Odotettuja kirjauutuuksia – kevät 2018
Kirjasampo esittelee kattauksen kevään 2018 uutuuskirjoja! Teosten esittelytekstit ovat otteita kustantajien teoskuvauksista, ja koonti on tehty ennen joulua julkaistuista kustantajien katalogeista ja uutuuslistoista. Monet uutuudet ovat varattavissa verkkokirjastoista jo nyt.
Suomenkieliset romaanit ja lyhytproosa:
Selma Kaasinen: Villasukat ja muita kertomuksia (Reuna)
"Syvälle ihmismieleen luotaavissa tarinoissa on tarkasti piirrettyjä ihmiskohtaloita useista näkökulmista kerrottuna. Päähenkilöt palaavat kerta toisensa jälkeen itäsuomalaiseen miljööseen. Kertomukset ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Niissä on kaipuuta, onnea, menetyksiä, mielipuolisuutta ja lopulta toivoa paremmasta tulevaisuudesta."
JP Koskinen: Kalevanpoikien kronikka (WSOY), maaliskuu
"Eletään syvintä 1100-lukua, ja Miklagård on läntisen maailman keskus, tieteen, uskonnon ja kaupan metropoli. – – Kalevanpoikien kronikka on kalevalaista mytologiaa, historiaa ja seikkailua yhdistelevä romaani, joka maalaa tuoreen kuvan maamme ja maailmamme menneisyydestä."
Leena Krohn: Kadotus (Teos), maaliskuu
"Leena Krohnin uutuusromaanin 13 yksittäisestä tarinasta muodostuu merkitysten seitti. Sen todellisuutta venyttävät, tarkentavat ja horjuttavat tapahtumat ja hahmot kommentoivat terävästi kohti loppuaan marssivaa maailmaamme. Kadotuksen kirkas kerronta vie samaan aikaan eteen- ja taaksepäin."
Piia Leino: Taivas (S&S), helmikuu
"Taivas on lähitulevaisuuteen sijoittuva dystopia, jonka avaamia kysymyksiä ei tee mieli vaientaa. Lohduton sisällissodan jälkeinen Helsinki ja tilansa uudelleen valtaava luonto antavat haikeankauniit puitteet tarinalle, joka herättää vahvan tarpeen vaalia elämää, kaikkea sitä mikä on maailmassa tärkeintä."
Huom.: Teos voitti Maailman laita -romaanikilpailun vuonna 2016.
Annamari Marttinen: Korsetti (Tammi), helmikuu
”Pauli suostuu tyttöystävänsä pelleilyyn, antaa pukea itsensä naiseksi. Lopputulos yllättää molemmat. Pauli katsoo peiliin ja näkee itsensä ensi kertaa sellaisena kuin todella on. – – Millaista on elää heteroseksuaalina miehenä, kun syvällä sisimmässä on myös vahva ja elintilaa vaativa nainen? Uskalla avata Korsetti, niin tiedät.”
Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918 (Gummerus), tammikuu
”Mike Pohjolan Sinä vuonna 1918 on immersiivinen romaani, joka vie lukijan sisällissodan aikaan, kahtiajakautuneen Suomen raastavimpiin hetkiin. Romaani sisältää miljoonia erilaisia tarinoita yksissä kansissa. Tarinan pääosassa olet sinä, lukija. Tee valintasi ja lue kohtalosi – ja kun olet kokenut yhden elämäntarinan, uppoa seuraavaan.”
Markku Pääskynen: Hyvä ihminen (Tammi), maaliskuu
”Suomalaisopiskelija päättää lähteä matkalle Eurooppaan opintolainan turvin. Hän ei ole varma miksi, mutta lähdettävä on. – – Vahvatunnelmaisista teoksistaan kiitetyn Markku Pääskysen taianomainen ja arvoituksellinen kertomus kulkee eurooppalaisen vaellusromaanin polkuja W. G. Sebaldin, Pascal Mercierin ja Patrick Modianon hengessä.”
Pauliina Rauhala: Synninkantajat (Gummerus), maaliskuu
"1970-luvun loppu Pohjois-Pohjanmaalla. On Joki ja sen varrella Kylä, jossa eletään kirjaimellisesti ajan ja ikuisuuden rannalla: Jeesuksen toinen tuleminen on lähellä. – – Synninkantajat on vahvasti kaunokirjallinen ja psykologisesti uskottava romaani sisäänpäin kääntyvästä yhteisöstä ja rakkauden monista merkityksistä.”
Huom.: Pauliina Rauhalan palkittu esikoisteos Taivaslaulu (Gummerus 2013) oli ilmestymisvuotensa puhutuimpia kirjoja.
Eeva Rohas: Raivo (Otava), maaliskuu
”Tuuli ja hänen tyttärensä Luna muuttavat uuteen kotiin sinä aurinkoisena päivänä, kun Ilja makaa sohvalla liikkumatta, vasemmassa kulmakarvassaan haava kuin pääskyn siipi. – – Raivo on romaani repivästä avioerosta sekä yrityksistä parantua alkoholismista, pyrkimisestä kohti parempaa. Mutta helppoa se ei ole.”
Mika Rättö: Se jokin - "kuule härkäpapusi rapisevan" (Teos), helmikuu
”Varastettuja kronikoita, demokratian mätänemistä, maailmanlopun ennustuksia ja härkäpapujen rapinaa ei tästä seikkailuromaanista ja moraliteetista puutu. Rätön vuolas, villi ja nerokas kerronta on kaikessa runsaudessaan jo tarina sinänsä. Puhumattakaan ilmat pihalle iskevästä dialogista.”
Maija Sirkjärvi: Barbara ja muita hurrikaaneja (Teos), tammikuu
"Esikoisnovellikokoelma liikkuu kauhun ja kumman maastoissa. Sen taidokkaat ja ihmeellisen hauskat novellit jättävät oudon olon ja halun lukea uudelleen: mitä minä juuri luin, miten ihmeessä tarina vei tähän? Sirkjärvi on hurja kirjoittaja. Hän yhdistelee mennen tullen kauhuklassikoita, populaarikulttuuria ja tarkkaa realistista ja surrealistista kuvastoa.”
Pirkko Soininen: Ellen (WSOY), tammikuu
"Firenze on Ellen Thesleffille enemmän kuin kaupunki. Se on ystävä ja rakastettu – 45 vuoden ajan. Ellen on romaani, joka koostuu fiktiivisistä päiväkirjamerkinnöistä. Ne ovat kuin siveltimenvetoja, jotka piirtävät särmikkään muotokuvan rohkeasta ja itsenäisestä naisesta.”
Essi Tammimaa: Isän kädestä (Otava), huhtikuu
"Ruut ja Luukas tapaavat yökerhossa talvisena yönä. Tavallinen tarina, joka muuttuu epätavalliseksi, kun salatut halut puskevat unista iholle. – – Mikä on sallittua kahden aikuisen välillä, mistä voi puhua ystäville? Miten kokonaan voi itsensä toiselle lopulta antaa?”
Eeva Turunen: Neiti U muistelee niin sanottua ihmissuhdehistoriaansa (Siltala), helmikuu
"Neiti U:n ihmissuhdehistoria on monipuolinen ja värikäs: on poika, joka ei syö mitään punaista, poika, joka nimeää yhtyeensä erämaamietteliäästi – – Kun Turusen tapa kuvata hankalia ja hävettäviäkin tunteita ymmärryksellä ja yllättävistä kulmista tulevalla huumorilla yhdistyy outouksia kaihtamattomaan kerrontaan, on tuloksena ainutlaatuinen kirjallinen herkkupala.”
Saara Turunen: Sivuhenkilö (Tammi), maaliskuu
"Sivuhenkilö käsittelee taiteilijuutta ja tunnustuksen kaipuuta, siinä liikutaan tappion hetkistä voitonjuhliin. Teos pureutuu sivullisuuteen ja naisen asemaan niin taiteen kentällä kuin perhekeskeisessä yhteiskunnassakin. Fiktion ja todellisuuden välinen raja hämärtyy, ja Turusen päähenkilö muistuttaakin paljon häntä itseään.”
Huom.: Saara Turunen sai Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon esikoisromaanistaan Rakkaudenhirviö (Tammi 2015).
Jukka Viikilä: Suomalainen vuosi (Otava), maaliskuu
"Jukka Viikilän kertomukset seurailevat vuodenkiertoa niin kuin vain suomalainen voi sen nähdä. Perusyksikkö on perhe, naapureitakin vilkuillaan pensasaidan raosta. Perinteissä pitäytymisen, ankaran työn arvostuksen ja toivottoman kesänodotuksen lomasta pilkahtelevat rakkaus ja intohimo, vaikka sääennuste sanoisi mitä.”
Huom.: Jukka Viikilä sai kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanistaan Akvarelleja Engelin kaupungista (Gummerus 2016).
Marjo Vilkko: Vilpitön sydän (S&S), huhtikuu
"Voiko rakkaus kestää, jos sen joutuu jakamaan? Voiko vilpitön sydän kestää murtumatta? Marjo Vilkon esikoisromaani tarkastelee analyyttisesti tunteiden syvintä olemusta, romanttisen rakkauden monimuotoisuutta ja ihmissuhteen loputonta virtaavuutta tarkkuudella, jollaista ei ole viime vuosina suomalaisessa kirjallisuudessa juuri nähty.”
Suomenkieliset runot:
Risto Ahti: Ensimmäinen rakkaus (WSOY), helmikuu
"Runokokoelmassaan Ensimmäinen rakkaus Risto Ahti pohtii ihmisen suhdetta kieleen, mieleen, lukemiseen ja runouteen. Runoilijan ihanne on yhteiskunnan rajoitteista vapaa ihminen – luonnonlapsi, joka kulkee mieli avoinna ja aistit valppaina.”
Riina Katajavuori: Maailma tuulenkaatama (Tammi), tammikuu
"Riina Katajavuoren runoissa kuljetaan monenkirjavista ihmisistä täyttyneeltä Rautatientorilta Väli-Amerikkaan ja 1700-luvun Tahitille ja Havaijille. Ihmiset vaeltavat eri syistä maasta ja paikasta toiseen, opettelevat uusia aakkosia ja kieliä, kuuntelevat uusien maailmojen ääniä ja maailmantalouden verenkiertoa.”
Harry Salmenniemi: Yö ja lasi (Siltala), tammikuu
"Yö ja lasi on yli kymmenen vuoden työn tulos. Ehtymätön, kunnianhimoinen teos koostuu yhdeksästä erilaisesta osasta ja osoittaa runoutemme voiman. Klassisin tyyli yhdistyy suvereenisti kokeellisuuteen, pienet päiväkirjamaiset runot laajoihin runoelmiin.”
Helena Sinervo: Merveli (WSOY), tammikuu
"Helena Sinervon yhdestoista runoteos syntyy tarkoista havainnoista, kun runoilija keskittyy siihen mikä useimmiten sivuutetaan: pyörän lokasuojaa peittävään siitepölyyn tai betoniseinässä tuntuviin epätasaisuuksiin. Ja niiden muuttumiseen joksikin muuksi.”
Olli Sinivaara: Purkautuva satama (Teos), tammikuu
"Olli Sinivaaran viides runokokoelma Purkautuva satama vie luonnon, historian ja ihmisen murtumakohtiin. Talvi vaihtuu kevääksi, nykypäivä menneeksi ja me toisiksi, kansat entisiksi. Värit, valo, kieli ja havainnot liikkuvat kaupungissa, luonnossa.”
Saila Susiluoto: Metropolis (Otava), tammikuu
"Palkitun runoilijan kahdeksas kokoelma läpäisee kaupungin kuvitellut, olemassa olevat ja kadotetut kerrostumat.”
Tuija Välipakka: Uutisia! (Siltala), tammikuu
"Tuija Välipakan neljäs runokokoelma Uutisia! tutkii ihmisyyttä, identiteettiä ja muistia uutisten ja valeuutisten valtaamassa maailmassa. Se tarjoaa lukijalleen yllättäviä näkökulmia ja useita tulkinta-avaruuksia, haastaa visuaalisin keinoin muuttamaan perinteistä lukutapaa: mikä on totta, mikä tulkinta oikea, mitä jää piiloon, miksi näkyvillä oleva on jätetty näkyviin?"
Käännetty kaunokirjallisuus:
Ayobami Adebayo: Älä mene pois (Atena, suom. Heli Naski), huhtikuu
"Nigerian sosiaaliset ja poliittiset pyörteet värittyvät Älä mene pois -romaanin väkevillä äänillä, syvillä sävyillä, pelolla ja epäluulolla. Adébáyò kertoo tarinan aviollisen rakkauden hauraudesta, perheen hajoamisesta ja suuresta epäonnesta. Hän näyttää äitiyden toiveen raaimmillaan.”
Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S, suom. Outi Menna), huhtikuu
"Eräänä talvi-iltana kolme Isisin kannattajaa hyökkää kirjakauppaan. Kiistellyn taiteilijan esiintyminen katkeaa laukauksiin, paniikki pääsee valloilleen. – – He hukkuivat äitiensä kyyneliin on dystopia apartheid-yhteiskunnasta, jossa europpalaisista arvoista on tullut totalitäärisiä totuuksia, mutta myös tarina rohkeasta yrityksestä luoda vaihtoehtoisia versioita hirvittävälle tulevaisuudelle.”
Huom.: Ruotsin August-kirjalisuuspalkinnon voittajateos 2017.
Edward St. Aubyn: Loistava menneisyys: Patrick Melrosen tarina I-III (Otava, suom. Markku Päkkilä), maaliskuu
"Viisiosaisen romaanisarjan kolmessa ensimmäisessä osassa Patrick varttuu laiminlyödystä pikkupojasta ongelmaiseksi – joskin aina tyylikkääksi ja oikeissa paikoissa näyttäytyväksi – nuoreksi mieheksi. Edward St Aubyn suorittaa brittiyhteiskunnan yläkerrokselle julman ruumiinavauksen, jota sävyttää herkullisen pureva huumori.”
Maria Angels Anglada: Auschwitzin viulu (Bazar, suom. Satu Ekman), tammikuu
"Puola 1991. Arvostettu viulisti päättää jäädä seuraamaan paikallisen orkesterin konserttia oman esiintymisensä jälkeen. – – Saksa 1944. Puolalainen viuluntekijä Daniel on puusepän taitojensa vuoksi keskitysleirillä paremmassa asemassa kuin moni muu, vaikkei hänenkään tilanteessaan ole kehumista. – – Auschwitzin viulu on enemmän kuin pelkkä romaani: se on unohtumaton tarina miehestä, joka kieltäytyi luopumasta toivostaan historian suurimman julmuuden edessä.”
Jörn Donner: Vesi on verta sakeampaa (Otava, suom. Kari Koski), helmikuu
"Hurja ja kohtalokas rakkaustarina Venäjän ja Suomen rajalla 1918, väkivallan ja kuoleman varjossa. Venäläinen Alexander pakenee Petrogradin kaaosta Suomen puolelle jääneeseen huvilaansa keväällä 18. Lokakuun vallankumouksen jälkeen raja on suljettu ja hän ylittää joen uimalla. Huvilassa häntä on vastassa nuori nainen ase kädessä. Hajaannuksen aikana laittomuudet rehottavat eikä kehenkään voi luottaa.”
Anna Gavalda: Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja (Gummerus, suom. Lotta Toivanen), helmikuu
"Hänen tuore novellikokoelmansa Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja on jälleen todistus siitä, miten taitavasti ja herkästi Gavalda osaa luodata ihmismielen haurautta ja yksinäisyyden syövereitä, aina hivenen anarkistisella ja ilahduttavan empaattisella otteella. – – Tarinoista huokuvat suru ja suuret menetykset, mutta Gavalda on pienen ihmisen puolella, täynnä toivoa ja hellyyttä.”
Han Kang: Ihmisen teot (Gummerus, suom. Sari Karhulahti), tammikuu
"Vuosi on 1980 ja kaupunki Gwangju Etelä-Koreassa. Kaupungin opiskelijat ovat protestoineet hallintoa vastaan, ja armeija on tappanut heistä satoja. – – Syvästi vetoava Ihmisen teot on kuin pienistä pisteistä muodostuva taideteos tositapahtumasta, jonka jälkivaikutus tuntuu yhä. Se on mestarillinen kirja, jossa kuulaan kaunis tyyli yhdistyy brutaaliin aiheeseen.”
Amos Oz: Juudas (Tammi, suom. Minna Tuovinen), tammikuu
"Hienostunut rakkaustarina ja kehityskertomus on samalla allegoria Israelin valtiosta ja tunnetun raamatunkertomuksen uudelleentulkinta. Amos Ozin romaanissa Juudas eletään Jerusalemissa vuotta 1959, ja Shmuel Ash, nuori raamatunkertomuksiin perehtynyt tutkija on hukassa oman elämänsä kanssa.”
Luiz Ruffato: Lissabonissa muistin sinut (Into, suom. Jyrki Lappi-Seppälä), tammikuu
"Nuori Sérgio matkaa pienestä brasilialaisesta kylästä Euroopan reunalle Lissaboniin etsimään työtä ja keinoa aloittaa elämänsä uudestaan kaukana synnyinkaupungin vaikeuksista. – – Romaani on tarkka kuvaus maahanmuuttajien päivittäisestä selviytymiskamppailusta Euroopassa. Luiz Ruffaton eloisa kerronta poimii rytminsä suurkaupungin sykkeestä.”
George Saunders: Lincoln Bardossa (Siltala, suom. Kaijamari Sivill), maaliskuu
"Valkoisessa talossa presidentti Abraham Lincoln johtaa pohjoisvaltioiden sotaa ja kohtaa samalla syvän henkilökohtaisen menetyksen, kun hänen 11-vuotias Willie-poikansa sairastuu ja kuolee. – – Realistisesta kehyksestä romaani nousee yliluonnolliseen maailmaan, joka on yhtä aikaa kauhistuttava ja hilpeä. Willie Lincoln löytää itsensä kummallisesta kiirastulesta, jossa aaveet seurustelevat, riitelevät ja suorittavat merkillisiä katumustekoja.”
Huom.: Man Booker-palkinnon voittajateos 2017.
Domenico Starnone: Solmut (WSOY, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä), maaliskuu
"Mikä pareja erottaa, mikä sitoo heitä toisiinsa? Väkevä, taitavasti rakennettu katsaus elämään ja avioliittoon. Domenico Starnonen kiitetyssä romaanissa ääneen pääsevät jätetty vaimo, aviomies ja pariskunnan aikuiset lapset – eikä sen luettuaan katso omaa puolisoaan ja lapsiaan enää samalla tavalla.”
Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta (Tammi, suom. Outi Menna), maaliskuu
"Stridsbergin kuumeinen, runollinen romaani on feministisestä SCUM-manifestista tunnetun Valerie Solanasin elämäntarina. – – Tällä teoksella Ruotsin akatemiaan nykyisin kuuluva Stridsberg otti vuonna 2006 ryminällä paikkansa pohjoismaisen kirjallisuuden kärkijoukoissa."
Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (Tammi, suom. Kristiina Rikman), huhtikuu
"Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton osuu äidin ja tyttären suhteen ytimeen alicemunromaisella tarkkuudella. – – Elizabeth Strout kertoo Lucy Bartonin tarinan vaatimattomista oloista newyorkilaiseksi kirjailijaksi kirkkaalla, niukalla tyylillä, joka paljastaa enemmän kuin peittää."
Rikos- ja jännityskirjallisuus:
Fiona Barton: Leski (Bazar, suom. Pirkko Biström), tammikuu
"Me kaikki olemme nähneet hänet. Hirviön, josta lööpit kirkuvat. Miehen, jota syytetään kammottavasta rikoksesta. Mutta olemmeko koskaan kiinnittäneet huomiota naiseen hänen vierellään? – – Fiona Bartonin psykologinen trilleri Leski porautuu syvälle poliisin, median, syytettyjen ja uhrien välisiin mutkikkaisiin suhteisiin. Jokaisella on omat motiivinsa, ja totuus muuttuu yllättävän nopeasti valheeksi."
Jonas Bonnier: Helikopteriryöstö (Tammi, suom. Kari Koski), huhtikuu
"Dramaattinen kuvaus siitä, kuinka Ruotsin rikoshistorian kohutuin rikos suunniteltiin ja jättisaalis vietiin poliisien silmien edestä. – – Tositapahtumiin perustuva Helikopteriryöstö on taidokas trilleri, jossa Jonas Bonnier kerii rikoksen auki uskomattomia yksityiskohtia myöten ja luo ryöstäjistä nautittavan elävät muotokuvat.”
Anna Ekberg: Salattu nainen (Minerva, suom. Katarina Luoma), tammikuu
"Salattu nainen on vangitsevan toimintatrillerin ja kiihkeän rakkaustarinan täydellinen yhdistelmä. Louise ja Joachim elävät idyllistä rakastavaisten elämää Christiansön saarella, missä Louise pitää pientä kahvilaa. Eräänä päivänä kahvilaan ilmestyy tuntematon mies, joka väittää, että Louise on hänen kolme vuotta sitten kadonnut vaimonsa Helene. Dna-tutkimukset vahvistavat asian: Louise ei ole se henkilö, joka itse uskoo olevansa.”
Ata Hautamäki: Rikos ja rakkaus (Myllylahti), maaliskuu
"Käpylä-trilogiastaan tunnettu Ata Hautamäki vie seitsemännessä rikosromaanissaan lukijansa Helsingin klassikkoravintoloihin, Linnan juhliin ja kantakaupungin tuulisille kaduille. – – Kolmen eri-ikäisen pariskunnan elämät risteävät syksyisessä Helsingissä yhden ajattelemattoman teon seurauksena. Kaikki heistä eivät kaipaa elämäänsä muutosta, mutta jokainen joutuu silti mukaan hallitsemattomiin tapahtumiin.”
Kati Hiekkapelto: Hiillos (Otava), maaliskuu
"Supersuosittu Anna Fekete jäljittää säälimätöntä sarjamurhaajaa pohjoisen kesäyössä ja joutuu vedetyksi uskonnollisen kiihkon pelottavaan maailmaan. Anna Fekete palaa Serbian-lomaltaan juhannukseksi Suomeen ja saa samassa tutkittavakseen karmaisevan murhatapauksen: seurakunnan leirillä joukko poikia löytää juhannuskokon hiilloksista pääkallon.”
Andrew Michael Hurley: Paholaisen päivä (WSOY, suom. Jaakko Kankaanpää), kesäkuu
"Sumuiset nummet Humisevan harjun maisemissa, vanhoista legendoista kumpuava pelko sekä perinteiden taakka ja kirous kertautuvat maagisessa Paholaisen päivässä. Hurley on mestari luomaan ajattoman, merkillisen maailman, jossa vanhat tarinat elävät tiukasti kyläläisten mielissä, ja jossa toden ja tarun rajat hämärtyvät. ”
Jens Henrik Jensen: Hirtetyt koirat (WSOY, suom. Sanna Manninen), kesäkuu
"Oxen-trilogian avausosa koukuttaa intensiivisyydellään ja vakuuttaa todenmakuisuudellaan. Niels Oxen sai Afganistanista kotiin viemisiksi kunniamerkin lisäksi traumaperäisen stressihäiriön ja raapii nyt elantoa kasaan keräämällä pulloja ja kaivelemalla kauppojen jäteastioita. Veteraani toivoo löytävänsä mielenrauhan muuttamalla Kööpenhaminasta Jyllannin metsiin, mutta vastassa onkin painajainen: hän joutuu epäillyksi vaikutusvaltaisen miehen murhasta."
Clare Mackintosh: Minä näen sinut (Gummerus, suom. Päivi Pouttu-Deliere), helmikuu
"Zoe Walker, lontoolainen kahden nuoren äiti, löytää lähijunassa lehteä lukiessaan ihmetyksekseen oman kuvansa seuralaispalvelujen mainosten joukosta. Hänen perheensä väittää, että kuvan nainen vain muistuttaa häntä. Sitten Zoe löytää vanhemmasta lehdestä samalta paikalta toisen naisen kuvan – ja pian tämä nainen joutuu rikoksen uhriksi. – – Tähtitrilleristin odotetun toisen romaanin luettuasi katsot kanssamatkustajiasi toisin silmin."
Elisabeth Norebäck: Sano että olet minun (Like, suom. Ida Takala ja Sirje Niitepöld), tammikuu
"Stella on psykoterapeutti, naimisissa Henrikin kanssa ja 13-vuotiaan Milo-pojan äiti. Hänen vastaanotolleen tulee nuori nainen, Isabelle. Kohtaaminen järkyttää Stellan perin pohjin: hän on varma, että Isabelle on hänen tyttärensä Alice, jonka uskotaan kuolleen 21 vuotta aiemmin. – – Lapsen menetyksestä, pakkomielteestä ja vaanivasta mielen järkkymisestä teemansa ammentava tarina kerrotaan kolmen naisen näkökulmista."
Samanta Schweblin: Houreuni (Like, suom. Einari Aaltonen), helmikuu
"Nuori äiti Amanda makaa pienessä maalaissairaalassa kuolemaisillaan. Hänen sänkynsä reunalla istuu David-niminen poika, joka ei ole hänen lapsensa. Molemmat kertovat tarinaa rikotuista sieluista, perheen tuottamasta voimasta ja epätoivosta. – – Samanta Schweblin (s. 1978) on argentiinalainen kirjailija. Houreuni on hänen ensimmäinen romaaninsa, ja se oli ehdolla Man Booker Prizen saajaksi vuonna 2017."
Spekulatiivinen fiktio:
Carita Forsgren: Ambrosia (Osuuskumma), helmikuu
"Kolmekymppinen, suklaahullu Jenni on tottunut arkisiin ongelmiin, kuten kuinka saada vuokra maksettua ajallaan, kun hän yllätysraskauden myötä ajautuu keskelle vuosituhantista selkkausta ihmisten ja maapallolle haaksirikkoutuneiden muukalaisten välillä. – – Carita Forsgrenin ensimmäinen scifi-romaani yhdistelee kuplivaksi kokonaisuudeksi myyttejä, suklaata, kuolemattomuutta korkeaan hintaan tarjoavia muukalaisia sekä nykynaisen arkiongelmia.”
Johanna Sinisalo: Iron Sky : Renaten tarina (Johnny Kniga), tammikuu
"Renaten tarina on hykerryttävän satiirinen kertomus nuoresta naisesta, joka kasvatetaan nuhteettomaksi natsiksi salaisessa kuulinnakkeessa, minne natsit ovat toisen maailmansodan jälkeen paenneet. – – Johanna Sinisalon helmeilevän terävä teos tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin: ihmisjoukkojen ohjailuun, vastatusten kalahteleviin aatteisiin ja vallanjanoon. Ihmiskunnan mittaamattomasta typeryydestä puhumattakaan.”
Sarjakuvat:
Hannele Mikaela Taivassalo ja Catherine Anyango Grünewald: Scandorama (Teos, suom. Raija Rintamäki), maaliskuu
"Scandorama on skandinaavinen idylliyhteiskunta, paikka jossa halutaan tulla täydellisiksi, eliittivaltio tiukkojen rajojen sisäpuolella. Stohome on puhdas, kirkkaiden valojen kirjoma. – – Hannele Mikaela Taivassalon kirjoittama ja Catherine Anyango Grünewaldin kuvittama sarjakuvaromaani hyvinvoivasta mutta muukalaisvihamielisestä Scandoramasta on vahva kommentti sitä vallitsevaa yhteiskunnallista ilmapiiriä vastaan, jossa paperittomat eivät saa olla olemassa."
Tietokirjallisuus:
David Eagleman: Aivot : ihmisen tarina (Atena, suom. Mari Janatuinen), helmikuu
"Aivot – ihmisen tarina vie huippukiinnostavalle matkalle pimeään ja hiljaiseen universumiin, joka on suljettu pieneen koteloon – jokaisen ihmisen pään sisälle. Siellä, hämmästyttävän tiiviissä paketissa sadat miljardit aivosolut ja niiden biljoonat yhteydet luovat juuri sinut. – – Mukaansatempaava Aivot on kertomus sinusta: siitä miten elämäsi koko ajan muokkaa aivojasi ja miten aivot muokkaavat sitä, miten elämääsi elät."
Ari Haasio, Anu Ojaranta ja Markku Mattila: Valheen jäljillä (Avain), maaliskuu
"Tiedätkö mihin voi luottaa ja mistä löytyy laadukasta tietoa? Mitä on vihapuhe ja kuinka valemediat toimivat? Miksi valemediaan uskotaan ja mihin sillä pyritään? Mitkä ovat onnistuneen tiedonhaun tunnusmerkit, jotta pystymme erottamaan faktatiedon valheellisesta? Näitä ja monia muita ajankohtaisia teemoja käsitellään Ari Haasion, Anu Ojarannan ja Markku Mattilan uutuusteoksessa.”
Anton Monti ja Pontus Purokuru: Suoraa toimintaa : autonomiset liikkeet Suomessa 1986-2016 (Into), tammikuu
"Aktivismin ansiosta eläinten oikeuksista, kaupunkikulttuurista, siirtolaiskeskustelusta, perustulovaatimuksesta ja uudesta luokkapuheesta tuli valtavirtaa. Aktivismi mullisti politiikan lisäksi puolueet ja mainostoimistot. Kirja on tämän “skenen” perintö tuleville toimijoille."
Nadia Murad – Jenna Krajeski: Viimeinen tyttö : Olin Isisin vankina (Otava, suom. Sami Heino), tammikuu
”Irakilaisen 21-vuotiaan Nadian rauhaisa elämä muuttui täysin, kun Isis valloitti kotikylän, tappoi hänen perheensä ja myi hänet seksiorjaksi. Sama kohtalo on ollut tuhansilla muilla jesiditytöillä. Harvinainen Isisin sisäpiirin kuvaus paljastaa, millaista on elää terroristien hirmuhallinnon vankina.”
Maggie Nelson: Argonautit (S&S, suom. Kaijamari Sivill), toukokuu
”Kirjailija antaa henkilökohtaisen historiansa käydä vuoropuhelua rakkautta, halua, identiteettiä, sukupuolta, avioliittoa, taidetta ja lastenkasvatusta koskevien teorioiden kanssa tavalla, joka tekee näkyviksi rajat, joita rakkaudelle asetetaan. – – Nelsonin tarkkaa ja eleganttia, genrerajoja rikkovaa ja lähes kulttimaineeseen noussutta teosta on rakastettu ja ylistetty Yhdysvalloissa ja ympäri Eurooppaa, viimeisimpänä Ruotsissa.”
Juri Nummelin (toim.): Sisällissodan ääniä : kaikuja punaiselta ja valkoiselta puolelta (Art House), tammikuu
"Sisällissodan ääniä kokoaa kirjallisia kaikuja vuodelta 1918. Mukana on aikalaistekstejä sotakevään pyörteistä sekä myöhempiä kirjoituksia ajan tunnelmista. Kirjan ytimenä ovat kaunokirjalliset katkelmat, novellit ja muistelmat. Toisenlaista ajankuvaa luovat puheet eduskunnasta, uutiset, julistukset sekä yksityiskirjeet."
Riku Salmivuori: Tarinoita toiselta puolelta : verkkohuijareiden metsästäjät kertovat (Myllylahti), huhtikuu
"Ainutlaatuinen teos verkkorikollisuudesta vapaaehtoistoimijoiden silmin. – – Tarinoita toiselta puolelta esittelee yhdeksän tapauskertomuksen kautta, miten huijareita metsästävät vapaaehtoiset saattavat rikollisia hankaluuksiin ja auttavat petosten uhreja. Tositapahtumiin perustuvat kertomukset valottavat tutusta verkkorikollisuudesta puolia, joita ei kansien välissä ole koskaan aiemmin paljastettu."
Patti Smith: Omistautuminen (miksi kirjoitan) (Siltala, suom. Antti Nylén), maaliskuu
"Teoksessaan Omistautuminen Smith kertoo kiehtovan tarinan nuoren taiteelleen omistautuneen luistelijan ja häikäilemättömän keräilijän suhteesta, jota hallitsee luomisvoiman, omistushalun ja vapaudenkaipuun muodostama myrskyrintama. – – hän kertoo runojen, valokuvien ja tarinan avulla niistä sattumista ja valinnoista, jotka toimivat kirjoittajan mielikuvituksen johtotähtinä."
Morten A. Strøksnes: Merikirja (Gummerus, suom. Katriina Huttunen), huhtikuu
"Merikirja on tositarina ystävyksistä, kirjailija Mortenista ja kalastajasuvun kasvatista Hugosta, jotka päättävät pyydystää Länsivuonon jäähain. Teoksen kiistaton päähenkilö on meille yhä tuntematon valtameri. – – Se on suolanmakuinen seikkailukertomus mutta sitäkin enemmän faktantäyteinen rakkauslaulu majesteetilliselle merelle, jota kirjan jälkeen katsoo uusin silmin."
Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille (Aula & Co, suom. J. Pekka Mäkelä), helmikuu
"Mikä on ajan ja avaruuden luonne? Mikä on ihmisen paikka maailmankaikkeudessa? Näihin ja muihin tajuntaa laajentaviin kysymyksiin vastaa säkenöivän ytimekkäästi amerikkalainen tähtitieteilijä ja bestsellerkirjailija Neil deGrasse Tyson. Harvoilla meistä on aikaa pohtia kosmosta, mutta Tähtitiedettä kiireisille tuo maailmankaikkeuden tukevasti maanpinnalle – tiiviitä lukuja voi lukea missä ja milloin vain kiireisen päivän aikana, aamukahvilla, bussissa tai junassa."
Koonnut Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.