ja pojan välisestä murtamattomasta rakkaudesta yhteiskunnassa, jota hallitsee pelko ja viha. Kaksitoistavuotiaan Birdin äiti Margaret, kiinalaisamerikkalainen runoilija, jätti perheensä kolme vuotta sitten. – – Taloudelliseen epävarmuuteen ja väkivaltaisuuksiin on tarjottu ratkaisuksi 'amerikkalaisen kulttuurin säilyttäviä' lakeja."
Georges Perec: Häviäminen (Teos, suom. Ville Keynäs), maaliskuu
"Otto Vokl on hävinnyt. Ei sentään jälkiä jättämättä, häneltä on jäänyt jälki jos toinenkin. – – Häviäminen ilmestyi 1969 ja on yksi ranskalaisen Georges Perecin (1936–1982) tunnetuimmista teoksista. Ei vähiten siksi, että se on kirjoitettu ilman e-vokaalia, joka on ranskan kielen yleisin kirjain. – – Kirja on suomennettu ilman ainuttakaan a-vokaalia, joka on suomen kielen yleisin kirjain."
Torrey Peters: Detransition, Baby (Kosmos, suom. Natasha Vilokkinen), huhtikuu
"Reese oli vähällä saada kaiken: rakastavan parisuhteen Amyn kanssa, asunnon New Yorkista, työn josta piti. Hän oli kursinut kasaan elämän, josta edelliset transnaisten sukupolvet vain uneksivat; arkinen ja keskiluokkaisen mukava maailma oli jo hänen käsissään. Ainoa puuttuva asia oli lapsi. – – Torrey Peters kartoittaa ainutlaatuisen hauskassa ja koskettavassa romaanissaan pelotta vaikeimpia näkökulmia sukupuoleen ja ihmissuhteisiin."
Jonas Eika: Auringon jälkeen (Kosmos, suom. Kari Koski), maaliskuu
"Auringon jälkeen on surrealistinen novellikokoelma, joka liikkuu maailmassa Cancúnista Kööpenhaminaan ja Lontoosta Nevadan aavikolle. Tarinat kuvaavat nykyihmisen suhdetta teknologiaan, kapitalismiin ja ihmisyyteen itseensä."
Alex Schulman: Kiirehdi rakkain (Nemo, suom. Jaana Nikula), maaliskuu
"Huippusuositun tekijän riipaiseva kirja isäsuhteestaan. Kun isä on kuollut, aikuinen poika vetäytyy kesämökille. Hänen mieleensä alkaa nousta muistoja: Alex pitää isälle seuraa, kun tämä putsaa kalaverkkoja. Alex istuu isän vieressä, kun tätä haastatellaan. Alex salakuljettaa isälle rapuja ja viskiä hoitokotiin."
Antje Rávik Strubel: Sininen nainen (Minerva, suom. Veera Kaski), huhtikuu
"Saksassa vuoden parhaana romaanina 2021 palkittu mestariteos. – – Nuori tšekkiläinen Adina on joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi. Traumaansa paetessaan hän päätyy Helsinkiin. Siellä hän kohtaa virolaisen eurokansanedustajan Leonidesin, joka rakastuu häneen."
Hannele Mikaela Taivassalo: Mennyt palaa (Otava, suom. Raija Rintamäki), tammikuu
"Nainen yrittää löytää päiviinsä mielekkyyden. Hän ikävöi menneeseen mutta haluaa samalla unohtaa paljon, myös erään miehen. Mies kantaa tahollaan omia muistoja. – – Romaani kysyy, voiko muistaminen loppua hyvin, tai voiko muisto muuttua. Se upottaa lukijan syvälle ihmissuhteiden yksityisimpiin kokemuksiin."
Oksana Vasjakina: Haava (Otava, suom. Riku Toivola), helmikuu
"Venäläiseksi nykyromaaniksi shokeeraavan avoin autofiktiivinen kertomus nuoren homoseksuaalin naisen matkasta Venäjän halki, äidin tuhkat kainalossaan. Tytär kuljettaa äitiään Siperiaan haudattavaksi. Hän haluaa ymmärtää viha-rakkaussuhdetta, joka heillä oli toisiinsa."
Runot
Margaret Atwood: Kipeästi (Otava, suom. Hilkka Pekkanen), helmikuu
"Runoissa katsotaan taaksepäin lopun ja menetyksen äärellä, toisaalta luotetaan jatkuvuuteen. Niissä esiintyvät niin myyttien ja unien hahmot kuin luontokadon myötä taruolennon kaltaisiksi muuttuvat luontokappaleet. Kokoelmassa loistaa Atwoodin mielikuvitus ja persoonallinen tapa katsoa maailmaa."
Kerrostalo sateessa – kolumbialaisen runouden antologia (Aviador, suom. Ainokaisa Huusko), maaliskuu
"Kerrostalo sateessa esittelee 11 kolumbialaisen runoilijan keskeistä tuotantoa 1950-luvulta aina 1980-luvun alkuun. Yhteistä antologian kaikille runoilijoille on – heidän keskinäisestä erilaisuudestaan huolimatta – nadaismiksi kutsuttu tyyli, joka on kolumbialainen vastine pohjoisamerikkalaiselle beat-runoudelle."
Jyrki Kiiskinen: Nenän edessä vuori (Teos), tammikuu
"Persialainen 700-luvulla hahmottunut runomuoto gazeeli nojaa toistuvaan sanaan, poljentoon ja parisäkeisiin, jotka muodostavat runon sisällä oman merkityksensä. Sana vie runoilijaa ja poimii maailmasta palasia eri ajoista ja paikoista. Paul Cezanne maalasi yhä uudelleen samaa vuorta, Jyrki Kiiskinen palaa saman sanan äärelle ja tutkii sen avaamaa horisonttia."
Marianna Kurtto: Ellen valkeudessa (Otava), maaliskuu
"Häikäisevä runoteos kaipauksesta ja vapaudesta, kyvystä lentää halki ajan. Syväjäädytetty tikli herätetään lähitulevaisuudessa uudelleen eloon. Lintu on nimeltään Ellen, ja runoissa kuullaan hänen ääntään. Lisäksi toisessa ajassa tai paikassa puhuu linnun isäntä, kuten Ellen häntä itse kutsuu."
Panu Tuomi: Kardinaali Zen (WSOY), tammikuu
"Hongkongilainen kardinaali Zen ja venetsialainen kardinaali Zen kirjoittavat toisilleen, vaikka välimatkaa on 600 vuotta. Itä kohtaa lännen ja zenbuddhalaisuus katolisen mystiikan. Kolmantena joukkoon liittyy saksalainen kardinaali Nicolaus Cusanus. Runot juoksevat ensin eteenpäin ja sitten taaksepäin kuin aika, joka kiertyy kehälle."
Taneli Viljanen: Pimeä kuu (Poesia), tammikuu
"Pimeä kuu on hybridinen kudelma ääniä, kuvia, tekstuureja, ajattelua; ajatusten heijastuksia ja muodonmuutoksia. Runo ja essee vuotavat toisiinsa; yksityinen ja yleinen, identiteettejä purkava ja rakentava, älyllinen ja tunteellinen ilmaisu laskostuvat lomittain ja kietoutuvat yhteen."
Esseet
Rachel Cusk: Mykkäkoulu (S&S, suom. Kaisa Kattelus), tammikuu
"Ensimmäisessä esseekokoelmassaan Ääriviivat romaanitrilogiastaan tunnettu Rachel Cusk käsittelee aiheita, jotka ovat myös hänen romaanituotantonsa ytimessä: sukupuolta, perhe-elämää, oman tarinansa omistamista ja ihmisten välisen vallankäytön muotoja. Mykkäkoulun esseet sisältävät niin arkielämän havainnoista kasvavia tekstejä kuin kirjallisuuskritiikkiä ja aikalaisanalyysiä."
Jyrki Lehtola: Ihan sama (Siltala), maaliskuu
"Jyrki Lehtolan esseetrilogian herkistyneessä päätösosassa ihminen kohtaa itsensä, mutta sen verran laiskottaa, ettei pakoonkaan jaksa juosta. On Ihan sama, kun Tinderistä omaishoitajaa etsivä professori selvittää, onko menneisyyden miehenä BDE vai DTF. Tai terapeutti opettaa, miten tulla miljonääriksi sisustustyynyistä opituilla ajatuksilla."
Emilia Männynväli: Toiste en suostu katoamaan (Into), maaliskuu
"Mitä muodostuu luokan, paikan ja sukupuolen säteiden polttopisteessä? Emilia Männynvälin intensiivinen ja rajoja uhmaava teos limittää ekologisen, yhteiskunnallisen ja henkisen todellisuuden poikkeuksellisella tavalla. Kirjan tarkkanäköisissä teksteissä naiseuden, pakenemisen, kapitalismin, luokan ja pyhän kaltaiset teemat punoutuvat toisiinsa ja muodostavat saumattoman jatkumon."
Henry Thoreau: Villiydestä ja vapaudesta (Basam Books, suom. Antti Immonen), maaliskuu
"Villiydestä ja vapaudesta on kooste yhdysvaltalaisen kirjailijan ja ajattelijan Henry David Thoreaun (1817–62) esseitä, joissa hän käsittelee luontoa, yksilöä ja yhteiskuntaa. Hän tarkastelee niissä monenlaisia luonnonilmiöitä, suree erämaiden häikäilemätöntä hyväksikäyttöä, sättii aikalaisiaan orjuuden sallimisesta ja peräänkuuluttaa yksilön vapautta."
Dekkarit ja jännitys
Heidi Airaksinen: Maa jota ei ole (Siltala), tammikuu
"Freddy Henriksson matkustaa ystävänsä Harrietin kanssa Berliiniin, jossa kansallissosialismi on alkanut nostaa päätään. Freddyn tarkoituksena on saattaa Harriet tohtori Hirschfeldin instituuttiin, jossa moni omassa ruumiissaan vierautta tuntenut on saanut apua. – – Maa jota ei ole on tyylipuhdas queer- ja cosy crime -dekkari sekä itsenäinen jatko-osa vuonna 2021 ilmestyneelle Vierge Modernelle, jossa lukija jo tapasi Freddyn ja Harrietin."
Fiona Barton: Yksi meistä katoaa (Bazar, suom. Pirkko Biström), tammikuu
"Fiona Bartonin trilleri Yksi meistä katoaa vie uneliaaseen rantakylään, jossa salaisuudet eivät säily haudattuna pitkään. Elise King oli menestynyt ja kunnianhimoinen etsivä. Nyt hän viettää päivänsä sairauslomalla seuraten pienen kotikylänsä Ebbingin kasvavaa jännitettä paikallisten asukkaiden ja kaupungista lomailemaan tulleiden ihmisten välillä. Paikalliset eivät katso hyvällä raharikkaiden ulkopuolisten rakennusprojekteja kylässään."
Michael Bennett: Viattomien veri (Like, suom. Kirsi Luoma), helmikuu
"Hana Westerman on sitkeä aucklandilainen etsivä, joka tasapainottelee yksinhuoltajuuden ja poliisinuransa välillä. Kun salaperäinen video johdattelee hänet rikospaikalle, hän löytää kätketystä huoneesta murhatun miehen. – – Pian tehtävästä tulee henkilökohtainen. Kaksi vuosikymmentä aiemmin Hana oli nuorena maoripoliisina osa tiimiä, joka lähetettiin lopettamaan voimakeinoin maorien luvaton miehitys pyhillä mailla."
Pauli Jokinen: Selli 88 (Myllylahti), helmikuu
"Mukaansatempaavan juonen ja elävän ajankuvan yhdistävä Selli 88 kertoo rikostutkinnasta vuoden 1932 Helsingissä. Pääkaupunkimme rikoshistorian tunteva kirjailija vie lukijansa omaperäisen etsiväkaksikon mukana niin laukkakilpailuihin kuin seurapiirien salaisuuksiin. – – Selli 88 on itsenäinen jatko-osa teokselle Jääleinikin kuolema."
Anneli Kanto: Haihtuneet (Crime Time), helmikuu
"Tehtaan johtaja ja kaksi nuorta naista ovat kadonneet jälkiä jättämättä. Katoaminen vaivaa paikkakuntalaisia, mutta uskonnollinen yhteisö sulkee heidän suunsa. Oudon näkijän saapuminen sekoittaa paikkakunnan elämänmenon ja vaietut salaisuudet alkavat nousta pintaan. Jättimenestykseen nousseen Anneli Kannon Haihtuneet aloittaa psykologisen Näkijä-dekkaritrilogian."
Ulf Kvensler: Erämaa (WSOY, suom. Leena Virtanen), helmikuu
"Taitavasti kirjoitettu psykologinen trilleri poikkeaa muista ruotsalaisista jännäreistä: erämaa miljöönä vetää vertoja ihmismielen pimeydelle. Kolme ystävystä on jo monena vuonna käynyt yhdessä patikoimassa pohjoisen Ruotsin tunturimaisemissa. Kun Milena haluaa pyytää reissuun myös uuden poikaystävänsä, Anna ja Henrik eivät kehtaa sanoa ei."
Petja Lähde: Yksi neljästä (Gummerus), maaliskuu
"Yksi neljästä tuo dekkarimaailmaan uuden ystävällisen kasvon: itähelsinkiläinen Terhi Nuora on paitsi murharyhmän rikostutkija myös tietokoneelle hautautuneen nuorenmiehen yksinhuoltaja. Sarjan 1. osa kuvaa yhteiskunnan varjopuolta – syrjäytymistä, lähiöpubien kantisten elämää ja hyvätuloisten pahoinvointia."
Jenni Multisilta: Kuka viimeiseksi jää (Like), tammikuu
"Vuonna 1997 rannikkokaupunkiin avataan upea huvipuisto, Riemuranta. 19-vuotias kesätyöntekijä Olavi tutustuu huvipuiston omistajan poikaan, mutta orastava suhde ja kepeä kesä päättyvät puistossa tapahtuvaan onnettomuuteen. Huvipuisto suljetaan ja jätetään rapistumaan. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Riemuranta kunnostetaan ja avataan uudestaan."
Satu Rämö: Rósa & Björk (WSOY), maaliskuu
"Rósa & Björk on toinen osa nordic noirille uskollista Hildur-dekkarisarjaa, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa. Syrjäisillä Islannin vuonoilla tapahtuu outo murha. Vaikutusvaltainen kunnallispoliitikko löydetään ammuttuna hiihtoladulta. Murhaa tutkiessaan rikosetsivä, Atlantin hyisissä aalloissa surffaava Hildur Rúnarsdóttir ja suomalainen poliisiharjoittelija, villapaitojen neulomiseen hurahtanut Jakob Johanson joutuvat vaikean kysymyksen eteen. Kannattaako kaikkia salaisuuksia selvittää?"
Lilja Sigurdardottir: Jääkylmä aurinko (Blue Moon, suom. Marjakaisa Matthiasson), tammikuu
"Vuoden parhaaksi rikosromaaniksi Islannissa valittu tarina kylmää ensi sivuilta lähtien. Sisarukset Áróra ja Ísafold asuvat eri maissa eivätkä ole puheväleissä, mutta kun heidän äitinsä ei saa yhteyttä Ísafoldiin, Áróra palaa vastahakoisesti Islantiin etsimään siskoaan. Pian hän tajuaa, ettei sisko välttele häntä… hän on kadonnut jäljettömiin."
Spekulatiivinen fiktio
Mia Myllymäki: Huomistarhuri (Gummerus), huhtikuu
"Vuosia sitten Stille Triple joutui jättämään taakseen Suomen, puolisonsa ja maailman sellaisena kuin se tunnettiin. Pitkä pakomatka vei tuhoutuneen Euroopan halki ekokaupunkiin, jossa jokainen asuja on puutarhuri ja elämää ylläpidetään vehreissä kerrostaloissa, bosco verticaleissa. – – Uudessa maailmanajassa pahin vastus löytyy mielestä, ja jossain vaiheessa menneestä on päästettävä irti."
John Ajvide Lindqvist: Ystävällisyys (Gummerus, suom. Katriina Huttunen), maaliskuu
"Norrtäljen satamaan ilmestyy eräänä syysaamuna lukittu keltainen rahtikontti. Kukaan ei tiedä, mistä kontti on tullut tai mitä sen sisällä on. Kun lukko viimein murretaan auki, sen sisältö järkyttää koko kaupunkia. Samalla ulos livahtaa jotakin synkkää, joka alkaa nakertaa ystävällisyyttä – sitä ainoaa asiaa, joka suojelee meitä muiden pahuudelta."
Hervé Le Tellier: Poikkeama (WSOY, suom. Lotta Toivanen), maaliskuu
"Ranskan suurimmalla kirjallisuuspalkinnolla, Goncourtilla, palkittu romaani saa lukijansa nauramaan, itkemään ja miettimään maailmankaikkeuden suurimpia mysteerejä. Air Francen maaliskuinen lento Pariisista New Yorkiin joutuu kesken matkan pahaan turbulenssiin, jolloin tapahtuu jotakin outoa. Kun viimein laskeudutaan New Yorkiin, käy ilmi, että on kesäkuu ja heidän koneensa laskeutuu toista kertaa: aika ja avaruus ovat vääristyneet ja sekä kone että sen matkustajat ovat monistuneet kahdeksi."
Sarjakuvat
Hannu Leimu: Aavikon reiteillä (Like), tammikuu
"Henkeäsalpaavan komea sarjakuva Mad Maxin hengessä. Vartija kuljettaa mittaamattoman arvokasta rahtia seuranaan ihmisenkaltainen mutta täysin tunteeton robotti. Hän tietää henkensä olevan halpa armottomalla aavikolla. Toisaalla pieni poika lähtee etsimään autioituneelle paimentolaiskylälleen suojelijaa rosvojoukkoja vastaan."
Tietokirjat
Johann Hari: Kadonnut keskittymiskyky (Bazar, suom. Timo Korppi), tammikuu
"Ihmisten keskittymiskyky vähenee kaikkialla maailmassa. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan yliopisto-opiskelijat keskittyvät yhteen tehtävään nykyään keskimäärin 65 sekuntia ja toimistotyöläiset kolme minuuttia. Mitä meille on tapahtunut ja miksi? Selvittääkseen hajamielistymisen syitä tietokirjailija Johann Hari on tutustunut suureen määrään keskittymistä käsitteleviä tieteellisiä tutkimuksia ja haastatellut asiantuntijoita eri puolilla maailmaa."
Jonimatti Joutsijärvi: Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin I (Into), huhtikuu
"Ensimmäinen elämäkertateos rakastetusta ja palkitusta runoilijasta. – – Mirkka Rekola – Elämä joka ei koskaan tule kokonaan esiin I kattaa Rekolan elämän vaiheet lapsuudesta 1970-luvun loppuun saakka. Vahvaäänisesti kirjoitetussa teoksessa kuvauksensa saavat vainojen, vainoharhojen, työn ja sairauden, rakkauksien ja pettymisten, näkyjen, kohtaamisten ja nähdyksitulemisten ajat."
Jukka Korpela: Muinais-Venäjän myytti (Gaudeamus), tammikuu
"Venäjän virallisessa retoriikassa voittava kertomus on ollut näkemys ikiaikaisesta Muinais-Venäjästä, joka ulottuu lännessä Puolaan, Baltiaan ja Suomeen saakka. Tämä tulkinta historiasta ei ole kuitenkaan Vladimir Putinin ja hänen aikalaistensa keksintöä, vaan sillä on jopa vuosisatoja vanhat perinteet. Helmikuussa 2022 tällä historiakuvalla perusteltiin hyökkäystä Ukrainaan. Muinais-Venäjän myytti -teoksessa palkittu historioitsija Jukka Korpela kertoo Itä-Euroopan historiallisen kehityksen viikinkiajalta Pietari Suuren valtakauteen – –."
Bianca Kronlöf: Kirjeitä miehille (Into, suom. Riie Heikkilä), helmikuu
"Seksuaalisen väkivallan vastaisesta työstä palkittu näyttelijä ja koomikko kirjoittaa vaikeista asioista suorasanaisesti. Hän kirjoittaa tunteista, seksistä, väkivallasta ja maskuliinisuudesta. Kronlöf osoittaa kirjeensä isälle ja isoisälle. Syntymättömälle pojalle. Yhden yön jutulle. Löysälle ja kovalle. Sinulle, joka uskot myytteihin. Sinulle, joka lyöt tyttöystävääsi, ja sinulle, joka et ole koskaan väkivaltainen... Kronlöf ei tuomitse vaan yrittää ymmärtää ja kutsuu miehet mukaan keskusteluun."
Raila Leppäkoski: Ohjaajan käsikirja (Art House), kesäkuu
"Ohjaajan käsikirja – elämää teatteritaiteen palveluksessa on omaelämäkerrallinen tietokirja teatteriesitysten ohjaamisesta. Raila Leppäkoski on opettanut Teatterikorkeakoulussa ohjaajan työtä käsitteleviä opintokokonaisuuksia vuosina 1989–2014. Kirja hyödyntää näiden opintojaksojen sisältöjä ja kuvaa teatteriesityksen valmistumista ideoinnista ensi-iltaan saakka."
Jody Rosen: Pyöräilyn lumo ja sen historia (Aula & Co, suom. Laura Lahdensuu), huhtikuu
"Yhdistämällä historiaa, reportaasia, matkakuvausta ja muistelmia toimittaja ja kirjailija Jody Rosen kertoo polkupyörän kiehtovan tarinan sen keksimisestä vuonna 1817 aina sen nykyiseen renessanssiin kestävän kehityksen airuena, ekologisen elämän vihreänä tunnuksena."
Ville-Juhani Sutinen: Hajonneen maailman käyttöohje (Into), huhtikuu
"lmastonmuutos kiihtyy ja ekologinen romahdus lähestyy. Me tiedämme sen, mutta emme pysty muuttamaan toimintaamme riittävän nopeasti. Onko peli siis menetetty? Hajonneen maailman käyttöohjeessa Ville-Juhani Sutinen etsii tuoretta näkökulmaa aiheeseen. – – Teoksen tarinalliset, omakohtaiset tekstit kuljettavat ihmistä ympäröivään luontoon ja maailmaan, joka on rikki mutta ei täysin käyttökelvoton."
Patrik Svensson: Meren kutsu (Tammi, suom. Anu Heino), toukokuu
"Meri on ihmisenkin alkukoti, joka ei lakkaa vetämästä meitä puoleensa. Viihdyttävät tarinat valottavat merten saloja historian henkilöiden, tieteen löydösten ja filosofisten pohdintojen kautta. – – Meren kutsu jatkaa Patrik Svenssonin esikoisteoksen Ankeriaan testamentin jalanjäljissä: se kertoo ihmisistä, jotka ovat tutkineet ja kartoittaneet merta, yrittäneet ymmärtää syvyyksiä ja alistaa ne valtaansa."
Anna Tommola: Pelon voima (Atena), maaliskuu
"Pelko kuuluu elämään - se on varhainen, aivoihin koodattu selviytymismekanismi. Tiedostamattomana se voi kuitenkin vaikuttaa salakavalasti päätöksiimme, ja siksi sen mekanismit on tärkeää tuntea. Miten pelko ohjaa elämää niin ihmisten arjessa kuin laajemmin yhteiskunnassa?"
Lea Ypi: Vapaa (Atena, suom. Riina Vuokko), huhtikuu
"Vaikuttava, mustan huumorin sävyttämä muistelma suljetusta Albaniasta. Lea Ypi varttui 1980-luvun Albaniassa, stalinismin ikeessä. Maasta pääsi pois vain pakenemalla. Elämää hallitsivat niukkuus ja jonot, teloitukset sekä kaikkialle näkevä salainen poliisi. Lealle Albania oli kuitenkin lämmin koti, jossa naapurit auttoivat toisiaan. Vuonna 1990 kaikki muuttui liki yhdessä yössä."
Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)
Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.