Kirjauutuuksia – kevät 2020

Teema
23.1.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kevään uutuuskirjat ovat nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimittajan kokoamassa listauksessa on mukana yli 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Lasten- ja nuortenkirjojen kevätvinkit voi katsoa Sivupiirin artikkelista.

 

Suomenkieliset romaanit ja lyhytproosa

Saara Cantell: Kesken jääneet hetket (Tammi), helmikuu

"Kaksi vuotta sitten Virva muutti pois Suomesta. Nyt siskon auto-onnettomuus pakottaa palaamaan takaisin. – – Saara Cantellin hienovireinen esikoisromaani on kertomus siitä, miten elämässämme on aina läsnä eletyn lisäksi myös se, mikä ei toteutunutkaan."

Johannes Ekholm: Planet Fun Fun (Otava), helmikuu

"Sukupolvensa äänenä tunnetun tekijän romaanissa sukelletaan taidemaailman kulisseihin ja päästään okkultistisen rikollisjärjestön jäljille. Energiajuomayhtiö Zalgon Helsinkiin perustama valokuvakeskus päätyy otsikoihin, kun joku ajaa autolla päin sen pihalla kohoavaa peilitaloa. Tekijää ei saada kiinni."

Ritva Hellsten: Raija (Aviador), huhtikuu

"Kiitetyn Lea-romaanin kirjoittanut Ritva Hellsten piirtää uudessa romaanissaan tarkkanäköisen kuvan kirjailijasisarensa, tulipalossa kuolleen Raija Siekkisen viimeisistä vaiheista. Kirja kertoo kamppailusta kirjailijankutsumuksen ja arjen vaikeuksien, elämänhalun ja kuoleman aavistelun välillä."

Antti Hyyrynen: Viimeinen Atlantis (Like), helmikuu

"Tobeas Seinur katsoo lentokoneen ikkunasta, kuinka Tokion valot hukkuvat monsuunisateisiin hänen takanaan. Kesken mannertenvälisen lennon tietoliikenneyhteydet katkeavat ja lentokone muuttaa reittiään. – – Hyyrysen esikoisromaani Viimeinen Atlantis ilmestyy päivälleen 10 vuotta Stam1nan Viimeinen Atlantis -albumin jälkeen."

Anu Kaaja: Katie-Kate (Teos), tammikuu

"Hehkeä kolmikymppinen skandinaavityttö päätyy asumaan eläkeikäisen rojalistipariskunnan luo Lontoon lähiöön. Kuninkaallismemorabiliaan hurahtanut Helen alkaa leipoa tytöstä Kate Middletonin kaksoisolentoa; Roger puolestaan fantasioi, miltä tämä näyttäisi glamourmalli Katie Pricen silikoneilla. Outo ménage à trois on valmis."

Helmi Kajaste: Rakenna, kärsi ja unhoita (Kosmos), tammikuu

"Vangitseva esseeteos arkkitehtuurista ja elokuvista. Rakenna, kärsi ja unhoita on minimalisista proosaa rakennuksista, elokuvista, ajan pysäyttämisestä, raunioista ja jälleenrakentamisesta sekä särkyneen sydämen arkkitehtuurista. – – [Helmi Kajaste] tekee myös rap-musiikkia nimellä Draama-Helmi."

Marja Kangas: Miestä näkyvissä (WSOY), kesäkuu

"Mitä jää jäljelle kun avioliitto kaatuu? Mitä tapahtuu, kun pakon edessä pitää siirtyä oman elämänsä päähenkilöksi? Mistä aloittaa tasapainon etsiminen? – – Romaani voitti Tarinan viemää -kirjoituskilpailun ja nousi tuomariston suosikiksi erityisesti vapauttavan naurunsa vuoksi."

Tapio Koivukari: Pirtumiehet (Johnny Kniga), tammikuu

"Veijariromaani viinan salakuljettajista kieltolain aikana. Ruohosen Viku on Laihosen mamman kasvattipoika. – – Viku on oppinut puotia pitäneen mammansa luona kaupantekoon ja välttänyt viekkaudella punakaartin väenoton. Kun nuoressa tasavallassa tulee voimaan kieltolaki, Viku tajuaa tilaisuutensa tulleen."

Essi Kummu: Loiste (Tammi), toukokuu

"Rehellinen kuvaus rakkaudesta, kuulumisesta ja kirjoittamisen pakosta. – – Kaksi naista rakastuu. Tunne on ennenkokematon, pakahduttava, se saa koko maailman näyttämään toisenlaiselta, kauniimmalta. Mutta samaan aikaan se sysää toisen naisista kertojan rooliin, johon ei voi varautua."

Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa (Gummerus), helmikuu

"Karunkaunis, kielellisesti taitava esikoisromaani kiintymisestä ja hylkäämisestä ja ravisuttava kuvaus ihmisten toisiinsa jättämistä jäljistä. Äiti tekee kansainvälistä uraa, isä ei halua vahingosta syntynyttä poikaa elämäänsä. Koulussa Alvaria tarttuu kuitenkin kädestä kuriton luuranko, joka seuraa häntä kotiin."

Piritta Porthan: Meitä oli kaksi (Minerva), maaliskuu

"Iiriksen kaksossisko Hertta katoaa ylioppilaskirjoitusten jälkeisenä kesänä Ruisrockissa, kuin maan nielemänä. Surun musertama Iiris yrittää jatkaa elämäänsä, valmistuu ammattiin, perustaa perheen ja saa tyttären, mutta ilman siskoa – vielä kymmenen vuoden jälkeenkin – hän tuntee elävänsä puolikkaana."

Harry Salmenniemi: Uhrisyndrooma (Siltala), tammikuu

"Harry Salmenniemen novellisarjan kolmas osa Uhrisyndrooma pureutuu sodan, rakkauden ja sukutraumojen maailmaan. – – Laajojen kertomusten, pienten sirpaleiden ja esseemäisten tekstien väliin jännittyy maisema, joka tuijottaa lukijaansa yhtä arvoituksellisesti kuin vastasyntynyt."

Eino Santanen: rakas kapitalismi pilkku (Teos), maaliskuu

"Eino Santasen ensimmäinen proosateos, novellikokoelma rakas kapitalismi pilkku on intensiivinen, mustan huumorin sävyttämä otos rahan ja teknologian välittämää ja tarinallistamaa maailmaa, siis tätä meidänkin asuttamaamme. Santanen yhdistää ankaran yhteiskuntakritiikin mitä hellimpään myötäeloon lirissä olevia kohtaan."

Milja Sarkola
: Pääomani (Teos), helmikuu

"Palkitun teatterintekijän Milja Sarkolan esikoisromaanissa Pääomani minäkertoja elättää itsensä apurahojen, palkkioiden ja lipputulo-osuuksien yhdistelmällä. – – Töitäkin riittää, kaikki on siis mallillaan – kunhan ne pitää mallillaan, ja siihen auttaa ainakin rahan jatkuva ajatteleminen."

Helena Sinervo
: Tytön huone (WSOY), helmikuu

"Sofia on 18-vuotias ja lähdössä pois kotoa, Kanadaan opiskelemaan ja etsimään synteettisestä biologiasta ratkaisua planeetan ongelmiin. Saara on hänen soitonopettaja-äitinsä, ja kun hyvästien aika lähestyy, on aika käydä läpi mielessään kuluneet vuodet ja miltä maailma näyttää, kun tytön huone jää tyhjäksi."

Ville-Juhani Sutinen: Liha (Into), maaliskuu

"Ville-Juhani Sutisen runsas ja taiturimainen romaani Liha kuljettaa lukijan läpi 1930-luvun Amerikan suurkaupunkien ja syrjäseutujen – –. Elintarviketeollisuuden kansankomissaari Anastas Mikojan saa tehtäväkseen lähteä Yhdysvaltoihin ottamaan mallia siihen, kuinka rakennetaan uusi, iloinen Neuvostoliitto – samaan aikaan, kun maassa on käynnistymässä miljoonien ihmisten vaino."

Tuula-Liina Varis: Sattunut syntymään (WSOY), maaliskuu

"Kun Assi ja Essi syntyvät jatkosodan aikana, äiti pelkää pienten kaksosten hengen puolesta. – – Tuula-Liina Varis katsoo säälimättömän tarkasti vuosikymmenien taakse ja kirjoittaa arkisesta elämänmenosta lämmöllä ja viisaudella. Romaanin Assista on kasvanut kirjailija."

Runot

Lauri Hei: Paperi – lalivit (Poesia), maaliskuu

"J. H. Erkon kirjoituskilpailussa palkitun Lauri Hein esikoisteos pohtii luontoa, ihmistä ja aikaa: aikaa ennen meitä, meidän aikaamme ja aikaa meidän jälkeemme. Ajan kartoittamattomuutta kuvastaen Paperi – lalivit loppuu alusta, alkaa keskeltä, jää kesken ja palaa itseensä."

Matti Kangaskoski
: Johdatus pimeään (Teos), maaliskuu

"Omena on oleva ja oma asia, mikä voisi olla sen luonnollisempaa? Tervetuloa matkalle, joka johtaa valosta pimeään, siis kohti todellisuutta.  – – Matti Kangaskosken teos Johdatus pimeään on vakavaa ajattelua pois ajattelusta, järjestämistä järjestämisen rajalle saakka."

Aura Nurmi: Leijonapatsailla (Otava), tammikuu

"Intensiivisistä ja kunnianhimoisista lavarunoesityksistään tunnettu Aura Nurmi kuvaa toisessa kokoelmassaan vaaroille alttiin rippikoululaisen ja köyhän laivasiivoojan elämää. – – Leijonapatsailla kertoo naisesta aikuisuuden kynnyksellä. Hangon rannoilla ja mäntymetsissä kasvaa naarasleijona."

Tuija Takala: Muiston ajastus (Reuna), tammikuu

"Uudessa runokokoelmassa ajan, ihmisenä olemisen ja muistamisen tunnelmat tiivistyvät tanka- ja haikumittaan. Runojen lyhyt muoto on helppo tavoittaa mutta runot tarjoavat silti lukijalle tulkintaväljyyttä ja mahdollisuuden limittää niihin omaa elettyä elämää."

Laura Tressel: Hengitys (WSOY), helmikuu

"Laura Tresselin tekstit liikkuvat runon ja proosan rajalla. Niissä ollaan rannalla ja sukelluksissa. Pysäyttävän kaunis ja tarkasti havainnoiva teos puhuu ilmasta ja vedestä, rakkaudesta ja kuolemasta sekä menettämisen pelosta. – – Hengitys on Laura Tresselin esikoisteos."

Kristiina Wallin: Meduusameri (Tammi), tammikuu

"Kristiina Wallin vie lukijan unenkaltaiseen todellisuuteen, muistamiseen, merellisyyteen ja sisaruuteen. Aikatasot kerrostuvat, mennyt muuttuu tulevaksi ja nainen sulkee nyrkkiinsä sukupuuttoon kuolleen linnun tai muuttuu puiston vanhukseksi. Muistiinpanoihin pakotettu järjestys murtuu."

Käännetyt romaanit

André Aciman: Etsi minut (Tammi, suom. Antero Tiittula), maaliskuu

"Kutsu minua nimelläsi, elokuvana Call Me By Your Name, lumosi lukijat ja katsojat kautta maailman. Nyt Andre Aciman palaa rakastettujen henkilöidensä pariin kirjassa Etsi minut.
Etsi minut kertoo herkällä otteella suuren rakkauden elämää mullistavasta vaikutuksesta Elion, Oliverin ja Elion isän Samuelin elämässä."

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija (Tammi, suom. Einari Aaltonen), huhtikuu

"Hiram, plantaasinomistajan ja orjan jälkeläinen, kasvaa Virginiassa kahden maailman välissä, tietoisena isänperinnöstä, joka ei koskaan voi olla hänen, kadonnutta äitiä kaivaten, orjaväestön ja herrasväen rajalla tasapainoillen. – – Ta-Nehisi Coates punoo Hiramin huikeana liitävään tarinaan Yhdysvaltain historian kipukohdat, orjuutettujen vapautusliikkeen legendat – –."

Rachel Cusk: Kunnia (S&S, suom. Kaisa Kattelus), huhtikuu

"Omaäänisen trilogian päätösosassa Faye osallistuu kirjallisuusfestivaaliin jossain päin Eurooppaa. Siellä hän tapaa tuttuja ja tuntemattomia kirjailijoita sekä muuta kirjallisuusväkeä, kuten tärkeilevän kriitikon – –. Kunnia vie päätökseen kunnianhimoisen hankkeen rakentaa uudenlaista romaanimuotoa."

Elena Ferrante: Tyttären varjo (WSOY, suom. Helinä Kangas), huhtikuu

"Elena Ferrante loistaa äiti-tytärsuhteen kuvaajana. Hän rikkoo täydellisen äitiyden myyttiä julman rehellisessä romaanissaan. Leda on eronnut opettaja jonka tyttäret ovat muuttaneet pois kotoa isänsä luokse. Merkitseekö uusi yksinolo huikaisevaa vapautta vai tyhjän pesän ahdistusta?"

Vigdis Hjorth: Perintötekijät (S&S, suom. Katriina Huttunen), helmikuu

"Kirjan kertoja, vanhin tytär, on katkaissut välinsä lapsuuden perheeseen. – – Hän ei odota perintöä, mutta kun veli kimmastuu epäoikeudenmukaisesta ennakkoperinnöstä, Bergljot ajautuu mukaan perhettä repivän kiistaan. – – Raivoisan rehellinen Perintötekijät on herättänyt Norjassa paljon keskustelua romaanista totuudenkerronnan välineenä."

Hilary Mantel: Kuningashuone (Teos, suom. Kaisa Sivenius), kesäkuu

"Cromwell-sarjan ihailijoiden odotus palkitaan: trilogian kolmas osa ilmestyy kesällä! Englanti, toukokuu 1536. Thomas Cromwell, köyhän sepän poika, on päässyt pitkälle. Henrik VIII:n tärkeimpänä avustajana hän on kartuttanut omaisuuttaan ja valtaansa."

Ottessa Moshfegh: Vuosi horroksessa (Aula & Co, suom. Kristiina Drews), maaliskuu

"Häpeämätön, hillitön ja herkkä romaani nuoren naisen vuoden lääkehuuruisesta talvihorroksesta ja kenties kirjallisuuden historian huonoimmasta psykiatrista. Kirjan päähenkilön elämässä on kaikki mallillaan, ainakin päälle päin. – – On vuosi 2000 New Yorkissa, vaurauden ja lukemattomien mahdollisuuksien mekassa. Mutta hän haluaa vain nukkua."

Kayo Mpoyi: Virtaavan veden sukua (Atena, suom. Ulla Lempinen), helmikuu

"Adi-tyttö asuu perheineen Dar es-Salaamissa Tansaniassa. Isä pitää kotona ankaraa kuria, ja pian isosisko karkaa pois ja kotiin jää vain sairas Mai, joka on saanut nimensä kongolaiselta isomummulta. – – 1980-luvulle ajoittuva romaani pohtii, miten vanhempi säilyttää yhteyden aikuistuvaan lapseen ja mitä seuraa heräävän seksuaalisuuden vaientamisesta."

Sally Rooney: Normaaleja ihmisiä (Otava, suom. Kaijamari Sivill), maaliskuu

"Aikamme kulttikirjailijan toinen romaani on neuroottisen on-off-suhteen röntgenkuva ja haikea valssi. Lukiossa Connell on suosittu jalkapalloilija, Marianne paarialuokkaa. Heidän välilleen muodostuu yhteys, jonka Connell kuitenkin salaa muilta. Yliopistossa osat vaihtuvat: Mariannen outous alkaa säkenöidä ja Connell jää paitsioon."

Salman Rushdie: Kultainen talo (WSOY, suom. Maria Lyytinen), helmikuu

"Barack Obaman virkaanastujaispäivänä mystinen miljardööri Nero Golden muuttaa asumaan New Yorkiin kertoja Renen, nuoren elokuvantekijän naapuriin ja tuo mukanaan aikuiset lapsensa: alkoholisoituneen Petjan, kiihkeän taiteilijan Apun ja salaisuuttaan hautovan kuopuksensa D:n."

Esmeralda Santiago: Sokeriplantaasin valtiatar (Bazar, suom. Hilkka Pekkanen), toukokuu

"Espanjalaisen ylimystöperheen tytär Ana haaveilee seikkailusta ja kammoaa yläluokkaisen naisen kuolettavan tylsää elämää kodin vankina. 18 vuotiaana Analle tarjoutuu tilaisuus. Hän nai Ramonin, joka on perinyt kaksosveljensä kanssa sokeriplantaasin Puerto Ricossa. – – Sokeriplantaasin valtiatar on jännittävä historiallinen perhesaaga."

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge (Tammi, suom. Kristiina Rikman), helmikuu

"Vastustamaton romaani kitkerästä Olive Kitteridgestä, jota on helppo vihata ja sääliä. Pulitzer-palkittu teos vakuuttaa, että helpointa Olivea on sittenkin rakastaa. Olive Kitteridge on eläköitynyt opettaja, joka paheksuu muutoksia kotikaupungissaan Mainen Crosbyssa. Tarkkanäköisesti hän punnitsee maailmanmenoa ja köykäiseksi sen toteaa."

Ljudmila Ulitskaja: Köyhiä sukulaisia (Siltala), tammikuu

"Köyhiä sukulaisia on Ljudmila Ulitskajan ensimmäinen julkaistu teos. – – Kertomusten päähenkilöt – pääosin naisia – elävät kuin olisivat tunteneet 'elämän salaisuuden' intuitiivisesti syntymästään saakka, eivätkä läheiset useinkaan ymmärrä heidän jokapäiväisten toimiensa outoa logiikkaa."
 

Dekkarit ja jännitys

Kai Ekholm: Minä olen myrsky (Crime Time), maaliskuu

"Bussillinen eläkeläisiä kuolee häkämyrkytyksen ostosmatkalla Vantaan IKEAan. Kuka sormeilee bussia murhatakseen viattomat vanhukset ja miksi? – – Minä olen myrsky on kolmas Kalju & Kihara -dekkari."

Thomas Harris: Cari Mora (WSOY), huhtikuu

"Miamilaiskartanon kätköissä makaa 25 miljoonan dollarin arvoinen kulta-aarre. Moni vaarallinen mies havittelee sitä, mutta vaarallisin heistä on Hans-Peter Schneider: murhamies, jonka rinnalla 'Kannibaali-Hannibal, Hammaskeiju ja Buffalo Bill vaikuttavat kunnon kansalaisilta' (Daily Express)."

Outi Hongisto: Veljet – Amir (Myllylahti), maaliskuu

"Veljet on ajankohtainen ja tiivistahtinen jännitysromaani maahanmuuttajaperheen veljesten elämänpolkujen risteämisestä. Kestääkö vahvinkaan veriside, kun vastassa on laki ja moraali sekä kiintymys muita läheisiä kohtaan? – – Amirin tarina on Veljet-dekkarisarjan avausosa."

Erin Kelly: Kiviäidit (Gummerus, suom. Päivi Pouttu-Deliére), maaliskuu

"Marianne kasvoi vanhan mielisairaalan varjossa, joka vainoaa häntä yhä öisissä painajaisissa. Hän oli 17-vuotias lähtiessään pakoon kaupunkia, perhettään, poikaystäväänsä Jesseä - ja ruumista, jonka he hautasivat. 30 vuotta myöhemmin Mariannen on pakko palata, ja hän tuntee heti menneisyyden kuristavan otteen."

Eppu Nuotio: Elämänlanka (Otava), maaliskuu

"Ellen Lähteen Berliinin-matka saa odottamattoman käänteen, kun hän huomaa sotkeutuneensa kohuelokuvan kulisseihin. Hyvänmielen dekkarisarja jatkuu! Ellen Lähde nauttii berliiniläisistä puutarhoista poikansa perheen talonvahtina. Berliiniin saapuu myös suomalainen ohjaaja Johannes Svärd – –."

Tiina Raevaara: Kaksoiskierre (Like), tammikuu

"Tutkijan takistaan luopunut Eerika saa puhelun entiseltä väitöskirjaohjaajaltaan, joka pakottaa hänet mukaan uraauurtavaan geenitutkimusprojektiin. Eerika joutuu palaamaan Viikin kampukselle, ja samalla hänelle tarjoutuu mahdollisuus tuhota jotakin, minkä hän jätti jälkeensä laboratorioon."

Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu (Tammi), toukokuu

"Poliisin esikoisdekkari murhatutkinnan kovasta ytimestä. – – Miten pitkälle menisit ystäväsi vuoksi? Työkavereidensa arvostama järjestyspoliisi Veli-Matti Suojanen on tiukassa paikassa. Kun vanha tuttu pikkurikollinen vainoaa häntä lapsen jääkiekkoharjoituksiin ja kotikulmille, Suojasen mitta täyttyy."

Pauliina Susi: Pulssi (Tammi), huhtikuu

"Maailmanparantaja-Leian ja hakkerivelho Timo 'Land-0' Ratasen myrskyisä suhde saa lisäkierroksia, kun mies jättää Leian panttivangiksi erämaamökkiin keskellä hyytävää talvea. Onko mies seonnut vai ovatko he taas hengenvaarassa? Hichcockmainen kauhun tunne tihenee, kun erämaamökin tekoäly puhkeaa puhumaan."

Arttu Tuominen: Hyvitys (WSOY), toukokuu

"Hyvityksessä keskiöön nousee ylikomisario Henrik Oksman, joka kantaa sisällään henkilökohtaista salaisuutta. Ravintolaan tehty kranaatti-isku vaatii kuolonuhreja - ja uhkaa samalla paljastaa Oksmanin elämänmittaisen valheen. Tieto pommi-iskusta nousee suureksi uutiseksi ja saa nettipalstojen keskustelut rehottamaan."

Harriet Tyce: Veriappelsiini (Otava, suom. Oona Nyström), tammikuu

"Vastustamatonta psykologista trilleriä on mahdotonta laskea käsistään. Alison on asianajaja, jolla on ihastuttava perhe ja nousujohteinen ura. Mutta Alison juo liikaa. Hänellä on salasuhde. Ja onko hänen avioliittonsa niin onnellinen kuin miltä se vaikuttaa?"

Spekulatiivinen fiktio

Piia Leino: Yliaika (S&S), huhtikuu

"Vuonna 2052 Suomi kukoistaa, ja pääkaupungin valkealla asfaltilla kulkee vain nuorekkaita ihmisiä. Hyvinvoinnilla on kuitenkin hintansa: Suomen kansalaisuus on rajattu alle 75-vuotiaille. 2020-luvun voimapoliitikko Annastiina Kankaanrinta on elänyt lähes täydellisen elämän ja valmistelee nyt exituksestaan tyylikästä mediatapahtumaa."

Anne Leinonen: Katve (Osuuskumma), huhtikuu

"Nelikymppinen Tapani saapuu Helsingistä Kakskierron saarelle hoitamaan kuolemansairasta tätiään Eiraa vain pariksi viikoksi, mutta viikot venyvät kuukausiksi. – – Noitana pidetyn Eiran enteiden täyttämä maailmakuva törmää yhteen Tapanin skeptisen maailman kanssa."

Jani Saxell
: Helsinki Underground (WSOY), helmikuu

"Kun syksyllä 2047 Helsingin Kalasatamassa alkaa kadota ihmisiä, Verna ja hänen ystävänsä Emppu ja Paloma ryhtyvät tutkimaan tapauksia. Lammassaareen leiriytyneet vanhauskoiset herättävät epäilyksiä, mutta jäljet johtavat myös läheisen keinosaaren erityistalousalueelle ja Östersundomin Muinaismetsään."

Johanna Sinisalo: Vieraat (Karisto), maaliskuu

"Kariston kauhuromaanikilpailun voittaja 2019. – – Kun kuusivuotias Sissi viiltää itseään päiväkodissa saksilla, hänen vanhempiensa maailma järkkyy. – – Nerokas moderni kauhutarina uppoutuu perheen sisäisiin asioihin, muille näkymättömiin. Kuinka hyvin oikeastaan tunnet läheisesi?"

Eduard Verkin: Sahalinin saari (Like, suom. Kirsi Luoma), tammikuu

"Korean aloittama ydinsota oli ohi kolmessa päivässä, ja ainoastaan saarivaltio Japani on voimissaan. Muualla maailmassa riehuu ihmiset zombeiksi muuttava rabieksen muoto. Sahalinin saari on Japanin puskurivyöhyke, jonne sijoitetaan yhteiskuntakelvoton aines.​"

Sarjakuvat

Sami Makkonen: Kalevala : Sampo (Otava), helmikuu

"Sami Makkosen Kalevala oli vuoden 2019 sarjakuvatapaus. Nyt Amerikassa uraa tehnyt taiteilija esittelee väkevän visionsa kansalliseepoksen jälkimmäisestä puoliskosta. Väinämöinen, Lemminkäinen ja muut urhot lähtevät matkaan kohti Pohjolaa ryöstääkseen Sammon – –."

Tietokirjat

Bill Bryson: Keho : opas asukkaalle (WSOY, suom. Nina Mäki-Kihniä), maaliskuu

"Menestysteoksessaan Lyhyt historia lähes kaikesta Bill Bryson kuvasi tieteen saavutuksia tavalla, jota aivan jokaisen oli helppo ymmärtää. Uutuudessaan Bryson kohdistaa katseensa ihmiskehoon. Mistä me koostumme, mikä saa jalkamme nousemaan, sydämemme pumppaamaan verta ja aivomme ymmärtämään niin iloa kuin surua?"

Maija Haavisto & Kaj Sotala: Hyvä mieli : päivitä aivosi parempaan elämään (Oppian), huhtikuu

"Hyvä mieli on käytännöllinen opaskirja omien aivojen hakkeroimiseen tai päivittämiseen paremmin toimiviksi. Omista kokemuksistaan rohkeasti ammentavat kirjoittajat esittelevät konkreettisia keinoja parantaa kognitiivisia, sosiaalisia ja emotio­naalisia kykyjä kuten strenssinsietoa, ahdistuksenhallintaa ja kommunikaatiotaitoja."

Saana-Maria Jokinen: Ääniä sodasta : Syyrian tie vallankumouksesta suursotaan (Gaudeamus), maaliskuu

"Arabikevään mielenosoituksista käynnistynyt Syyrian sisällissota on valtava humanitaarinen katastrofi. – – Ääniä sodasta lähestyy sisällissotaa ja sen taustoja lähestytään erityisesti syyrialaisten näkökulmasta, joka länsimaisissa tiedotusvälineissä ja asiantuntijalausunnoissa on jäänyt vähälle huomiolle."

Merete Mazzarella: Emmekö voisi elää sovussa? (Tammi, suom. Raija Rintamäki), maaliskuu

"Merete Mazzarella tarkastelee nykyajan ilmiöitä ja asettaa niitä historiallisiin yhteyksiin. Pohdintojen kohteena ovat esimerkiksi kehittyvän tekniikan vaikutus ihmisten elämään ja arvoihin, palvelujen digitalisointi, pakolaiskysymys, internet ja sosiaalinen media, tavallisten ihmisten ja julkisuuden henkilöiden yksityisyys – –"

Maggie Nelson: Jane – eräs murha / Punaiset osat (S&S, suom. Kaijamari Sivill), toukokuu

"Jane - eräs murha tutkii tapahtunutta runojen, proosan, Janen päiväkirjakatkelmien ja dokumentaaristen lähteiden kautta: Nelson yrittää palauttaa etualalle uhrin, tätinsä Janen. – – Nelson työsti kirjaansa vuosikausia. Sen ilmestyessä 2004 kävi ilmi, että DNA-tutkimusten ansiosta oli löytynyt uusi epäilty. Punaiset osat kuvaa näitä tapahtumia sekä niitä seurannutta merkillistä oikeudenkäyntiä."

Milla Peltonen: Erakot (Into), maaliskuu

"Keitä ja mitä erakot ovat? Miksi he ovat valinneet elämän muiden ulottumattomissa, vai ovatko? Mitä he haluavat elämäntavallaan sanoa, vai haluavatko? Mitä erakkous meikäläisissä oloissa oikeastaan merkitsee? Erakot kertoo yhteiskunnan 'ulkopuolelle' vetäytyneistä yksineläjistä."

Viljami Puustinen: Veljekset Gallén (Like), maaliskuu

"Unosta piti tulla viulisti, mutta hän ajautui häpeälliseen konkurssiin ja myrskyisään avioliittoon. Akselista tuli taiteilija, joka loi ikonisen suomalaiskansallisen kuvaston vaimonsa tukemana.​ Vahvatunnelmaisessa veljeselämäkerrassa Viljami Puustinen ratkoo sukunsa vaiettuja salaisuuksia."

Lea Saukkonen: Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos (Minerva), huhtikuu

"Meteorologi Lea Saukkonen selvittää kirjassaan, millaisia sään ääri-ilmiöt ovat eri puolilla maailmaa ja mikä niitä synnyttää. Saukkonen käy läpi erikoisia sääilmiöitä 1900-luvun alkupuolelta nykypäivään, mm. tuhoisimpia myrskyjä, kovimpia paukkupakkasia ja kuumimpia kesiä."

Urpu Strellman & Kimmo Svinhufvud: Kupliva kirjoittaminen : iloa ja tehoa työelämän teksteihin (Art House), toukokuu

"Kupliva kirjoittaminen kertoo käytännönläheisesti, millainen on hyvä ja lukijaan vetoava teksti ja miten se laaditaan. Lähtökohtana ovat työelämän kirjoittajan tarpeet: miten kirjoittaa niin, että teksti jää mieleen ja vaikuttaa kirjoittajan haluamalla tavalla, ja miten tehdä se ripeästi ja hyvällä fiiliksellä."

Tommi Uschanov: Kuinka musiikkia käytetään (Teos), huhtikuu

"Miksi lauluissa on pakko olla sanat? Miksi 1950-luvun jazzkritiikki kuulostaa aivan tämän päivän someraivolta? – – Kuinka musiikkia käytetään on kirja siitä, miten musiikin muuttuminen taiteesta tavaraksi on vapauttanut ihmiset tekemään musiikilla uudenlaisia asioita, mutta myös musiikin tekemään ihmisille uudenlaisia asioita."

______________________________________________

Listauksen koonnut kustantajien katalogeista:
Tuomas Aitonurmi
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo