Kirjauutuuksia – syksy 2023

Teema
26.6.2023

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Syksyn uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoama listaus sisältää yli 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit syksyn lasten- ja nuortenkirjoista.

Suomenkieliset romaanit ja novellit

Juhani Brander: Amerikka (WSOY), syyskuu

"Kaarlo elää anarkistisen mummonsa kanssa kahdestaan kirppujen valtaamassa talossa pienellä saarella. Mummon kertoman tarinan mukaan äiti odottaa Kaarloa kaukana Amerikassa, ja sinne Kaarlokin aikoo vielä joskus päästä. Amerikka on romaani köyhien ihmisten voimasta ja häpeästä, luokkayhteiskunnasta sekä ihmisen ja luonnon hauraasta suhteesta."

Elina Hirvonen: Rakkauksien lokikirja (WSOY), elokuu

"Romaanitrilogian ensimmäisessä osassa rakkauteen liittyvistä keskusteluista muodostuu ihmisten välisten yhteyksien meri. Maailman rajat sulkeutuvat juuri, kun nainen on ostamassa junalippuja matkustaakseen Madridiin kirjoittamaan romaania rakkaudesta, tapaamaan ystäviään ja kuuntelemaan Nick Caven konserttia. Nainen alkaa keskustella rakkaudesta tuttujen ja tuntemattomien ihmisten kanssa poikkeustilan hiljentämässä kaupungissa."

Sonja Karlsson: 14 tuntia takaisin (Kosmos), syyskuu

"Vuosi 1970: sisarukset nousevat New Yorkista Pan Amin lennolle matkallaan kohti Suomea ja heidän veljensä hautajaisia. Vuosi 1929: sisarukset lähtevät laivamatkalle Viipurista Amerikkaan yltäkylläisemmän elämän perään vailla tietoa tulevasta. – – Sonja Karlssonin esikoisromaani 14 tuntia takaisin on taidokas kertomus muistoista ja muistamisesta, sisaruudesta ja juurista."

Katja Kettu: Erään kissan tutkimuksia (Otava), lokakuu

"Kirjailija saa keskenmenon ja menettää kykynsä puhua ja kirjoittaa. Paikalle lähetetään Taivaiden Tutkimustoimistosta Etsivä, mutta jokin menee pieleen, ja tuvan nurkkaan ilmestyykin Kissa, joka käy tutkimaan vintin lattialuukusta löytynyttä Isoisoäidin päiväkirjaa."

Iida Kiviranta: Ensisolmu (Kosmos), syyskuu

"Vetävä tarina naisesta, joka löytää Japanissa eroottisen sitomisen ja päätyy syvälle sadomasokismin, alistamisen ja alistumisen maailmaan. Vaikka kaikki on hyvin, Anni tuntee että jotain puuttuu. Hän lähtee Japaniin opiskelijavaihtoon ja löytää shibarin, sidonnan taidon. Annille aukeaa maailma, joka tapahtuu näkymättömissä yksityisillä klubeilla ja bileissä."

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa (Siltala), elokuu

"Kirjailija Sirpa Kähkösen äiti Riitta (s. 1941) kuoli maaliskuussa 2022 pitkään sairastettuaan. Eläessään hänen oli vaikea ottaa rakkautta vastaan. – – 36 uurnaa kertoo tanssilavoista, murtuneesta mielestä, liehuvista helmoista, 1960-luvun äidistä, amfetamiinia sisältäneistä Mirapront-laihdutuspillereistä, ahdistuksesta, vihasta ja psykoosin hetkistä. Kaikki talot, joissa Kähkösen suku on asunut, ovat kadonneet."

Tiina Laitila Kälvemark: Valon ja pimeän sonaatit (WSOY), syyskuu

"Vangitseva romaani vääristä valinnoista, julmista kokemuksista ja harvinaisesta ystävyydestä, joka muuttaa kaiken. – – Kesällä 1993 kolmetoistavuotias Mikael siepataan. Kun poika vajaa vuosi myöhemmin löydetään, hän kuljettaa kainalossaan pulloa, johon on suljettu elävä kyy. Media kirjoittaa kiihkeästi Käärmepojan tapauksesta, mutta Mikael ei enää puhu. Hän soittaa pianoa."

Miira Luhtavaara: Tuhkaksi tekemisen taika (Teos), elokuu

"Ada ja Hans rakastuvat, noin vain. Syntyy perhe, johon kuuluu rakastuneiden lisäksi Hansin vauva, Bella. Kaikki sujuu aivan hyvin, vauva varttuu, alkaa puhua ja leikkiä. Sitten Hans ei enää jaksa. – – Tuhkaksi tekemisen taika on runon keinoja käyttävä romaani uusperheestä, jonka arjen masennus järjestää uudelleen."

Maria Matinmikko: Valohämy (Siltala ja Parvs), elokuu

"Kirje lukijalle: Olen kirjoittanut tämän teoksen rakkaudesta planeettaan ja taiteeseen. Se on kutsu maisemien pakahduttavuuteen, taiteen seismiseen olennaisuuteen ja kirjallisuudenlajien hybridiseen tilaan."

Erkka Mykkänen: Sellainen mies (Gummerus), syyskuu

"Erkka on kärsinyt koko elämänsä sitoutumisahdistuksesta. Kolmekymppisenä hän tajuaa, että ehkä parisuhde ei olekaan häntä varten. – – Rohkea esseeromaani käsittelee sukupuolirooleja, rakkautta, seksiä ja ystävyyttä tavalla, joka pakottaa lukijan miettimään omia toiminta- ja ajatusmallejaan ihmissuhteissa."

Riikka Palander: Elefanttien aika (Avain), elokuu

"Antropologiaa opiskeleva suomalainen Kirsi asettuu tansanialaiseen vuoristokylään kerätäkseen aineistoa luguru-heimon tyttöjen initiaatiorituaalia käsittelevään graduunsa. – – Lugurutyttö Hiarin ja hänen äitinsä pohdinnat perinnettä koskevien kysymysten äärellä linkittyvät myös Kirsin elämäntilanteeseen – heistä kukin omalla tavallaan käy läpi siirtymää uuden ja vanhan maailman välissä."

Maria Peura: Esikoinen (Otava), elokuu

"Järisyttävä omaelämäkerrallinen romaani siitä, kun oma lapsi sijoitetaan pois kotoa, siitä kun on itse ollut lapsena sijoiltaan. Kirjailija alkaa kerätä kokoon tarinaa omasta esikoislapsestaan. Lapsesta, jonka pahoinvointi ja käytöshäiriöt johtivat lopulta siihen, että hänet sijoitettiin asumaan laitokseen. Nyt vasta, kun asiat ovat jo hyvin, uskaltaa äiti sanoittaa oman hätänsä ja syyllisyytensä – –."

Markku Pääskynen: Niin kaunis on maa (Tammi), syyskuu

"Aliinan ja Onnin ystäväpariskunta katoaa illanistujaisten jälkeen kuin maan nielemänä. Huoli heistä on pian kova. Onnin olo on myös oudon eksynyt, kun vahva ja itseriittoinen Tuomas on äkisti poissa. – –  Miksi on niin vaikeaa elää oikein ja hyvin? Onko aikamme ihminen vain pimeä planeetta, joka loistaa lainavaloa?"

Antti Ritvanen: Hyvää jatkoa, homo sapiens! (Otava), elokuu

"Riipaisevan hauska romaani sovinnon tekemisen vaikeudesta, menneisyyden taakasta ja tunteiden arvoituksellisuudesta. Suomi vuonna 2016. Henrik Granlund tunnetaan 'Valtakunnansovittelijana', television julkkisterapeuttina, joka suvereenisti ratkoo ihmisten välisiä ristiriitatilanteita. Sitten internetissä alkaa levitä huhu Henrikin nuoruuden toilailusta."

Jouko Sirola: Käsijarru kukkapenkissä (Teos), elokuu

"Arjen pinta kätkee pelkkää käsittämätöntä kummaa, jonka olisi kaiken varalta syytä pysyä visusti piilossa. Sen esiin ryöpsähtäminen muuttaisi kaiken tavoilla, joita ei voi ennustaa. – – ouko Sirolan novellien lyyrinen, uskomattoman kaunis kieli vie kertojansa kartoittamaan varjoja tajunnan paljaaksi kalutuille sydänmaille."

Iida Turpeinen: Elolliset (S&S), syyskuu

"Elolliset on poikkeuksellisen vaikuttava esikoisromaani. Se on erään lajin muotokuva, hengästyttävä seikkailu läpi kolmen vuosisadan ja kertomus suurista inhimillisistä pyrkimyksistä: tieteestä, taiteesta ja halusta herättää uudelleen henkiin sellainen, minkä ihminen on tietämättömyydessään tuhonnut."

Maarit Verronen: Hyvä näin (Aviador), kesäkuu

"Verronen kuvaa novelleissaan ympäröivää maailmaa ohikulkijoiden ja tarkkailijoiden, ulkopuolelle jäävien näkökulmasta. Aiheiden kirjo on laaja: globaaleista pohdinnoista ja uusista tuttavista uimakouluun, maalivahdin ja koiravanhuksen elämään."

Käännetyt romaanit ja novellit

Jorge Luis Borges: Kertomukset (Teos, suom. Anu Partanen), lokakuu

"Argentiinalaisen kertojamestarin Jorge Luis Borgesin kertomukset julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi yhdessä niteessä. Vuosisatansa merkittävimmäksi espanjankieliseksi kirjailijaksi mainittu Borges tunnetaan arvoituksellisista, hienosyisistä ja mielikuvituksellisista tarinoista, jotka usein kääntävät fiktion idean päälaelleen leikitellessään lajityypeillä ja kielellä."

Anne Eekhout: Mary (S&S, suom. Sanna van Leeuwen), lokakuu

"Vuonna 1816 vain 18-vuotias Mary Shelley kirjoittaa ikonisen tarinan Frankensteinin hirviöstä. Samana kesänä Mary ja hänen rakastajansa Percy Shelley vierailevat lordi Byronin ja John Polidorin luona Genevenjärvellä. – – Mary Shelley oli feministi ennen kuin sanaa oli keksitty, nuori äiti ja kiehtova kirjailija. Anne Eekhout herättää hänet henkiin tässä omaperäisessä romaanissa."

Akwaeke Emezi: Hölmö rakkaus (Kosmos, suom. Kaisa Kattelus), lokakuu

"Akwaeke Emezin raikas ja viettelevä uutuus uudistaa rakkausromaanin perinnettä. Feyi Adekola haluaa tuntea olevansa jälleen elossa. On kulunut viisi vuotta siitä, kun hän menetti elämänsä rakkauden onnettomuudessa, ja nyt hän on vihdoin päässyt takaisin jaloilleen. Siitä huolimatta Feyi ei tunne olevansa vielä valmis vakavaan suhteeseen, mutta kuuma kohtaaminen juhlissa sysää hänen kesäsuunnitelmansa uudelle kurssille."

Jonas Gardell: Oikeus rakkauteen (Johnny Kniga, suom. Otto Lappalainen), lokakuu

"Suuri historiallinen romaani rakastamisen vaikeudesta ja onnen mahdottomuudesta. Kaikki alkaa 1800-luvun jälkipuolella, kun kaksi miestä rakastuu toisiinsa. Se ei ole mahdollista, sillä miehillä ei ole edes sanoja joilla käsitellä tunteitaan. Toinen heistä kirjoittaa asiasta laajan esseemäisen tekstin, jonka antaa vaimonsa myös lukea. Sovitaan, että vasta pariskunnan lasten kuoltua muutkin saavat lukea tekstin."

John Irving: Viimeinen tuolihissi (Tammi, suom. Aleksi Milonoff), lokakuu

"Hersyvää huumoria ja sydämeenkäyvää haikeutta limittävä romaani on rakkaustarina, kummitusjuttu ja kirjallinen nyrkinpuinti elämälle, jonka juoni polveilee miten lystää. On joitakin asioita, joita voi muuttaa paremmaksi. Ja joitakin jotka eivät voi enää huonommaksi muuttua. Sen saa kokea kirjailija Adam Brewster matkattuaan Aspeniin etsimään vastauksia kysymyksiin, joita hänen alppihiihtäjä-äitinsä vältteli koko ikänsä."

Claire Keegan: Nämä pienet asiat (Tammi, suom. Kristiina Rikman), marraskuu

"Claire Keeganin palkittu ja kiitetty Nämä pienet asiat hohtaa valoa keskellä suvaitsemattomuuden pimeyttä. Joulu lähestyy, irlantilainen pikkukaupunki on hiljainen varhain aamulla. Bill Furlong lähtee toimittamaan hiiliä luostariin ja kohtaa nuoren tytön, jonka kohtalo järkyttää häntä sydänjuuria myöten."

Deborah Levy: Kuumaa maitoa (S&S, suom. Sari Karhulahti), kesäkuu

"Äiti ja tytär ovat saapuneet pieneen espanjalaiskylään Välimeren rannalla. Rose-äitiä vaivaa mystinen sairaus, jota he ovat tulleet hoidattamaan tohtori Gomezin hieman hämäräperäiselle klinikalle. – – Leikkisän surrealistisessa romaanissa äidin ja tyttären näennäisen staattinen mutta ristiriitainen suhde rinnastuu jähmeään ja pysähtyneeseen, hyvinvoivaan Eurooppaan rajun muutoksen kynnyksellä."

Cormac McCarthy: Stella Maris (WSOY, suom. Kaijamari Sivill), lokakuu

"Pulitzer-palkitun kulttikirjailijan huikea sisarteos Matkustajalle. Alicia on kapinallinen matematiikkanero, harhainen – ja liian kaunis tähän maailmaan. – – Stella Maris on korkealentoisen säkenöivää ja tiheää pohdintaa tieteestä, kvanttifysiikasta, filosofiasta, musiikista, muistista, alitajunnasta, hulluudesta, itsemurhasta."

Aslak Nore: Meren hautausmaa (Gummerus, suom. Aki Räsänen), elokuu

"Syksyllä 1940 uppoaa Hurtigruten-alus Pohjois-Norjassa. Onnettomuudesta selviävät kirjailija Vera Lind ja hänen vastasyntynyt poikansa, mutta Veran laivanvarustajamies ja sadat muut matkustajat menehtyvät. 75 vuotta myöhemmin Vera tekee itsemurhan ja pojantytär Sasha kiinnostuu suvun menneisyydestä."

George Saunders: Vapautuksen päivä (Siltala, suom. Markku Päkkilä), elokuu

"Äidit tekevät henkilökohtaista tilintekoa keskellä raemyrskyä. Yhteiskunnan hylkiöitä aivopestään ja uudelleenohjelmoidaan käytettäviksi poliittisissa mielenosoituksissa. Helvetti-teemaisen maanalaisen huvipuiston työntekijä alkaa kyseenalaistaa todellisuutta, jossa elää. Vapautuksen päivä on kokoelma särmikkäitä tarinoita, jotka sisältävät iloa ja epätoivoa, sortoa ja vallankumousta, outoa fantasiaa ja julmaa todellisuutta."

Ilmar Taska: Tulevaisuuden kutsu (WSOY, suom. Jouko Vanhanen), elokuu

"Viihdesivusto Elysium.com on portti unelmien toteutumiseen: siellä voi järjestää tekoälyn ja arkistomateriaalin mahdollistaman kohtaamisen vaikkapa kuolleen lempifilmitähtensä kanssa. Pian Dietrich, Kennedy ja Monroe eivät kuitenkaan enää riitä, vaan virtuaaliparatiisin omistajalla on suunnitelmia myös eläville kuuluisuuksille, joita tarvitsee poliittisten tarkoitusperiensä ajamiseen."

Colson Whitehead: Kieron miehen manifesti (Otava, suom. Markku Päkkilä), syyskuu

"Amerikkalaisen nykykirjallisuuden kirkkain tähti jatkaa Harlem-trilogiaansa. Synkänhauska kertomus 70-luvun New Yorkista sen kaikessa raakuudessa, rähjäisyydessä ja loistossa. Ray Carner on päättänyt pitäytyä rehdissä kaupankäynnissä mutta lipeää päätöksestään hankkiakseen tyttärelleen tämän haikailemat konserttiliput - kohtalokkain seurauksin. Alamaailma ei tunne yksipuolisia palveluksia."

Natascha Wodin: Nastjan kyyneleet (Aviador, suom. Raija Nylander), kesäkuu

"Natascha Wodin syntyi 1945 Saksassa ukrainalaisperheeseen, jonka natsit kyyditsivät pakkotyöhön. – – Kirjailija menetti äitinsä 11-vuotiaana tämän hukuttauduttua jokeen. Sittemmin hän etsi lehti-ilmoituksella siivoojaa, joksi hän valitsi Nastjan. He ystävystyivät, ja Wodin sai kuulla Nastjan traagisen tarinan alusta loppuun. Tämän kaipuu kotiin auttoi häntä ymmärtämään oman äitinsä ikävän ja tuskan."

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja (Otava, suom. Raisa Porrasmaa), elokuu

"Japanilainen esikoisromaani kommentoi sukupuolten välistä tasa-arvoa ja työelämää nerokkaan omaperäisesti ja hauskasti. 34-vuotias Shibata kyllästyy häntä kahvinkeittäjänä pitäviin mieskollegoihin ja valehtelee näille olevansa raskaana. Reaktio on välitön: miehet tarttuvat aiemmin Shibatalla teettämiinsä puuhiin ja hänellä on äkkiä aikaa tehdä vaikka mitä."

Gabrielle Zevin: Huomenna, huomenna ja huomenna (Gummerus, suom. Taina Helkamo), lokakuu

"Intohimoisen vastaanoton saanut ilmiöromaani täynnä ysärinostalgiaa. Lapsuudenystävät Sam ja Sadie kohtaavat uudelleen opiskelijoina 1990-luvun alussa, ja heidän kehittämästään pelistä tulee megahitti. He ovat loistavia ja lahjakkaita, mutta mikään ei suojele heitä kyltymättömältä kunnianhimolta ja katkerilta pettymyksiltä."

Runot

Markku Paasonen: Kaikki on tuhoutunut (Teos), elokuu

"Kaikki on tuhoutunut on mestariteos. Sen häpeilemättömän moninaiset tekstit elävät rytmistä, laulusta ja toiston lukemattomista variaatioista – milloin elämä on saamatonta laahustamista, milloin kieli yskii ja pettää ratkaisevassa kohdassa. Ja vaikea sanoja ja maailmaa on Markku Paasosen tekstissä toisistaan erottaakaan; myös luonnon tuhoutuminen on väkevästi sidoksissa kieleemme."

Antonia Pozzi: Runoja iltahämärästä (Oppian, suom. Lauri Kaila), lokakuu

"Antonia Pozzi oli yksi 1900-luvun tärkeimmistä italialaisista runoilijoista. Vahva, omaääninen naislyyrikko menehtyi nuorena, mutta hänen tuotantonsa arvostus on vain kasvanut vuosien kuluessa. Runoja iltahämärästä -teos on ensimmäinen suomen kielellä julkaistu valikoima Pozzin runoutta."

Kaija Rantakari: Kertosäe (WSOY), syyskuu

"Kiitetyn ja palkitun Kaija Rantakarin neljännessä runoteoksessa kaksi ihmistä tapaa ja viettää yön toistensa syleilyssä. Rantakari tutkii kahdenvälisiä jännitteitä poikkeuksellisella herkkyydellä – kädet heräävät koskettamaan, liekkejä syttyy, ei sammu."

Stina Saari: Onninno (Kosmos), lokakuu

"Palkitun Stina Saaren odotettu toinen runoteos on ainutlaatuinen matka uneen ja onneen. Jos kieli ei ole riittävä ilmaisemaan asioita, sen voi purkaa osiinsa ja rakentaa niistä uusia, parempia sanoja ja merkityksiä."

Henriikka Tavi: Remu (Teos), syyskuu

"Henriikka Tavin runokokoelman keskiössä on Remu Martikainen, sekarotuinen 12-vuotias koirayksilö ja perheenjäsen. Runot tutkivat Remun tapaa olla ja kommunikoida sekä suhdetta, joka ihmisellä on koiraansa ja koiralla ihmiseensä."

Esseet

Katriina Huttunen: Jälkikuolema (Tammi), lokakuu

"Jälkikuolema – epämukavia ajatuksia holokaustikirjallisuudesta sisältää esseitä kuolemansurumyönteisen kirjallisuustyöläisen hyllystä. – – Jälkikuolema tarkastelee syyllisen moraalia, kansanmurhan muistamista ja tietoista unohtamista, vaikenemisen mekanismeja, välttämätöntä häpeää, vastuukysymyksiä ja suremisen tärkeyttä."

Dekkarit ja jännitys

Eva Frantz: Lasta et minulta vie (S&S, suom. Anu Koivunen), elokuu

"Minne koulusihteeri Yrsa Manner on kadonnut? Miksi kaupungin suosituimman leikkipaikan viemärikaivo tulvii? Piilotteleeko purkamisuhan alla olevassa Holmborgin koulussa vertaansa vailla oleva taideaarre? Anna Glad elää todellisia ruuhkavuosia yrittäessään saada arkensa pienen lapsen äitinä ja poliisina rullaamaan, vaihtelevalla menestyksellä."

Rupert Holmes: Näin murhaat pomosi (Bazar, suom. Elina Salonen), syyskuu

"Epäonnistuitko murhayrityksessäsi? Ei hätää, voit saada toisen mahdollisuuden McMastersin akatemiassa, missä sinut koulutetaan tekemään täydellinen rikos. – – Rupert Holmesin eriskummallinen ja mustaa huumoria tihkuva ensimmäinen McMastersin murhaopas Näin murhaat pomosi tutustuttaa murhaamisen saloihin ja maailman vaarallisimpaan oppilaitokseen, jossa vaikein suoritus on säilyä hengissä."

Helena Immonen: Operaatio Napakettu (Crime Time), elokuu

"Ukrainan sodan heikentämä Venäjä haluaa varmistaa itselleen pohjoisen herruuden. Suomen on jälleen vastattava kovaan kovemmalla. Suomen armeijan erikoisjääkäreillä on menossa talviselviytymisharjoitus Pohjois-Lapissa lähellä Norjan ja Venäjän rajaa. Tilanne muuttuu räjähdysalttiiksi, kun ylikersantti Joni Koivu havaitsee taistelijaparinsa kanssa epäilyttävää tiedustelutoimintaa Suomen maaperällä."

Nilla Kjellsdotter: Taivaankartano (Gummerus, suom. Anna Heroja), kesäkuu

"Ruotsissakin läpimurron tehneen pohjalaisdekkaristin menestyssarja jatkuu! Nuori tyttö löytyy kuolleena metsästä valkoinen ruusu kädessään. Murhatun tytön, Elinin, poikaystävä on kadonnut, eikä tytön isä hyväksynyt nuorten suhdetta."

Tuire Malmstedt: Lyijysydän (Aula & Co), kesäkuu

"Jyväskylän Vanhan pappilan lattian alta löytyy luuranko remontin yhteydessä. Vainaja on nuori nainen, jonka kuolinajankohta sijoittuu 60-luvun loppupuolelle. Luurangon mukana on haudattu peltirasia, jossa on pieni vauvan pitsimekko ja Jean-Paul Sartren näytelmä Suljetut ovet. Rikostutkijat Matilda Metso ja Elmo Vauramo löytävät vanhoista tutkinta-arkistoista neljä nuorta naista, jotka sopivat uhrin profiiliin."

Malin Persson Giolito: Sinun käsissäsi (Johnny Kniga, suom. Tarja Lipponen), lokakuu

"Persson Gioliton romaani maalaa armottoman kuvan elämästä lähiössä, jonka yhteiskunta on jättänyt oman onnensa nojaan. Kun 14-vuotias Billy ammutaan leikkikentälle, jo muutaman tunnin kuluttua hänen ikätoverinsa Dogge haetaan kuulusteluun epäiltynä."

Tiina Raevaara: Uinuva solu (Like), lokakuu

"Ylistetyn jännityskirjailijan piinaavan ajankohtainen trilleri bioterrorismista. Entinen geenitutkija Eerika istuu lähijunassa tyttärensä kanssa, kun yksi matkustajista saa sairauskohtauksen. Nainen menehtyy hävitetyksi luultuun virukseen, jota pitäisi löytyä vain kahdesta laboratoriosta maailmassa."

Riley Sager: Kotiin ennen pimeää (WSOY, suom. Laura Liimatainen), heinäkuu

"Maggie Holt on tottunut kysymyksiin menneisyydestään. Hänen lapsuudenkodistaan, viktoriaanisesta kartanosta Vermontin takametsissä, tuli maankuulu kummitustalo Maggien isän kirjoittaman kirjan ansiosta. Maggie ei muista tapahtumista mitään, muttei sen puoleen usko niitä todeksikaan."

Heikki Valkama: Kätkö (Tammi), joulukuu

"Japanilaisella pikkusaarella lomaileva Riku Mäki kohtaa ostosreissullaan puolialastoman kalastajanaisen. Siitä alkaa kiihkeä romanssi. Mutta pian huvilalla, jolla Riku ystävineen asustaa, alkaa tapahtua outoja. Haluaako joku lomalaisista eroon? Samaan aikaan ylitarkastaja Daisuke Matsuzaka tekee ratsian pohjoiskorealaiseen alukseen, jonka epäillään salakuljettavan Japaniin huumeita."

Martin Österdahl: Uudenvuodenjuhlat (Aula & Co, suom. Jonja Rajala), syyskuu

"Uudenvuodenpäivänä Nackan poliisia kohtaa karmea näky hienostotalon uima-altaassa. Mitä on tapahtunut ihan tavallisella pariskuntien välisellä illallisella? Edellisiltana Lisa Kjellvander on kutsunut rakkaan Ebba-tyttärensä syömään uuden poikaystävänsä kanssa. Ilta ei kuitenkaan suju hyvin, kun käy ilmi, että teinipariskunnan vanhemmat tuntevat toisensa entuudestaan."

Spekulatiivinen fiktio

Amal El-Mohtar & Max Gladstone: Tällä tavalla hävitään aikasota (Hertta, suom. Kaisa Ranta), lokakuu

"Kuolevan maailman tuhkasta agentti löytää kirjeen. Siinä lukee: Poltettava ennen lukemista. Tällä tavalla alkaa kirjeenvaihto kahden kilpailevan agentin, Punaisen ja Sinisen, välillä keskellä sotaa, joka ulottuu aikojen ja avaruuksien halki. Mutta se, mikä kytee kirjeissä ensin haasteena ja pilkkana, taistelukentälle kuuluvana kerskailuna, kasvaa molempien yllätykseksi joksikin syvemmäksi, heidän erilaisia maailmojaan suuremmaksi."

N. K. Jemisin: Kaupunki joksi tulimme (Jalava, suom. Mika Kivimäki), joulukuu

"Hugo-palkitun N. K. Jemisinin urbaani fantasiasatu aikuisille. Manhattanilainen yliopisto-opiskelija jää pois junasta, eikä muista, kuka hän on tai mistä hän on kotoisin. Sen sijaan hän tuntee kaupungin sykkeen sisällään, näkee sen historian kautta aikojen ja tuntee sen voiman. Samaan aikaan myös neljä muuta kaupunkilaista kokevat samoin."

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Kuurupiilon anatomia (Atena), elokuu

"Taianomainen romaani kuurupiiloon kadonneen veljen etsinnästä. M ei ole tavallinen lapsi: hän joutuu opettelemaan arkipäiväisetkin asiat kuin muualta tullut vakooja. Iloa tuo isoveljen kehittelemä maailman ihmeellisin leikki, marsilainen kuurupiilo. Kun loistava isoveli katoaa, M syyttää itseään."

Michelle Min Sterling: Nollaleiri (Like, suom. Kirsi Luoma), syyskuu

"Herättelevä ja tiivistunnelmainen lukuromaani ilmastonmuutoksen uhkakuvien toteutumisesta. Vuosi 2049. Sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet ihmiset etsimään uusia elinkelpoisia asuinpaikkoja. Vain etuoikeutetut elävät mukavasti yksityiskaupungeissaan. Köyhistä oloista tuleva Rose päätyy arktiselle alueelle rakennettavalle Nollaleirille seuralaispalvelun työntekijäksi."

Sarjakuvat

Ulla Donner: Luonnollinen näytelmä (S&S, suom. Sinna Virtanen), elokuu

"Koivunlehti Björk leijailee tuhansien kaltaistensa kanssa taivaalla ajatellen harmonisia ajatuksia, kunnes se äkkiä tipahtaa maahan keskelle metsää. Metsässä asuu Candy, itkuinen sekasieni, joka on juuri tullut jätetyksi hemaisevan kantarellin vuoksi. – – Luonnollinen näytelmä on dantelainen matka, jossa paratiisin ja helvetin erottaa toisistaan se, miten hyvin kukin eliölaji sopeutuu ihmisen hyödyn tavoittelua varten valjastettuun metsään."

Tietokirjat

Jessica Haapkylä: Merten jättiläinen (Into), elokuu

"Tarinallinen tietokirja vie valassafareille sekä Pohjois-Norjaan että Kalifornian niemimaalle Meksikoon matkalle etsimään arvoituksellista jättiläistä. Valaat eivät lakkaa kiehtomasta ihmisiä. Matkailijat ympäri maailmaa ovat valmiita maksamaan korkean hinnan kohdatakseen niitä."

Pirjo Hiidenmaa, Ilona Lindh, Sara Sintonen & Roosa Suomalainen: Lukemisen kulttuurit (Gaudeamus), lokakuu

"Lukeminen liittyy moneen asiaan elämässämme: työhön ja vapaa-aikaan, tiedonvälitykseen ja sosiaaliseen mediaan sekä terveyteen ja elämänhallintaan. Lukemisen kulttuurit tarkastelee lukemista tavallisen lukijan näkökulmasta. Miten kirjallinen maku rakentaa lukijan omakuvaa? Minkälaista vuorovaikutusta ja oppimista tapahtuu lukupiireissä?"

Silvia Hosseini: Kirjallisuuden kiihottava historia (Gummerus), syyskuu

"Miten seksiä ja kuumia tunteita on kuvattu kaunokirjallisuudessa eri aikoina? Mitä erotiikka, pornografia ja kiihottavat klassikot kertovat aikansa kaunokirjallisista ihanteista, seksuaalimoraalista ja mieltymyksistä? Silvia Hosseinin Kiihottavan kirjallisuuden historia kuljettaa lukijansa länsimaisen kirjallisuuden riettaimpiin kolkkiin."

Juha Hurme: Kenen Kalevala? (SKS), elokuu

"Suomessa oltiin 1800-luvulla uuden alussa. Euroopan valtapeleissä syntynyt maa oli vailla omaa historiaa ja kansallista, muista erottuvaa luonnetta. Oli siis todistettava, että ikiaikaista ja juuriltaan vahvaa suomalaisuutta oli ylipäätään olemassa. Tähän huutoon syntyi vastaamaan Elias Lönnrotin Kalevala. Runolaulajien kielessä piili mystistä latinkia, kansansielua. Mutta mikä Kalevala oikeastaan on, ja kenelle se kuuluu?"

William MacAskill: Ihmiskunnan tulevaisuuden historia (Atena, suom. Mari Janatuinen), syyskuu

"Toiveikas tietoteos kääntää katseen ihmislajin tulevaisuuteen. Meistä riippuu, millainen se on. Jos ihmiskunta elää yhtä kauan kuin useimmat nisäkäslajit, olemme vasta matkamme alussa. Meidän päätöksemme vaikuttavat siis biljoonien tulevien ihmisten elämään."

Jennette McCurdy: Onneksi äitini kuoli (Johnny Kniga, suom. Saara Pääkkönen), elokuu

"Koskettava ja aidosti hauska kertomus siitä, miten äitinsä unelmaa toteuttaneen lapsitähden elämä alkaa vasta äidin kuoleman jälkeen. Jennette McCurdyn äidin suurin toive on, että hänen tyttärestään tulisi tähti, ja Jennette on valmis ihan mihin vain tehdäkseen siitä totta. Kunnianhimoisen äidin mielestä kuusivuotias on sopivan ikäinen aloittamaan näyttelijän uran, syömisestä huomautteleminen on huolenpitoa ja tyttären rahoista huolehtiminen kuuluu äidille."

Denis Mukwege: Naisten voima (WSOY, suom. Tero Valkonen), elokuu

"Naisten voima kertoo naisista väkivallan ja traumojen keskellä. Denis Mukwege on tehnyt elämäntyönsä lääkärinä ja haavoitettujen naisten auttajana. Hän kertoo kirjassaan myös oman elämänsä dramaattisista käänteistä. – – Lääkäri Mukwege sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018 tunnustuksena työstään."

Sally Salminen: Aikani Tanskassa (Teos, suom. Sirje Niitepõld), syyskuu

"Ensi kertaa suomennetussa muistelmateoksessaan Aikani Tanskassa Salminen kertoo, kuinka sopeutui uuteen kotimaahansa. Kirja kuvaa myös sotavuosien 1941-44 tuomia uusia kysymyksiä, joita Salminen kohtasi. Omaelämäkerrallinen teos ilmestyi ruotsiksi 1972."

Will Sommer: QAnon – salaliittokultin ytimessä (Bazar, suom. Pasi Rakas Jääskeläinen), elokuu

"Will Sommerin ajankohtainen tietokirja QAnon kertoo salaliittokultista, joka olisi teorioidensa outoudessa koominen, ellei se olisi samalla niin uhkaava ja väkivaltainen. Lokakuussa 2017 Q-nimimerkkiä käyttänyt henkilö kirjoitti amerikkalaiseen keskustelusivustoon tekstin, josta sai alkunsa maailmanlaajuinen salaliittoteoreetikkojen verkko."

Mihail Zygar: Sota ja rangaistus (Otava, suom. Kyösti Karvonen), syyskuu

"Helmikuussa 2022 arvostettu ja kriittinen toimittaja Mihail Zygar tajusi, että hänen on paettava Venäjältä. Voimaan oli astunut sodan arvostelemisen kieltävä laki. Zygar tunsi presidentti Vladimir Putinin mielenmaiseman. Kirjassaan Zygar kuvaa, miksi Putin ei voinut sietää ajatusta itsenäisestä Ukrainasta."

 

Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.