Docventures 2015 kirjavinkit, viikko 1: Citizenfour
Docventuresin kolmannen tuotantokauden tunnuslause on Tutki enemmän, luule vähemmän! Kirjasampo ja HelMet-kirjasto suosittelevat dokumenttien aiheisiin liittyvää kirjallisuutta, ja joka viikko esiin nostetaan kyseisellä viikolla esitettävään dokumenttiin liittyvä vinkkilista.
Kaunokirjallisuuden tekijät ja teokset on linkitetty Kirjasammon tietoihin, tietokirjat puolestaan Finna-palveluun.
Lue enemmän!
Viikko 1: Citizenfour / salaliitot
Kaunokirjallisuus
Peter Høeg – Lumen taju (1993), alkuteos Frøken Smillas fornemmelse for sne (1992)
Helsinki Lit -festivaaleilla toukokuussa esiintymisellään ja tarinankerronnan lahjoillaan yleisön hurmanneen tanskalaisen Peter Høegin läpimurtoromaanissa tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun kuusivuotias Esajas putoaa kerrostalon katolta. Naapuri Smilla Jespersen näkee pojan jalanjäljet lumessa ja vaistoaa, ettei kyseessä ollut onnettomuus – Smillalla on nimittäin lumen taju. Pojan murhan selvittämisen tutkimukset laajenevat Kööpenhaminasta valtamerelle ja Grönlannin jäätiköille asti. Lopulta päästään mysteerin ytimeen.
Eddie Campbell ja Alan Moore – Helvetistä 1-5, (1994-1997), alkuteos From Hell (1991-1996)
Tässä kaunokirjallisessa sarjakuvatapauksessa ollaan viktoriaanisessa Lontoossa, jossa murhataan raa’asti prostituoituja. Tekijänä on pahamaineinen Viiltäjä-Jack, jonka henkilöllisyyttä vain arvaillaan. Murhamiehen lisäksi tapaukseen liittyvät kuningashuone ja okkultismiin vihkiytynyt vapaamuurarijärjestö. Monenlaiset teoriat vilisevät, mutta saavutetaanko varmuutta koskaan?
Philip K. Dick – Valis (1995), alkuteos VALIS (1981)
Philip K. Dickin omaelämäkerrallisimmassa tieteisromaanissa päähenkilönä on kirjailija Horselover Fat, joka ystävättären itsemurhan ja pitkällisen huumeiden käytön seurauksena joko tulee hulluksi tai löytää Jumalan. Fat on vakuuttunut, että viimeiset 2 000 vuotta ovat olleet vain harhaa ja todellisuus on yhä Rooman valtakunnassa. Lisäksi hänen mukaansa ulkoavaruudessa on syntynyt uusi Vapahtaja, jonka tulosta on vihjeitä kaiken roskakulttuurin seassa. Teoksessa esiintyvän kirjailijan vaiheet myötäilevät Dickin omaa sekoamista 70-luvun alussa.
Eero Pokela – Joulukuun kuudes (2009)
Historiallisessa romaanissa eletään 1930-luvun kiihkeitä vuosia, jolloin presidentti Kyösti Kallio aiotaan murhata erään junamatkan aikana. Presidentti saa kuitenkin asiasta vihiä ja hän marssii suoraan salamurhaa suunnittelevien miesten eteen. Kirjan ajankuva sotia edeltävästä suomalaisesta ja pohjalaisesta yhteiskunnasta on uskottava. Tapahtumia tarkastellaan niin valtakunnan huipulta kuin tavallisten suomalaisperheitten näkökulmastakin.
Tietokirjallisuus
Peter Conradi: Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja: Ernst Hanfstaenglin uskomaton elämä (2015)
Yhdysvalloissa kasvaneella, Harvardin käynellä Ernst Hanfstaenglilla oli, kuten kirjan esittelyssä todetaan, yksi historian oudoimmista poliittisista urista. Vuosikymmenten varrella hänen uralleen mahtuivat sekä työ Hitlerin sisäpiirissä että presidentti Rooseveltin apuna natsijohtajien profiloinnissa.
Daniel Domscheit-Berg: WikiLeaks: sisäpiirin salaisuudet – kokemukseni maailman vaarallisimmista nettisivuista (2011)
Kirjoittaja toimi Julian Assangen rinnalla Wikileaksissä useita vuosia. Vuonna 2010 Domscheit-Berg ilmoitti irtautuvansa projektista. Hän on kritisoinut Assangea muun muassa siitä, että tämä sokaistui vallasta. Yhdeksi kirjan kirjoittamisen syyksi Daniel Domscheit-Berg on kertonut halun estää Assangea muodostumasta kulttihahmoksi.
Glenn Greenwald: Edward Snowden: ei pakopaikkaa – kertomus NSA:sta ja vakoiluvaltio USA:sta (2014)
Vuonna 2013 Edward Snowden vuosi lehdistölle toimeksiantajansa NSA:n, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviranomaisen, dokumentteja, jotka paljastivat NSA:n laajamittaisen vakoilun. Toimittaja Glenn Greenwald julkaisi ensimmäisenä Snowdenin vuotamat asiakirjat brittilehti The Guardianiin ja kirjoitti tapahtumista kirjan.
Luke Harding: Snowden: maailman halutuin mies (2015)
Tietovuotajan henkilökuva kertaa vakoiluskandaalin keskeisimmät vaiheet. Kirjoittaja on The Guardian -lehden ulkomaankirjeenvaihtaja, josta tuli ensimmäinen Venäjältä karkotettu toimittaja sitten kylmän sodan päättymisen.
Petteri Järvinen: NSA: näin meitä seurataan (2014)
Suomalaisen tietotekniikka-asiantuntijan tietokirja verkkovakoilusta sisältää myös neuvoja digitaalisilta uhkilta suojautumiseen.
Päivikki Karhula: Paratiisi vai panoptikon? Näkökulmia ubiikkiyhteiskuntaan (2008)
Puheenvuoroja ubiikkiyhteiskunnasta eli kaikkialle huomaamattomasti ulottuvasta tietotekniikasta sekä joukkovalvonnasta.
Tapio Kuosma: Vakoilusta globaaliin urkintaan: demokratia vs. uusi fasismi (2015)
Luvattoman tiedustelutoiminnan ja massaurkinnan moraaliset ulottuvuudet. Ajankohtaista ja ajatuksia herättävää pohdintaa.
David Leigh ja Luke Harding: Assange (2014)
Leighin ja hänen The Guardian -lehden kollegansa Hardingin katsaus Wikileaksin ruumiillistuman Julian Assangen taustoihin ja toimintaan.
Jarno Limnéll, Klaus Majewski, Mirva Salminen: Kyberturvallisuus (2014)
Tietopaketti verkon haavoittuvuudesta ja siitä, miksi sen pitäisi kiinnostaa jokaista. Kirjoittajiin kuuluva Jarno Limnéll on Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori. Limnéll on myös maalaillut kyberturvallisuudesta Suomen seuraavaa vientituotetta.
Matti Putkinen (toim. Mikko Porvali): Vanki, vakooja, sissi (2015)
Neuvostoliitossa ja Suomessa vakoojana ja sissinä toimineen inkeriläismiehen muistelmat. Sodan jälkeen Putkinen pakeni Ruotsiin, jonne jäi asumaan.
John Lawrence Reynolds: Varjojen väki (2008)
Salaseurojen historiaa ja nykypäivää sekä populaarikulttuurissa suosittuja myyttejä käsittelevä teos.
Bruce Schneier: Data and Goliath: the hidden battles to collect your data and control your world (2015)
Turvallisuusasiantuntijan kattava selvitys joukkovalvonnasta.
Philip Shenon: Kennedyn murhan salattu historia (2013)
Presidentti John F. Kennedyn murhaa selvittäneen Warrenin komission toimintaan keskittyvä tuhti tietokirja. Kennedyn salamurhaa seurannut tutkinta oli täynnä outoja piirteitä ja suoranaista peittelyä. Tutkivan toimittajan teos pureutuu maailman suurimpaan murhamysteeriin. Trillerimäisessä kuvauksessa paljastuu salakähmäinen peli ennen ja jälkeen murhan, ja samalla hahmottuvat murhatutkimuksen ulottuvuudet aina räjähdysherkkiin suurvaltasuhteisiin saakka. Sama kirjoittaja on perehtynyt myös WTC-iskuja selvittäneeseen komissioon kirjassaan The Commission.
James Bamford: The Shadow Factory: The NSA from 9/11 to the Eavesdropping on America (2009)
Asiantunteva kuvaus siitä, miten Yhdysvaltain turvallisuusvirasto valvoo yhä tarkemmin maan omia kansalaisia.
Matthew M. Aid: Secret Sentry: The Untold History of the National Security Agency (2000)
Informatiivinen tietopaketti NSA:sta ja vaikutusvallasta Yhdysvaltain politiikkaan.
Kaunokirjavinkit: Kirjasampo.fi/Tuomas Aitonurmi
Tietokirjavinkit: HelMet-kirjastojen työryhmä
Kuva: Docventures
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.