Docventures 2017 kirjavinkit, viikko 7: Food Evolution / Ruoan tulevaisuus
Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.
Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.
Makupalat-sivuston linkkikokoelma: Ruoan tulevaisuus
Food Evolution / Ruoan tulevaisuus
Kaunokirjallisuus
Han Kang: Vegetaristi (2017), alkuteos Ch'aesikchuŭija (2007)
Eteläkorealaisen kirjailijan puhutussa teoksessa toistuvat painajaiset saavat kotirouva Yeong-hyen lopettamaan eläinkunnan tuotteiden syömisen. Naisen koko perhepiiri kokee ravistelua, ja lopulta Yeong-hye siirtyy mielessään ihmisten maailmasta kohti kasvimaailmaan sulautumista.
Olli Hietala: Lihan himo (2010)
Kaksikielinen (suomi ja englanti) sarjakuva kertoo aloittelevan kasvissyöjän tarinaa päiväkirjamaisesti, kun tämä siirtyy ensin kasvissyöjäksi ja sitten vegaaniksi. Matkalla tulee vastaan erilaista pohdintaa ja sattumuksia, ja sarjakuvakirja sisältää myös reseptejä.
Lu Wenfu: Herkkusuu (1994), alkuteos Meishijia (1983)
Kiinalainen kulinaristi nautiskelee elämästä ja ruoasta, kunnes nuori vallankumouksellinen Gao saa johtaakseen hänen lempiravintolansa ja muuttaa sen askeettisemmaksi paikaksi. Gao joutuu kuitenkin huomaamaan ruokakulttuurin tärkeyden väestölle, jolloin on syytä nostaa ravintolan tasoa, ja kulinaristin ja vallankumouksellisen tiet kohtaavat.
Johanna Sinisalo: Auringon ydin (2013)
Yhdysvalloissa asti paljon kehuja kerännyt dystopia tekee chilistä kielletyn ja salakuljetettavan ruoka-aineen. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaania osin muistuttava, eräänlaista terveysfasismia toteuttava yhteiskunta on jalostanut naiset kahteen eri ryhmään, joiden väliinputoajaksi syntynyt Vanna selvittää sisarensa kohtaloa ja törmää täydellistä chililajiketta kehittävään porukkaan.
Tietokirjallisuus
Lena Huldén: Minikarjaa : hyönteiset ruokana (2015)
Hyönteiset voivat tarjota yhden ratkaisun ravinnontuotannon ongelmiin. Tämä teos on kattava tietokirja hyönteisten käytöstä ravintona.
Risto Isomäki: Meat, milk and climate (2016)
Tietokirjailija Risto Isomäki kartoittaa kompaktissa 126-sivuisessa teoksessaan lihan- ja maidontuotannon ongelmia ympäristölle, tuotantoeläimille ja ihmiselle. Isomäki ehdottaa muun muassa keinotekoisen lihantuotannon taloudellisesta tukemista ja kertoo, että laboratoriossa kasvatettu liha kuluttaa kymmeniä kertoja vähemmän vettä ja aiheuttaa kymmeniä kertoja vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin oikean lihan tuotanto.
Kaisa Karttunen, Laura Kihlström & Sanna-Liisa Taivalmaa: Nälkä ja yltäkylläisyys : ruokaturva maailmassa (2014)
Runsas ja seikkaperäinen paketti perustietoa siitä, miksi maailmassa ei riitä ravintoa kaikille ja mitä asialle pitäisi tehdä.
Ville Lähde: Niukkuuden maailmassa (2016)
Filosofin katsaus niukkenevien luonnonvarojen tulevaisuuteen. Miten ihmiskunta sopeutuu kasvavaan väestöön ja rajallisiin luonnonvaroihin? Onko maailmanlaajuinen nälkä vähenemässä vai kasvamassa? Millainen merkitys tieteellä, politiikalla ja taloudella on luonnonvarojen jakautumisessa ja niiden hyödyntämisessä?
Ronald L. Sandler: Food ethics : the basics (2015)
Peruskatsaus ruoantuotannon ja -kuluttamisen eettisiin kysymyksiin.
Helena Siipi ja Marko Ahteensuu (toim.): Muuntogeenisen ruoan etiikka (2010, 2. täyd. painos 2016)
Kotimaisten filosofien artikkelikokoelma tarjoaa työkaluja näkemyksen muodostamiseen kiistellystä aiheesta.
Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.