Kirjauutuuksia – kevät 2024

Teema
15.1.2024

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kevään uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoama listaus sisältää yli 60 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit kevään lasten- ja nuortenkirjoista.

Suomenkieliset romaanit

Reetta Aalto: Musta aukko (S&S), huhtikuu

"Musta aukko havainnoi tarkkanäköisesti asenteita, jotka mahdollistavat niin toisten ihmisten kuin valtioidenkin rajojen rikkomisen. Se kuvaa myös Venäjän muutosta, alkoholismia ja sotaa pelottoman suorasti ja itseironisesti. Historian myllerrysten keskellä jatkuu arki, joka on samanaikaisesti kipeää ja kaunista."

Johanna Annola: Valkenee kaukainen ranta (Siltala), tammikuu

"Ulrika ei voi saada takaisin pientä tytärtään, mutta muuten tulevaisuus on valmiiksi suunniteltu: mies arvokkaammassa virassa, Väinö-poika ylioppilas, Ulrika itse vihdoin Rouvasväenyhdistyksen jäsen. Olisi kahvikestejä, iltamia ja muodikkaita pukuja. – – Mitkä ovat naisen näköalat 1800-luvun turvattomassa yhteiskunnassa?"

Katja Kaukonen: Pitkä ikävä (WSOY), maaliskuu

"Tarkkanäköinen romaani avioliitosta ja linnoitussaaresta, joka yhdistää ja erottaa. – – Inga ja Antti viettävät Örön saarella muutaman päivän kesällä 2020, mutta heidän on vaikea kohdata toisiaan. Antti muistaa saaren varusmiesajaltaan, ja Inga etsii sieltä Juhoa ja Annaa, joista on suvussa vaiettu."

Mikko Kauppila: Terveisin K (Teos), huhtikuu

"Voisi sanoa, että Terveisin K kertoo nuoren miehen syömishäiriöstä ja sen syistä. Terävästi kuvataan ydinperheen hyytävät piirteet, vanhakantaisen sukupuolijaon sitkeys, ihmisten kyky ohittaa toisen hätä. Mutta absurdiin taittuva teos ei typisty aiheensa käsittelyksi."

Helmi Kekkonen: Liv! (Siltala), maaliskuu

"Helmi Kekkosen teos Liv! kulkee päähenkilönsä mukana piinaavasti kohti tapahtumaa, joka alkaa tuntua lukijasta vääjäämättömältä, vaikka sen ei pitäisi. Tuo tapahtuma halkaisee Livin ja hänen läheistensä elämän aikaan ennen ja jälkeen. Saarella olevat naiset ajautuvat törmäyskurssille siitä huolimatta, että jokainen haluaa Livin parasta."

Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito (Like), helmikuu

"Trillerimäinen tarina lamavuosina levinneestä huumeaallosta ja sen veteraaneista. Päihdemaailmasta irtautuneen miehen elämä järkkyy, kun hän saa uuden vinkin vuosikymmeniä sitten kadonneen pikkusiskonsa vaiheista. Selvittääkseen siskonsa kohtalon hänen on kohdattava myös oma menneisyytensä armottomassa huumemaailmassa."

Jenni Linturi: Äärimmäisellä laidalla (Gummerus), maaliskuu

"Mirkun perhe muuttaa 70-luvun alussa betonilähiöön, jossa hyvinvointivaltiota rakennetaan elementtitalo kerrallaan. Mirkku ystävystyy Pauliinan ja Janin kanssa, mutta sitten Jani katoaa, muuttaa Ruotsiin tai Ivaloon tai jotain paljon pahempaa. Jenni Linturin viides romaani on tarina tytöistä, joiden elämässä hyvä tarina voittaa aina totuuden – –"

Inga Magga: Puolikas (Like), maaliskuu

"Koskettava perhetarina sotienjälkeisen Saamenmaan lapsista, nykypäivän kaupunkisaamelaisuudesta ja omien juurien löytämisestä. Ibbá palaa Kutturaan, sukunsa kotipaikkaan, missä hän on viettänyt lomansa lapsuudesta lähtien. Saamenmaalla hänen sisintään kalvaa vierauden tunne, ja hän alkaa pohtia, miksi hän ei osaa puhua saamea - ja miksi vanhemmat välttelevät aihetta."

Jani Nieminen: Äijähaara (Tammi), huhtikuu

"Millainen paikka on varattu miehelle maailmassa, jossa maskuliinisuus on muuttunut toksiseksi? Mikä määrä miehisyyttä on liikaa? Entä liian vähän? Kristian on jättäytynyt koti-isäksi. Tarkoitus on paitsi luoda vahva side leikki-ikäiseen lapseen myös luotsata uusi suunta karikolle ajautuneelle kirjailijanuralle."

Amanda Palo: Love Island (Kosmos), toukokuu

"Love island on repivän kiihkeä ja riemastuttavan aito romaani addiktioista ja vääristyneestä minäkuvasta. Se on rakkauskirje kuvitelluille naisille; se on krapulaisen monologi, yritys päästä ylös sängystä, kattokruunussa keinumisen ylistys ja brutaalin rehellinen kuvaus päihteiden suurkuluttajasta, joka putoaa nuoruutensa viimeistä syksykierrettä."

Harry Salmenniemi: Sydänhämärä (Siltala), tammikuu

"Kun toinen lapsi on syntymässä, ensimmäinen sairastuu. Yhtäkkiä on toimittava ja selvittävä aivan uudessa tilanteessa. Sydänhämärä kuljettaa lukijan teho-osastolle, synnytyssaliin, lumikasan päälle ja öiseen kotiin. Isä valvoo lapsen vierellä sairaalassa, näkee ja kuulee kaiken."

Ville-Juhani Sutinen: Paratiisista (Into), helmikuu

"Finlandia-voittajan historiallinen romaani kahdesta erilaisesta ihmisestä ja maailmasta uuden ajan alussa. Teos kertoo 1600-luvulla Ruotsin erämaahan lähteneistä suomalaisista ja Pohjois-Amerikkaan perustetusta Uuden Ruotsin siirtokunnasta, jonne suomalaisia karkotettiin. Sofie ja Lukki etsivät paikkaansa kaaoksen reunalla, ajassa, jossa taudit ja tuntematon riivaavat."

Vy Tram: Stigma (WSOY), huhtikuu

"Stigma on sukupolviromaani itsensä määrittelemisestä. Suomenvietnamilaisen Chin elämässä mikään ei suju niin kuin pitäisi. Ravintolaa pyörittävä äiti ei ymmärrä länsimaalaistunutta tytärtään, isä on kaikonnut vuosia sitten, lääkäri-isoveli epäilee siskonsa mielenterveyttä ja ulkopuoliset luulevat, että Chi on isäpuolensa vaimo."

Saara Turunen: Hyeenan päivät (Tammi), maaliskuu

"Saara Turusen Hyeenan päivät kuvaa lapsettomuutta, raskautta sekä lisääntymiseen liittyviä kysymyksiä. Omaperäinen ja tarkka kerronta havainnoi elämänvalintoja, niiden seurauksia ja kaiken hetkellisyyttä. Raikas ja suorasukainen teos johdattaa lukijan pohtimaan ihmiselämän ruumiillista ulottuvuutta sekä äidiksi tulemisen ristiriitaisuutta."

Jukka Viikilä: Hiekkalinnat (Otava), maaliskuu

"Nainen on jättänyt Helsingin ja muuttanut Pärnuun. Kolmantena kesänä hän tapaa suomalaisen arkkitehdin. He kävelevät rannoilla, tupakoivat puutarhassa ja harrastavat seksiä. – – 60 vuotta myöhemmin nainen asuu yksin liki tuntemattomaksi muuttuneessa Helsingissä. Moni asia on kadonnut, mutta tulitikunmittaisen suhteen valo loistaa kirkkaana läpi vuosien."

 

Käännetyt romaanit ja novellit

Andrea Abreu: Pilvipeitto (Siltala, suom. Sari Selander), tammikuu

"On kuuma kesä Teneriffalla. Työväenluokkaisen asuinalueen taivaalla, kaukana saaren turistikohteista, velloo harmaa pilvimassa, jonka alla kaksi tyttöä haaveilee liftaamisesta uimarannalle. – – Abreun ruumiillinen proosa näyttää pienten lasten tahmaisen todellisuuden – –."

Ulrich Alexander Boschwitz: Matkalainen (WSOY, suom. Raija Nylander), tammikuu

"Järkyttävä aikalaistodistus Saksan juutalaisvainoista. – – Matkalainen kertoo Otto Silbermannista, berliininjuutalaisesta liikemiehestä, joka menettää vuoden 1938 pogromeissa yrityksensä, kotinsa ja turvallisuudentunteensa. Pian hän huomaa olevansa päättymättömällä pakomatkalla minne vain."

Mariana Enriquez: Sängyssä tupakoimisen vaarat (WSOY, suom. Sari Selander), maaliskuu

"Tarinoissa uhrataan pahoille pyhimyksille, kiihotutaan sydänten sykkeestä, palvotaan rokkareita (kirjaimellisesti!), puhutaan sotilasjuntan murhaamille spiritismilaudan avulla. Buenos Airesin katujen svengi yhdistyy pohjoisargentiinalaiseen mustaan magiaan ja maan väkivaltaiseen poliittiseen historiaan, poppiin, hulluuteen ja verentahrimaan glitteriin."

Abdulrazak Gurnah: Kivisydän (Tammi, suom. Einari Aaltonen), maaliskuu

"Nobelistin omakohtainen tarina siirtolaisuudesta. – – Salim uskoo, ettei isä halua häntä. Isä on lähtenyt kotoa mitään selittämättä, eikä äidiltäkään saa vastauksia. Kun pojalle tarjoutuu mahdollisuus muuttaa Sansibarista Lontooseen opiskelemaan, kauan ei tarvitse miettiä."

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Luontainen käytös (Otava, suom. Jaana Nikula), tammikuu

"Lily on juuri saanut lapsen. Hänen suhteensa vanhemmuuteen on kuitenkin vaikea. Lapsuuden takaumissa lukija ymmärtää hetki hetkeltä paremmin, miksi näin on. Romaanissa kuvataan pelkistetysti ja painostavan koskettavasti lasta, jonka on selvittävä, ja aikuista ihmistä, joka kantaa vanhemmuutensa lisäksi taakkaa omasta lapsuudestaan."

Nathan Hill: Wellness (Gummerus, suom. Antero Tiittula), tammikuu

"Jack ja Elizabeth rakastuivat viattomalla 1990-luvulla. Pari vuosikymmentä myöhemmin avioliiton ja vanhemmuuden haasteiden lisäksi heitä hämmentävät mindfullness-tukiryhmät, polyamoristien orgiat, Facebook-sodat, terveysapplikaatiot sekä salaperäinen Lemmenlääke nro 9. Yhtäkkiä vaakalaudalla on paras asia elämässä: rakkaus.​"

Miranda July: Nelinkontin (Siltala, suom. Hilkka Pekkanen), toukokuu

"Mitä tapahtuu, kun Miranda July vie keski-iän kriisin syövereissä räpiköivän perheenäidin yksinäiselle road tripille halki Pohjois-Amerikan? Sen sijaan, että miehensä ja lapsensa taakseen jättävä performanssitaiteilija päätyisi suunnitelmiensa mukaan Los Angelesista New Yorkiin, hän päätyy jo kahdenkymmenen minuutin ajomatkan jälkeen jonnekin aivan muualle."

Andrei Kurkov: Kuolleen miehen kaveri (Otava, suom. Riku Toivola), maaliskuu

"Palkitun ukrainalaiskirjailijan tragikoominen romaani nuoren miehen elämäntuskasta neuvostoajan jälkeisessä Kiovassa. Näivettynyt avioliitto, vaimolla uusi rakastaja. Kolmekymppinen Tolja tuntee itsensä mitättömäksi. Mikä neuvoksi? Mies päättää ottaa yhteyttä tutun tuttuun palkkamurhaajaan. Hänen on järjestettävä näyttävä kuolema - itselleen."

Deborah Levy: Mies joka näki kaiken (S&S, suom. Sari Karhulahti), toukokuu

"On vuosi 1988, ja nuori itseriittoinen historioitsija nimeltä Saul Adler on kutsuttu Itä-Berliiniin tekemään tutkimusta. – – Historia on sisällämme ja tulevaisuus on jo täällä. Mies joka näki kaiken on mestarillisesti rakennettu, koukuttava romaani. Se käsittelee vaikeutta nähdä itsemme ja toiset selvästi, yksilön vastuuta, itsekkyyttä ja rajojen hälvenemistä."

Tobi Lakmaker: Seksuaalisuuteni historia (Kosmos, suom. Taru Luojola), toukokuu

"Sofien seksuaalisuuden historia alkaa siitä, kun hän menettää neitsyytensä rekrytointikonsultti Walterille. Sofie luonnollisesti uskoo, että seksin saralla suunta on sen jälkeen ainoastaan ylöspäin. Kuinka väärässä hän onkaan. Seksuaalisuuteni historia on suorapuheinen, naurattavan hauska ja elämäniloinen matka pitkin parikymppisyyden ylä- ja alamäkiä."

Kaspar Colling Nielsen: Esikaupunkien vapahtaja (Aula & Co, suom. Katriina Huttunen), helmikuu

"Euroopassa on hätätila. Talouskriisit, pandemiat ja ilmastonmuutos jauhavat tuhoa ja Vesuvius purkautuu yhtäkkiä. – – Useat riippumattomat analyysit osoittavat, että vain yksi ihminen voisi pelastaa maailman. Hän on hieman yllättäen 48-vuotias epäonnistunut runoilija Allan Thornbum, joka asuu vuokralla kellarihuoneistossa Hvidovren esikaupunkialueella."

Sigrid Nunez: Paras ystävä (Aula & Co, suom. Kristiina Drews), tammikuu

"Naisen paras ystävä menehtyy yllättäen, ja hän saa hoitaakseen tämän valtavan tanskandoggin. Hänen omaa suruaan värittää isäntänsä menettäneen koiran sanaton murhe ja hämmennys. – – Ajan myötä nainen ja koira löytävät sen sanattoman ja rikkaan yhteyden, jonka vain koiranomistaja voi ymmärtää."

Beatrice Salvioni: En pelkää mitään (Gummerus, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä), helmikuu

"Italia vuonna 1936. 13-vuotias Francesca makaa joenpenkalla puolipukeissa päällään miehen ruumis. Hänen ystävänsä Maddalena ryömii apuun, ja he piilottavat ruumiin rantapusikkoon. ​ Maddalena, jonka sanotaan tappavan pelkän katseen voimalla.​ – – Maddalenan seurassa Francesca oppii sivuuttamaan yhteisön paheksunnan."

Dylan Thomas: Taiteilijan omakuva nuoruuden koiravuosilta (Aviador, suom. Ville-Juhani Sutinen), maaliskuu

"Walesilainen klassikko Dylan Thomas (1914 - 1953) tunnetaan Suomessa erityisesti runoudestaan ja kuunnelmistaan. Kotimaassaan ja kansainvälisesti hän on myös arvostettu 'tarinoistaan', kuten hän novellitaidettaan nimitti. Ville-Juhani Sutinen on poiminut suomentamansa valikoiman kirjailijan koko uran varrelta."

Camila Sosa Villada: Yöeläimiä (S&S, suom. Emmi Ketonen), huhtikuu

"78-vuotiaan täti Encarnan vaaleanpunainen talo Córdobassa on ehkä maailman homoin majatalo. Camilalle se on turvapaikka, ja sen asukkaat, travestit, ovat perhe. – – Maagisen realismin perinteeseen liittyvä melankolinen romaani on tummanpuhuva, surrealistinen ja hellä tarina väkivallasta, rakkaudesta ja valitusta perheestä."

Runot

Veera Antsalo: Nimettömästä (Teos), tammikuu

"Veera Antsalon neljäs runokokoelma käsittelee maailmanloppuja, Luontosuhdetta sekä asioiden saamista aikaan ja siitä pois. Avaruuspuvut ja planeetan hylkääminen ovat varmaan edessä, mutta on hyvä miettiä muitakin tapoja jatkaa elämää. Se ei Luontoa voisi vähempää kiinnostaa."

Sirpa Kyyrönen: Talviunia (Otava), helmikuu

"Palkitun runoilijan viidennessä kokoelmassa vuodenkierto on sijoiltaan eikä uni armahda valvojaa. Talvipesään sataa, toukka kuivuu seinään paahteisella parvekkeella, Helsingissä alkaa päättymätön lumisade. Tunnollinen uneton höristää korviaan ja jatkaa ongelmanratkaisua."

Tiina Lehikoinen: Mutta armo on kukka joka laulaa (Poesia), maaliskuu

"Teos porautuu ihmisyyden ja kulttuurimme eri kerrostumiin väkevällä otteella. Runojen keskiössä ovat toisaalta armoon, anteeksiantoon ja rakkauteen kietoutuvat kysymykset, toisaalta taas ihmislajin julmuus sekä uhraamisen, katumuksen ja hurskastelun teemat."

Milka Luhtaniemi: Tauoton (Gummerus), helmikuu

"Milka Luhtaniemen toinen runokokoelma kirjoittaa auki kielen ja ruumiin tauotonta uusiutumisen liikettä. Runoissa liikutaan lämpenevissä kevättalven metsissä, uneksuvissa konserttisaleissa ja kesäpäivien kelluvissa raottumissa."

Tuukka Pietarinen: Sitruunahappokierto (WSOY), tammikuu

"Tuukka Pietarisen runot ovat omalakisensa maailma, jossa vesipisara, joka ei vaikuta mihinkään, muuttaa kaiken. Sitruunahappokierto on täyttä runoa elämän muovautuvuudesta, vaihtelevista olomuodoista sekä ihmissuhteista, jotka alkavat ja loppuvat."

Rainer Maria Rilke: Kuvien kirja (Poesia, suom. Arja Meski), maaliskuu

"Kuvien kirja (Das Buch der Bilder) heijastaa Rainer Maria Rilken kehitystä runoilijana hänen varhaistuotannostaan aina Uusien runojen (Neue Gedichte)
ilmestymisen vuoteen 1907 saakka. Hänessä oli herännyt kaipuu nähdä esineiden, luomusten sieluun, ja niin hän kehitti edelleen ajatustaan esineiden muuntamisesta taiteeksi, näkyvän muuntamisesta näkymättömäksi."

Esseet

Antti Hurskainen: En kieltäytynyt aseista (Siltala), helmikuu

"Teos sisältää siviilipalvelusmuistelmat hyväuskoisen pussikaljarauhan aikakaudelta. Toisaalla kokoelmassa Hurskainen kirjoittaa uimataidottomuudestaan ja siitä, mikä ero on Helsingin Kruununhaalla ja Lapinlahden Peltoniemellä."

Tommi Melender: Ihmisen näköinen (WSOY), toukokuu

"Yläasteen opettaja väitti politiikkaa yhteisten asioiden hoidoksi. Laimea määritelmä kummastutti Tommi Melenderiä. – – Valtio-opin opiskelijana Melender oppi ajattelemaan politiikkaa konflikteina ja niiden hallintana. Tältä pohjalta hän tarkastelee esseekokoelmassaan nykypäivän myrkyllistä yhteiskunnallista todellisuutta."

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema (Avain), helmikuu

"Taide kertoo aina todellisesta maailmasta, myös sen viihteeksi kutsuttu, rahanahneena pidetty muoto. Silloinkin kun taidetta sanotaan eskapistiseksi, se pakenemisellaan paljastaa jotain siitä, mitä yritämme paeta."

Dekkarit ja jännitys

Charlotte Al-Khalili: Vastapyörre (Blue Moon, suom. Anu Koivunen), maaliskuu

"Kun poliisille tuttu päihdeongelmainen nuorukainen löytyy tapettuna bussipysäkiltä, tapaus vaikuttaa perin tavalliselta. Todellisuus osoittautuu kuitenkin monimutkaisemmaksi, kun sitä kysytään useammalta. Vuoden parhaaksi esikoisdekkaristiksi Ruotsissa ehdolla ollut Charlotte Al-Khalili rakentaa nerokkaan palapelin – –."

Matthew Blake: Anna O. (Gummerus, suom. Markus Myllyoja), maaliskuu

"Eräänä elokuun yönä 25-vuotias Anna Ogilvy puukotti kaksi ystäväänsä kuoliaaksi – unissaan. Neljä vuotta myöhemmin Anna nukkuu yhä samaa syvää unta.​ – – Oikeuslääketieteen psykologi Benedict Prince tutkii potilaita, joilla ei ole muistikuvia rikoksistaan."

Eleanor Catton: Birnamin metsä (Siltala, suom. Tero Valkonen), maaliskuu

"Mira Bunting johtaa Birnamin metsä -nimistä ympäristöaktivistien kollektiivia Uudessa-Seelannissa. Kollektiivi viljelee laittomasti yksityisiä joutomaita, tienpenkereitä ja syrjäisiä puistoja. – – Birnamin metsä on sekä koukuttava trilleri että armoton tutkielma ihmisluonnosta ilmastokatastrofin ja kyynisen globaalikapitalismin ajassa."

Paula Hotti: Murha Ylämaalla (Otava), tammikuu

"Sarjan aloittavassa, hurmaavassa dekkarissa suomalaiskokki joutuu keskelle murhatutkintaa Skotlannin ylämaalla. Rannikkokylän rauha rikkoutuu, kun turistien suosimasta linnasta löytyy päätön ruumis. Samaan aikaan paikallisen hotellin vieras katoaa – –."

Pauli Jokinen: Tammisunnuntain uhri (Myllylahti), helmikuu

"Tammisunnuntain uhri on hiuksia nostattava jännitysromaani vuoden 1933 Helsingistä. Pääkaupunkimme historian erinomaisesti tunteva kirjailija luo terävää ajankuvaa niin poliittisista salaliitoista kuin ihmissuhteiden karikoista. Helsingin Siltasaaressa katuun mätkähtää ruumis – ja mystisesti vainaja katoaa ennen poliisin tuloa paikalle."

Joona Keskitalo: Saari, joka repesi (Bazar), helmikuu

"Joona Keskitalon uusi Takamailla-trillerisarja matkaa pitkien hiekkateiden päihin seuduille, missä suomalainen mielenmaisema kukoistaa jääräpäisimmillään. Saari, joka repesi kertoo kahdestatoista askeleesta, jotka syöksevät Turunmaan saaristoidyllin täydelliseen kaaokseen."

Sanna Kotajärvi: Pimeän peto (Into), helmikuu

"Pimeän peto aloittaa uuden Turun seudulla sijoittuvan nordic noir -henkisen Pimeydenkylväjät-dekkarisarjan. Murhatutkinnan ohella sarjassa seurataan nuoren rikoskonstaapeli Kasper Rahkolan ja hänen kollegoidensa henkilökohtaisten elämien käänteitä."

L. T. Shearer: Kissa, joka pyydysti tappajan (Bazar, suom. Pirjo Lintuniemi), tammikuu

"L. T. Shearerin Kissa, joka pyydysti tappajan aloittaa hurmaavan murhamysteerisarjan kulkukissa Conradin tutkimuksista. Eläköitynyt poliisi Lulu Lewis suree hiljattain menehtynyttä aviomiestään. Miehen kuolema vei Lewisilta unelman hiljaisista eläkevuosista omassa jokilaivassa. Elämä on tyhjää, kunnes eräänä kauniina kesäpäivänä Lewisin elämään tassuttelee Conrad."

Yrsa Sigurðardóttir: Näen sinut (Otava, suom. Tuula Tuuva-Hietala), helmikuu

"– – Musta jää -sarja alkaa. Kylmänä talvi-iltana syrjäisessä Hvalfjörðurin vuonossa naapuri saapuu talolle, jonka asukkaita ei ole näkynyt viikkoihin. Perhe ei reagoi koputukseen, ja naapuri menee sisään takaovesta. Hän kohtaa kammottavan näyn ja juoksee ulos kauhusta mykkänä. Rikospoliisi Týr ja oikeuslääkäri Iðunn hälytetään hirvittävälle rikospaikalle."

Skúli Sigurðsson: Isoveli (Minerva, suom. Marjakaisa Matthiasson), toukokuu

"Islannin parhaaksi dekkariksi vuonna 2022 valittu Isoveli on hyytävä tarina rakkaudesta, menetyksestä – ja äärimmäisestä kostosta. – – Mustiin pukeutunut mies pahoinpitelee lenkkeilijän Reykjavikin laitamilla ja katoaa kuin aave yöhön. Kukaan ei tiedä kuka hyökkääjä on, tai mikä on syynä hänen tekoonsa."

Spekulatiivinen fiktio

Laura Mauro: Otavaisen olkapäillä (Haamu, suom. Lauri Lattu), huhtikuu

"Siiri Tuokkola ei juuri nuku. Sodassa ei nukuta. Pieneen mökkiin on pakkautunut ryhmä naiskaartilaisia. Punaiset ovat täällä, valkoiset tuolla. Molemmilla on aseet. Ja välissä synkkä metsä. Lohtuna toveri Elinan kuiskimat tarinat. Metsässä tapahtuu outoja. – – Palkitun brittikirjailijan Suomeen sijoittuva pienoisromaani nyt suomeksi!"

Toshikazu Kawaguchi: Ennen kuin kahvi jäähtyy (Bazar, suom. Markus Juslin), tammikuu

"Syrjäisellä sivukujalla Tokiossa sijaitsee viehättävä kahvila Funiculì Funiculà, joka on tarjoillut tarkkaan valikoitua kahvilaatua asiakkailleen jo yli sadan vuoden ajan. Paikallisen legendan mukaan kahvila kuitenkin tarjoaa myös jotakin aivan muuta: mahdollisuuden matkustaa ajassa."

Niilo Sevänen: Ikitalven polku (Gummerus), helmikuu

"Syksyllä 1007 Konstantinopolin tornien ja kupolien yllä loistaa sininen tähti, ja seitsemän vuotta kylmyyden kynsissä värjötelleet ihmiset aavistelevat pahaa. Palatsin hääpidot päättyvät verisesti. Luutunsoittaja Orfeus saa vastuulleen siskontyttärensä Hallan, ja kaksikko pakenee tyttöä saalistavia palkkasotureita kaupungista metsän siimekseen."

Chi Ta-Wei: Kalvot (Hertta, suom. Rauno Sainio), helmikuu

"Vuonna 2100 ihmiskunta on paennut otsonikatoa ja ilmastokriisiä merenpohjaan. Uutta maailmaa suojakalvojen alla hallitsevat mediajätit, ja raskaat työt on sälytetty androideille. 30-vuotias palkittu ihonhoitospesialisti Momo ei tunne sopivansa maailmaan ympärillään, vaan pysyttelee omissa oloissaan."

Sarjakuvat

Anna Härmälä: Sinkkumutsi (S&S), huhtikuu

"Elämän ihme, vauva, muuttaa Miian elämässä kaiken. Vielä enemmän kaikki kuitenkin muuttuu, kun vauvan isä eräänä pimeänä talvi-iltana ulkoistaa itsensä perhekuviosta kokonaan ja lähtee uuden rakkauden luo. – – Sinkkumutsi kertoo suorasukaisesti äitiydestä, jätetyksi tulemisesta, yksinäisyydestä, sinkkuudesta, häpeästä ja sieltä ylös kömpimisestä."

Kati Kovács: Kaya (WSOY), maaliskuu

"Kati Kovácsin uusi sarjakuvaromaani Kaya on tekijänsä näköinen kertomus naisesta, vapauden kaipuusta ja rikoksesta. Vaalea Kaya saa hengähdystauon ylihuolehtivasta äidistään, kun hän pääsee kaverinsa Margitin kanssa taideleirille metsän siimekseen. Metsässä nuoria naisia vaanii kuitenkin mies, joka on tarkkaillut Kayaa ja Margitia jo pitkään..."

Tietokirjat

Anna-Riikka Carlson: Rakas Eeva Kilpi (WSOY), huhtikuu

"Rakastetun kirjailijan Eeva Kilven elämästä, elämän rajallisuudesta, kirjallisuuden voimasta sekä rajat ylittävästä ystävyydestä. Kaikki alkaa siitä, kun kustantaja Anna-Riikka Carlson aloittaa säännölliset vierailut kirjailija Eeva Kilven luona. Alkaa kahden eri sukupolven naisen ystävyys, jonka ylläpitävänä voimana on rakkaus kirjallisuuteen ja elämään."

Anne Helttunen & Annemari Saure: Kynällä raivattu reitti (SKS), tammikuu

"Millaista kirjoittavan naisen elämä Suomessa on ollut? Mitä naiset ovat halunneet sanoa ja saada aikaan kirjoittamalla? Miksi kirjailijanaiset ovat jääneet kirjallisuushistorioiden ulkopuolelle? Kynällä raivattu reitti kertoo 35 naiskirjailijan tarinan 1600-luvulta 1900-luvun puoliväliin."

Sam Kean: Tappajat tieteen nimissä (Into, suom. Aura Elometsä), tammikuu

"Kirja kertoo tieteilijöiden tekemistä kauheuksista läpi historian. Se vie myös tulevaisuuteen, jossa lääketieteen kehitys saattaa johtaa täysin uudenlaisiin tapoihin vahingoittaa toisiamme. Tiede tekee paljon hyvää maailmassa – yleensä. Mutta joskus tieteilijät menevät liian pitkälle ja jalot tavoitteet muuttuvat julmuudeksi."

Jamaica Kincaid: Puutarhani (kirja) (S&S, suom. Helka Sivill), maaliskuu

"Hurmaavassa muistelmateoksessa kirjailija Jamaica Kincaid kirjoittaa yhdestä suurimmasta rakkaudestaan: puutarhastaan. – – Puutarhani (kirjaan) Kincaid kokoaa kaiken, mitä rakastaa (ja mitä ei rakasta) puutarhoissa. Hän tarkastelee puutarhanhoitoa intohimoisesti ja tarkoin silmin ja ottaa lukijan mukaansa matkoilleen eri puolille maailmaa."

Kirjojen kaipuu (Gaudeamus), helmikuu

"1800-luvun alussa valtaosalla väestöstä oli korkeintaan virsikirja tai katekismus piirongin laatikossa. Kirjojen ympärille alkoi kuitenkin jo muodostua verkostoja, ja pientä mutta innokasta lukijoiden joukkoa kirjat liikuttivat, valvottivat ja toivat yhteen. Kirjojen kaipuu esittelee kirjallista elämää Suomen suuriruhtinaskunnassa ja vie Suomen alueen ensimmäiseen kirjapainoon sekä Turun akatemian ja Porvoon kymnaasin kirjastoihin."

Célia Lebur ja Joan Tilouine: Mafia Africa (Siltala, suom. Taina Helkamo), maaliskuu

"Mafia Africa on kahden ranskalaisen tutkivan journalistin vuosien työn tulos. Kirja kuvaa nigerialaisten kulttien kehittymistä afrikkalaiseksi mafiaksi, jonka lonkerot ulottuvat kaikkialle maailmaan. Nigerian kultit syntyivät 1950-1970-luvuilla Benin Cityn yliopistojen veljeskuntina."

Sanna Nyqvist: Rannalla – miten kirjailijat löysivät meren? (Tammi), huhtikuu

"Lähde Jane Austenin, Virginia Woolfin, Tove Janssonin ja muiden klassikkokirjailijoiden matkassa rannalle ja koe maisema kirjailijan silmin. Rannalla on kiehtova matka suolantuoksuiseen kulttuurihistoriaan ja kirjailijoiden lempirannoille."

Karolina Ramqvist: Leipää ja maitoa (Gummerus, suom. Laura Kulmala), helmikuu

"Karolina Ramqvist muistaa, kuinka maistoi ensi kertaa mandariinia ja sen makeus täytti koko hänen tajuntansa. Hän muistaa isoäidin riisivanukkaan ja tiskipöydälle jätetyn lettupinon, joka merkitsi iltaa yksin kotona. – – Mestarillisessa muistelmassa ruoka ja rakkaus kietoutuvat yhteen monimutkaisin tavoin."

Rick Rubin: Luovuus ja olemisen taito (Like, suom. Kosti Salminen), huhtikuu

"Mitä luovuus on ja miten sitä voi toteuttaa päivittäisessä elämässä? Legendaarinen musiikkituottaja Rick Rubin johdattelee luovaan elämäntapaan. Hänen kantava ajatuksensa on, että olemassaolo itsessään on luovaa toimintaa."

Salman Rushdie: Veitsi (WSOY, suom. Maria Lyytinen), huhtikuu

"Omaelämäkerrallinen, koskettava Veitsi on kertomus siitä, miten Rushdie selvisi murhayrityksestä kolmekymmentä vuotta fatwan langettamisen jälkeen. Elokuun 12. päivänä 2022 Salman Rushdie joutui puukotuksen uhriksi juuri ennen astumistaan lavalle puhujatapahtumassa Chautauqua Institutionissa New Yorkin osavaltiossa."

 

Listauksen kokosivat kustantajien katalogeista:
Jukka Uotila / Kirjasampo (kotimaiset kirjat)
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo (ulkomaiset kirjat)

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen.