Kesän ja syksyn uutuuskirjoja 2014: aikuisten kirjallisuus

Teema
23.6.2014

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Keväällä kokeilimme ensimmäistä kertaa uutuuskirjojen vinkkausta etukäteen ennen ilmestymistä. Jatketaan tätä positiivista palautetta saanutta tapaa myös kesän ja syksyn uutuuskirjojen kanssa. Mukana on joitakin kirjoja, jotka ovat ehtineet jo ilmestyä kesä- ja heinäkuun aikana, mutta pääpaino on loppukesän ja syksyn uutuuksissa. Käännetystä kirjallisuudesta mukana on teoksia, jotka ovat alkukielellä ilmestyneet jo aiemmin, mutta tulleet suomennetuksi vasta nyt.

 

Käännetty kirjallisuus

Michael Cunningham - Lumikuningatar (Gummerus)
syyskuu

Pulitzer-palkitun amerikkalaiskirjailijan uutuudessa jätetty mies kohtaa eräänä iltana kotimatkallaan jumalalliselta tuntuvan valoilmiön. Hänen muusikkoveljensä puolestaan yrittää kirjoittaa kappaletta vakavasti sairaalle tyttöystävälleen. Toinen kääntyy kirkon puoleen, toinen huumeisiin ja samanaikaisesti sairas nainen valmistautuu kuoleman kohtaamiseen.

Karin Erlandsson - Minkkitarha (Schildts & Söderströms)
syyskuu

Pohjanmaalla kasvaneen Karin Erlandssonin esikoisromaani Minkkitarha kertoo kylästä, jossa turkistarhat ovat merkittävä elinkeino. "Ihmiset elivät minkkien ehdoilla, minkit ihmisten." Yhden perheen tarina nivotaan kirjassa osaksi laajempaa muutosta. Eleetön kerronta valaisee henkilöiden toiveita, pelkoja ja pettymyksiä.

Paolo Giordano - Ihmisruumis (WSOY)
elokuu

Teoreettisen fysiikan tohtori, kirjailija Paolo Giordano kirjoittaa nyt mielen ja ruumiin traumoista. Italialainen joukko-osasto on lähetetty äärimmäisen karuun Afganistanin erämaahan. Sotilaat joutuvat vihollisen maaperälläkin kohtaamaan ongelmat, jotka he luulivat jättäneensä kotiin. Heidän sisäiset kamppailunsa näyttäytyvät yhtä raastavina kuin sota itse.

Hugh Howey - Siirros (Like)
syyskuu

Maailmalla menestykseksi nousseen Siilon saagan toinen kirja kertoo Siilon maailman synnystä. Nuori kongressiedustaja saa selville suuren rakennushankkeen todellisen tarkoituksen ja joutuu maksamaan kalliin hinnan aikeistaan paljastaa salaisuus. Elämä maanpinnalla on käymässä mahdottomaksi ja ihmiskunnan on paettava siiloon...

Sarah Lotz - Kolme (Karisto)
heinäkuu

Tämä paranormaalia jännitystä sisältävä romaani herätti myös heti kansainvälistä kiinnostusta, käännösoikeudet myytiin 23 maahan vain pienen näytteen perusteella. Neljä matkustajakonetta putoaa samaan aikaan. Kolmesta koneesta löytyy kustakin eloonjäänyt lapsi. Myöhemmin eräs uskonlahko julistaa, etteivät lapset valikoituneet sattumalta. Selittämättömiä tapahtuu, ja mahdollista neljättä eloonjäänyttä ei ole vielä löydetty...

Cormac McCarthy – Kaikki kauniit hevoset (WSOY)
elokuu

Yhdysvaltain merkittävimpiin nykykirjailijoihin kuuluvan Cormac McCarthyn maailmanmaineeseen nostanut kuudes teos vuodelta 1992 on nyt suomennettu. Vaeltavan cowboyn elämästä haaveilevan Johnin matkaa Meksikoon leimaavat rikokset, julmuus ja väkivalta. Johnista tulee muuttunut mies, jolla ei ole enää kotia, mihin palata.

Haruki Murakami - Värittömän miehen vaellusvuodet (Tammi)
syyskuu

Japanilaiskirjailija palaa uuden teoksensa myötä aiempaan realistiseen tyyliinsä. Päähenkilö Tsukuru Tazaki on väritön mies, jonka menneisyydessä on traaginen tapahtuma: ystäväjoukko on sulkenut hänet pois ilman selitystä. Yksinäinen mies alkaa tapaamansa naisen kannustuksesta selvittää menneisyytensä asioita ja päätyy sen myötä jopa Suomeen!

Brian K. Vaughan & Fiona Staples - Saga (Like)
syyskuu

Yhdysvaltain vuoden 2013 myydyin sarjakuvaromaani julkaistaan nyt suomeksi. Palkittu teos kertoo Alanasta ja Markosta, kahdesta erilaisen rodun edustajasta jotka rakastuvat ja saavat lapsen sodan keskellä. He joutuvat molempien kansojen vihan kohteeksi ja joutuvat pakenemaan henkensä edestä.

Mo Yan - Viinamaa (Otava)
syyskuu

Kiinalaisen Nobel-kirjailijan syyttäjänviraston erikoistarkastaja lähtee maaseudulle tutkimaan kannibalismiepäilyä. Tarkastaja tapaa pääepäiltynsä, jolla on legendaarinen viinapää ja tiettävästi mieltymys ihmislasten lihaan. Rinnakkaistarinassa viinatieteen tohtori Li Yidou kirjoittaa kirjailija Mo Yanille kirjeitä, joissa on pähkähulluja tarinoita...

Gabrielle Zevin – Tuulisen saaren kirjakauppias (Gummerus)
kesäkuu

Tätä jo ilmestynyttä teosta lukijat ovatkin ehtineet hehkuttaa varsin paljon. Kirjakauppiaasta kertova romaani luonnollisesti on lähtökohtaisestikin kirjallisuuden ystävien suosiossa. ”Yksikään ihminen ei ole saari; jokainen kirja on maailma” totetaa A. J. Fikry, melkein nelikymmenvuotias mies, jonka elämässä kaikki ei ole mennyt kuten piti.

 

 

Suomenkielinen kirjallisuus

Markku Envall - Joka tähtiä tähystää (WSOY)
heinäkuu

Markku Envallin yhdeksännessä aforismikokoelmassa aforistikko, esseisti ja kirjallisuusihminen tiivistää ja kiteyttää. Teoksessa on "virkkeitä, jotka täytyy lukea useaan kertaan niiden kirkkauden takia."

Petri Hiltunen - Väinämöinen : Hollywoodin lumoissa (Arktinen banaani)
lokakuu

Ajankuvaa tarkastelevassa satiirisarjakuvassa Väinämöinen on tehnyt paluun nyky-Suomeen. Hänellä on tulkkeinaan city-menninkäinen Jabe, kunnianhimoinen siili Untamo ja seppä Ilmarinen junior. Maailmalla matkaaminen vie heidät myös Hollywoodiin. Jäävätkö kaverukset tähdenlennoiksi viihdekoneiston pyörityksessä?

Risto Isomäki - Kurganin varjot (Tammi)
syyskuu

Risto Isomäen uusimmassa romaanissa eteemme avautuu jälleen lähitulevaisuudessa tapahtuva massiivinen ekokatastrofi. Meribiologi on miehensä kanssa arkeologisilla kaivauksilla Mustallamerellä, kunnes kollega soittaa hänelle arvoituksellisen hätäpuhelun... Kiperät tilanteet ääriolosuhteissa kietoutuvat tarinaan Euraasian arojen muinaisista asukkaista, joiden näkemykset vaikuttavat nykypäivänäkin.

Olli Jalonen - Miehiä ja ihmisiä (Otava)
elokuu

17-vuotias nuori mies on kesätöissä peltifirmassa raavaiden miesten keskellä. Töiden lisäksi hän hankkii kesän aikana kokemuksia myös naisista ja alkoholista viettäen illat laillisten ja laittomien harrastusten parissa. Sitten isä joutuu sairaalaan ja saapuu viesti, joka avaa vanhat salaisuudet.

Matti Kangaskoski - Sydänmarssi (Teos)
elokuu

Tuomo Manan mielestä hänen kuollut vaimonsa on murhattu, vaikkei poliisi tai kukaan muukaan häntä usko. Niinpä hän päättää etsiä murhaajan itse hataran vihjeen perusteella ja lähtee matkalle Avignoniin, Roomaan, Firenzeen... Sanelukoneelle tarinansa kertonut Tuomo lähettää nauhat poliisille Helsinkiin, ja nauhoja kommentoiva komisario Malinen herättää myös kysymyksiä.

Leena Lander - Kuka vartijoita vartioi (Siltala)
syyskuu

Leena Lander aloittaa uuden romaanisarjan tiukasti tositapahtumiin perustuvalla romaanilla, joka sijoittuu vuoteen 1895, kun fregatti Palme haaksirikkoutuu ja avuksi lähetetyt meripelastajat hukkuvat. Kirja liikkuu myös nykytasossa, vuodessa 2012 kun historiallisia romaaneja kirjoittavalla naisella on hallussaan suuri lähdekokonaisuus vanhasta tragediasta. Myös naisen aviomies, eläkkeellä oleva kommodori, kiinnostuu tapauksesta.

Roope Lipasti - Kunnon virkamies Virtanen (Karisto)
heinäkuu

Roope Lipasti on kirjoittanut hulvattoman satiirin Euroopan Unionista ja byrokratiasta. Suomi on julistanut Unionille sodan ja Unionin salaperäinen presidentti on kutsunut rauhanneuvottelijaksi perisuomalaisen Virtasen. Presidentin pakeille ei ole helppo päästä, sillä hallintorakennus versoo byrokratian kukkasia ja siellä asuu kummallisia virkailijoita.

Kati Neuvonen - Ripustus (ntamo)
kesäkuu

Kati Neuvosen kolmannessa runokokoelmassa "nainen maalaa maailmalle selitystä, itselleen naamaa, yrittää elää petojen kanssa."

Terhi Nikulainen – Kuoleman kudelma (Myllylahti)
syyskuu

Psykologisessa jännitysromaanissa 17-vuotias Saaraliisa vihaa uskovaista adoptioäitiään ja etsii edes pientä vihjettä biologisesta äidistään. Yllättäen äiti ilmaantuukin ja Saaraliisan elämä mullistuu. Tarina keskittyy rikoksen syihin ja seurauksiin, syyllisyyteen ja armoon.

Maria Peura - Ja taivaan tähdet putoavat (Teos)
syyskuu

Lapsuutensa vahvasti lestadiolaisella paikkakunnalla elänyt Anni on tutustunut vasta aikuisena herätysliikkeen opetuksiin. Hän on käynyt juuri läpi avioeron ja yrittää tukea tytärtään tämän ongelmissa. Anni löytää mukavan miehen ja tytär Mirka päätyy terapiaryhmään, jolloin elämä alkaa taas tuntua mukavalta. Terapiaryhmän oudot piirteet alkavat kuitenkin pelottaa äitiä...

Maaria Päivinen - On nälkä on jano (Into)
lokakuu

Raiteiltaan suistunut Emilie Silvia Grass purkaa ahdistustaan miehiin. Hän riistää, alistaa ja valjastaa heitä, samalla maailma riistää häntä. Todellisuudella kujeileva romaani antaa äänen naisille ja osoittaa ihmisen ja yhteiskunnan kylmyyden, mutta myös sen, miten pullollaan tunteita ne voivat olla.

Kaari Utrio - Yksisarvinen (Tammi)
elokuu

Utrion uusi romaani on saaga Euroopan synnystä, väkivallasta ja intohimosta sekä ihmisistä, joita ohjaavat risti, miekka ja rakkaus. Viikinkikaksoset saapuvat Eurooppaan 1000-luvulla mukanaan hämmästyttävä unicornus, yksisarvinen. Roomassa donna Constanzia kohtaa ritarinsa, mutta rakastavaiset ovat vaaraksi toisilleen. Lopulta lähdetään vaellukselle kohti pyhintä paikkaa, Jerusalemia.

Vera Vala - Villa Sibyllan kirous (Gummerus)
kesäkuu

Italiansuomalaisen Vera Valan uudessa dekkarissa ollaan jälleen Rooman mystisen historiallisessa miljöössä. Asianajajaa ja hänen perhettään uhkaillaan ja Arianna de Bellis saapuu heidän ylelliselle huvilalleen selvittämään asiaa. Vaarallinen rikollisliiga sekä antiikin aikainen kultti ja salaisuuksiaan varjeleva järjestö tuntuvat myös liittyvän tapahtumiin.

Asko Viholainen - Mereen rakastunut (Kustannus HD)
heinäkuu

Mereen rakastunut sisältää runoja ja lauluja sekä maalta että mereltä. Osa lauluista on myös sävelletty. Ihminen on itsensä vanki, mutta meri antaa vapauden. Kirjan voi ajatella olevan lyyrinen jatko-osa Viholaisen aiempaan teokseen Vanaveden tekijöihin.

 

 

Valinnat ja esittelyt: Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo