Docventures 2017 kirjavinkit, viikko 3: Before the Flood / Ilmastonmuutos

Teema
8.9.2017

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

 

Docventuresin dokumenttien ohella myös Kirjasampo ja Helmet-kirjasto laajentavat maailmankuvaasi! Olemme tuottaneet dokkareiden teemoihin sopivia kirjavinkkejä sekä kauno- että tietokirjallisuudesta. Joka viikko nostamme verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa esille kyseisen viikon Docventures-teemaan liittyvät vinkit.

Kaunokirjalliset teokset on näissä artikkeleissa linkitetty Kirjasammon tietoihin ja tietokirjat Finna-palveluun.

Makupalat-sivuston linkkikokoelma: Ilmastonmuutos

 

Viikko 3: Before the Flood / ilmastonmuutos

 

Kaunokirjallisuus

 

Margaret Atwood: Oryx ja Crake (2003), alkuteos Oryx and Crake (2003)

Erityisesti dystopioistaan tunnetun kanadalaiskirjailijan romaanissa valtava ekokatastrofi on ravistellut maailmaa, ja tulvavedet lainehtivat korkeiden rakennusten ympärillä. Tuhon jälkeisessä maailmassa yksinäinen Snowman harhailee muistellen menneitä seuranaan outoja ihmisenkaltaisia olentoja, ja pian paljastuvat myös tuhoon johtaneet tapahtumat.

 

Ian McEwan: Polte (2010), alkuteos Solar (2010)

Mustan satiirisessa romaanissa menneellä maineellaan elävä Nobel-palkittu fyysikko saa mahdollisuuden pelastaa niin avioliittonsa kuin maailmankin. Teos porautuu pitkälle luonnontieteiden uumeniin kuvatessaan ratkaisun etsimistä aurinkoenergian tuottamiseksi, ja sivussa kuljetetaan tiedemiehen toivottomia suhdeseikkailuja.

 

Antti Tuomainen: Parantaja (2010)

Antti Tuomaisen palkitussa ja monille kielille käännetyssä läpimurtoteoksessa ilmastonmuutoksen kourissa kamppailee Helsinki. Runoilija huomaa toimittajavaimonsa kadonneen ja hänen on ryhdyttävä etsintään itse, mikä vie pimeyden syövereihin kaoottisen yhteiskunnan keskellä.

 

Maarit Verronen: Kirkkaan selkeää (2010)

Verrosen Tähtivaeltaja-palkittu dystopia katsoo laajemmalle Eurooppaan, kun säätutkimuksissa mukana ollut Tiksu matkustaa vanhan kuumailmapallon ja työttömäksi jääneen orjan kanssa. Ihmisiin on istutettu sirut, ja tehtävänä on kuivuuden ja tautien koetellessa etsiä heitä, joilta kyseinen siru puuttuu.

 

Tietokirjallisuus

 

Pekka Borg, Maria Joutsenvirta: Maapallo ja me : luonnonvarat ja kasvun rajat (2015)

Perusteellinen kokonaiskatsaus ilmastonmuutokseen ja luonnonvarojen uhkaavaan hupenemiseen. Tämän pitäisi olla pakollista luettavaa ihan jokaiselle!

 

Nick Buxton ja Ben Hayes (toim.); kirjoittajat: Nafeez Ahmed [ja 14 muuta]: Ilmastonmuutoksen voittajat ja häviäjät : sotateollisuus ja suuryhtiöt muovaavat lämpenevää epätasa-arvon maailmaa (2016)

Tämä kokoelma arvostettujen tutkijoiden ja muiden ilmastonmuutokseen perehtyneiden asiantuntijoiden puheenvuoroja tuo esiin sen, miten planeettaamme uhkaava mullistus on itse asiassa eräille tahoille mahdollisuus hyötyä taloudellisesti ja poliittisesti.

 

Elina Grundström: Musta orkidea (2013)

Toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundström lähtee matkalle ympäri maailmaa etsimään mustaa orkideaa mutta myös vastauksia siihen, onko ilmastonmuutokselle olemassa oikeita, vaikuttavia ratkaisuja. Kirjan päähenkilöksi nousee borneolainen Rouva Asih, joka suojelee luonnonvaraisia orkideoja puutarhassaan.

 

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken : kapitalismi vs ilmasto (2017)

Asiantunteva ja perusteellinen esitys siitä, miten ilmastonmuutos linkittyy talouteen ja taloudelliseen tasa-arvoon. Kleinin mukaan kapitalistinen jatkuvan kasvun tavoittelu on suurin syy siihen, ettei ongelmiin ole reagoitu ajoissa. Kaikkein katastrofaalisimmat seuraukset puolestaan kohdistuvat kaikkein köyhimpiin, jotka eivät ole ympäristön kustannuksella hankituista voitoista päässeet nauttimaan.

 

Elizabeth Kolbert: Kuudes sukupuutto (2016)

Historian viiden tunnetun sukupuuttoaallon jälkeen meneillään on nyt kuudes eläinlajeja uhkaava joukkosukupuutto. Ihmisen toiminta maapallolla näkyy muiden lajien katoamisena ja uhkaa myös ihmislajia itseään. Kirja on saanut Pulitzer-palkinnon parhaana tietokirjana.

 

Naomi Oreskes & Erik M. Conway: Merchants of doubt : how a handful of scientists obscured the truth on issues from tobacco smoke to global warming (2012)

Yksityiskohtainen selvitys siitä, miten tupakoinnin, happosateiden, otsonikadon ja ilmastonmuutoksen haittoja on pyritty järjestelmällisesti vähättelemään suuryritysten ja oikeiston poliittisten päämäärien hyväksi. Kirjan pohjalta tehtiin samanniminen dokumenttielokuva, joka nähtiin Docventuresissa vuonna 2016.

 

Kaunokirjallisuusvinkit: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
Tietokirjallisuusvinkit: Helmet-kirjaston henkilökunta