Muusikoita inspiroinut kirjallisuus, osa 1
Johdanto
Kirjallisuus on aina inspiroinut muusikoita tavalla tai toisella. Bändien ja kappaleiden nimet sekä lyriikoiden aiheet ovat monesti suoraan lainattuja tai ainakin saaneet vaikutteita kirjoista tai kirjailijoista. Oma lukunsa ovat myös musiikkiteokset, jotka on sävelletty kirjojen näyttämö- tai elokuvaversioihin.
Koska sekä musiikki että kirjallisuus ovat itselleni hyvin tärkeitä kulttuurin muotoja, tuntui idea tällaisen artikkelin kirjoittamisesta heti hyvin luonnolliselta, sen keksiminen oli minulle varsinainen ”Heureka!”-hetki. Tähän listaan olisi voinut koota valtavan määrän teoksia, mutta koska aika ja resurssit ovat aina rajalliset, tein rajanvetoa omiin suosikkeihini. Jos jollekulle tulee mieleen tämän listan ulkopuolelta mainitsemisen arvoisia esimerkkejä musiikista, joka on inspiroitunut kirjallisuudesta, niitä voi toki kertoa kommenteissa. Kolmiosaisessa artikkelisarjassa esitellään kahdessa ensimmäisessä osassa ulkomaista kirjallisuutta ja kolmannessa osassa suomalaista. Artistien joukossa on kuitenkin suomalaisia muusikoita myös ulkomaisen kirjallisuuden inspiroimissa tekijöissä.
Ulkomaalaiset kirjailijat vaikutteina
Vanhaa englantilaista kirjallisuutta
William Shakespearen teoksia on varmasti lainattu musiikissa erittäin paljon. Varsinkin kohtalokkaissa rakkauslauluissa nimet Romeo ja Julia on mainittu monesti. Mieleenpainuvin tällainen kappale on itselleni ollut Blue Öyster Cultin klassikkokappale (Don’t Fear) The Reaper. Kuoleman pelon ja väistämättömyyden teemoja käsittelevä kappale ei kerro varsinaisesti itsemurhasta, vaikka lyriikoista sen käsityksen voi saada, varsinkin kun Romeo ja Julia mainitaan.
Romeo and Juliet
Are together in eternity... Romeo and Juliet.
40,000 men and women everyday... Like Romeo and Juliet.
Blue Öyster Cult – (Don’t Fear) The Reaper, levyltä Agents of Fortune (1976)
Emily Brontën ainoa romaani, vuonna 1847 ilmestynyt Wuthering Heights (suom. Humiseva Harju) jäi pysyvästi maailmankirjallisuuden historiaan. Heathcliffin ja Catherinen tarinasta tehty elokuvaversio innoitti ensilevyään tehneen 19-vuotiaan Kate Bushin kirjoittamaan kappaleen, josta levy-yhtiön johtajien kanssa käydyn pienen väännön jälkeen tuli Bushin toiveesta levyn ensisingle. Päätöksen tuloksena oli lopulta Britannian singlelistan ykköspaikka. Wuthering Heights kuuluu kiistatta populaarimusiikin suuriin klassikoihin.
I'm coming back, love
Cruel Heathcliff, my one dream
My only master
Too long I roam in the night
I'm coming back to his side, to put it right
I'm coming home to wuthering, wuthering,
Wuthering Heights,
Heathcliff, it's me - Cathy
Come home, I'm so cold
Let me in-a-your window
Kate Bush – Wuthering Heights, levyltä The Kick Inside (1978)
Seuraavaksi siirrytään runouden ja mystiikan maailmaan. Englantilainen runoilija, mystikko ja kuvataiteilija William Blake jäi omana aikanaan (1757-1827) vaille suurta arvostusta. Jälkeenpäin hänen tuotantoaan on pidetty kuitenkin arvossa. Norjalainen hyvin monipuolista ja kokeellista musiikkia urallaan tehnyt Ulver julkaisi kokonaisen albumin Blaken teokseen The Marriage of Heaven and Hell (suom. Taivaan ja helvetin avioliitto) perustuen. Albumi on nimeltään Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell, ja sen musiikkia voi kuvailla monilla eri genreillä drum and bass -musiikista black metaliin.
Rintrah roars & shakes his fires in the burden'd air;
hungry clouds swag on the deep, once meek, and in a perilous path,
the just man kept his course along the vale of death.
Ulver – The Argument, levyltä Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell (1999), lyriikat suoraa lainausta William Blaken runoista
Spekulatiivista fiktiota, sotaa ja metallia
Metallimusiikin puolella kirjallisuutta on käytetty inspiraationa erittäin paljon, painottuen ehkä eniten spekulaativisen fiktion alalajeihin. Kulttimaineesta genrensä klassikoksi aikojen myötä noussut kauhukirjailija H. P. Lovecraft on Cthulhu-mytologiallaan vaikuttanut moniin metalliyhtyeisiin. Esimerkkinä tästä on mm. legendaarinen Black Sabbath ensilevyltään löytyvällä kappaleella Beyond the Wall of Sleep, joka perustuu Lovecraftin samannimiseen novelliin, suomennettuna Unen seinämän takana. Klassikkobändeistä myös Metallica on käyttänyt Lovecraftia inspiraationa, esim. kappaleessa The Thing That Should Not Be. Uudemmista yhtyeistä mainitsemisen arvoinen on brittiläisen äärimetallia soittavan Cradle of Filthin kappale Clthulhu Dawn.
Now from darkness there springs light
Wall of sleep is cool and bright
Wall of sleep is lying broken
Sun shines in you have awoken
Black Sabbath - Beyond the Wall of Sleep, levyltä Black Sabbath (1970)
Fearless wretch, insanity
He watches, lurking beneath the sea
Great old one, forbidden sight
He searches, hunter of the shadows is rising
Immortal
In madness, you dwell
Metallica - The Thing That Should Not Be, levyltä Master of Puppets (1986)
Mountains of archaos theories
In collision as at planetary dawn
Apocalypse's razorbacks
Beat wings on glass as thunder cracks
Unfurled across a world hurled to the black
Cthulhu dawn
Cradle of Filth - Cthulhu Dawn, levyltä Midian (2000)
Metallican yhteydessä on pakko mainita myös yksi heidän tunnetuimmista kappaleistaan, joka perustuu sotakirjallisuuden klassikkoon. One-kappaleen sanoitukset syntyivät laulaja James Hetfieldin luettua Dalton Trumbon ensimmäisestä maailmansodasta kertovan romaanin Johnny Got His Gun (suom. Sotilaspoika). Kappaleen videolla näkyy myös pätkiä kirjasta tehdystä elokuvasta.
Now that the war is through with me
I'm waking up, I cannot see
That there is not much left of me
Nothing is real but pain now
Hold my breath as I wish for death
Oh please, God, wake me
Metallica - One, levyltä …And Justice for All (1988)
Fantasiakirjallisuus ja erityisesti sen ehkä suurin nimi J. R. R. Tolkien teoksineen Taru sormusten herrasta, Hobitti ja Silmarillion ovat myös vaikuttaneet varsinkin metallimusiikkiin. Tässä kohtaa on ilo mainita hieno suomalainen yhtye Battlelore, joka tekee melodista metallia Tolkienin tarinoihin perustuvin sanoituksin. Ulkomaisista bändeistä saksalainen Blind Guardian, joka myös soittaa melodista metallia, on tehnyt konseptialbumin Nightfall in Middle-Earth perustuen Silmarillion-teokseen. Tolkienin teosten henkilöiden nimet esiintyvät myös metallimuusikoiden taiteilijanimissä, esimerkiksi norjalaisen Dimmu Borgir -yhtyeen laulaja Shagrath on ottanut nimensä Taru sormusten herrasta -teoksen örkiltä.
Horse lords the men of Rohan
Allies of Gondor the land below
Green fields they guard with honour
Eastern terror, keep away!
Finest chargers of Middle-earth
They raise and ride
See the banners of Riddermark
If you're foe, you should run or hide
Battlelore – Sons of Riddermark, levyltä Sword’s Song (2003)
Don't fear the eyes of the dark lord
Morgoth I cried
All hope is gone but I swear revenge
Hear my oath
I will take part in your damned fate
Blind Guardian - The Curse Of Fëanor, levyltä Nightfall in Middle-Earth (1998)
____________________________________________________________________________
Artikkelin kirjoitti Tuomas Aitonurmi
Toinen osa: Muusikoita inspiroinut kirjallisuus, osa 2
Kolmas osa: Muusikoita inspiroinut kirjallisuus, osa 3
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.