Lisättyjä todellisuuksia kirjoissa
Pitkään on puhuttu siitä, että lisätty todellisuus on seuraava suuri ilmiö peli- ja verkkomaailmassa: ihmisten reaalielämää täydennetään virtuaalisesti luoduilla ilmiöillä. Nyt tämä on toteutunut suorastaan räjähdysmäisesti Pokémon GO -pelin valtavana suosiona ympäri maailman. Pelissä ihmiset voivat napata Pokémoneja älypuhelimen kameran kautta näkemässään ympäristössä, eli hahmot ikään kuin ovat ilmestyneet reaalimaailman keskelle. Lisäksi pelissä liikutaan GPS-signaalin paikantamana todellisen maailman karttanäkymässä, johon on ilmestynyt pokestoppeja, ottelusaleja ja Pokémoneja houkuttelevia lureja.
Kirjallisuudessa kaikki on mahdollista, joten on kirjoitettu paljon hienoja teoksia siitä, mitä tapahtuu kun meidän maailmaamme muistuttavasta reaalimaailmasta siirrytään vaihtoehtoisiin todellisuuksiin ja erilaisiin rinnakkaisiin maailmoihin. Esimerkiksi maagisen realismin tyylilajissa on kantavana ideana juuri reaalitodellisuuden muuntuminen toisenlaiseksi, mutta silti tutun maailmamme kaltaiseksi. Tässä kirjahyllyssä on siis sopivaa luettavaa sadepäiville, jolloin ulos lähteminen Pokémonien metsästykseen ei houkuta, tai sitten kun Pokémon GO:ta on pelattu kyllästymiseen asti.
Hyllyn koonneen toimittajan työpaikan sisäänkäynnillä sijaitsee onnekkaasti pokestop ja lähimmälle salillekin on kotoa vain puolisen kilometriä...
Ante Aikio: Jänkäjärven syöverit
Saamelaiseen mytologiaan perustuvassa teoksessa sukelletaan Eläväisten maailmalle käänteiseen Saivomaailmaan etsimään lapsuudenystävää. Taipaleella on apua gobmien, skaimmadasten ja muiden voimaolentojen tuntemuksesta.
Stephen Baxter & Terry Pratchett: Pitkä maa
Tunnustettujen kirjailijoiden yhteistyönä syntyneessä kirjassa poliisi löytää laitteen, jonka avulla on mahdollista matkustaa lukemattomiin rinnakkaistodellisuuksiin, niin sanottuun Pitkään Maahan. Miten rajattomat mahdollisuudet vaikuttavat ihmisiin?
Anders de la Motte: Peli
Löydetyn kännykän avulla päädytään salaiseen reality-peliin, jossa pitää kuvata videoita nettiin. Harmittomat tehtävät alkavat muuttua yhä vaarallisemmiksi, ja päähenkilö huomaa sotkeutuneensa salaliittojen verkkoon.
Philip K. Dick: Jumalan kahdeksan sormea
Tieteiskirjallisuuden mestarin teoksessa hiukkaskiihdyttimessä tapahtunut onnettomuus lähettää joukon ihmisiä toiseen maailmaan, joka on sekoitus keskiaikaista taikauskoa ja itämaista islamilaiskulttia. Kostonhimoinen jumala näkee kaiken valtavalla silmällään, joka leijuu taivaalla.
Neil Gaiman: Neverwhere - maanalainen Lontoo
Sarjakuvantekijänä tunnetun Gaimanin fantasiateoksessa Lontoon katujen alta löytyy kaupunki täynnä hirviöitä ja pyhimyksiä, murhaajia ja enkeleitä, puhuvia rottia... Richard Mayhew tempautuu tähän maailmaan pelastaessaan kadulta nuoren tytön.
Herman Hesse: Lasihelmipeli
Toisen maailmansodan aikana ilmestynyt Nobel-palkitun kirjailijan pääteos esittelee jalon pelin, jolla ihmiset oppivat yhdessä ymmärtämään eri todellisuuksia. Tavoitteena ei ole löytää absoluuttista totuutta, vaan etsiä yhdessä pelaten paras kaikista mahdollisista maailmoista.
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Jyväskylään sijoittuvassa kirjassa ovat keskeisiä elokuvat ja niiden luoma maailma. Painopiste on todellisuuden maagisissa mahdollisuuksissa ja salakäytävät sijaitsevat mielessä edustaen niiden maanalaisia kerroksia.
Stephen King: Revolverimies
Kauhun kuninkaan viisiosainen Musta Torni -sarja alkaa tästä romaanista, jossa King tutustuttaa lukijan Rolandiin, arvoitukselliseen sankariin, viimeiseen revolverimieheen. Yksinäisellä matkallaan Roland tapaa Jaken, toisesta maailmasta kuoleman portin kautta saapuneen nuoren pojan...
Dean Koontz: Pimeyden enkeli
Kauhuelementtejä sisältävässä psykologisessa jännärissä kolmen ihmisen kohtalot kietoutuvat mielenkiintoiseksi vyyhdiksi. On sokeutuva poika, raiskauksen seurauksena syntynyt tyttö ja sekopäinen murhaaja. Joku heistä on valon enkeli, joku pimeän.
Leena Krohn: Tainaron
Yhdysvalloissa viime aikoina tunnustusta englanniksi käännetyistä teoksistaan saaneen Krohnin läpimurtoteos sisältää kirjeitä erikoisesta maailmasta. Kirjoittaja elää Tainaronin kaupungissa, jota asuttavat hyönteisenkaltaiset olennot. Monitasoinen kirja herättää mieleen useita pohdintoja ja tulkintoja.
Anne Leinonen: Viivamaalari
Nainen lähtee seuraamaan valkoista viivaa katuun maalaavaa Ursulaa läpi kaupungin. Viivaa maalataan halki ajan ja paikan, jolloin vastaan voi tulla vaikkapa tivoli-iltapäivä, uusi rakkaus tai kaupunkia vartioiva jättiläispatsas.
Yann Martel: Piin elämä
Piscine “Pi” Patel on ainoa eloonjäänyt ihminen rahtilaivan upottua. Pelastusveneeseen löytävät tiensä myös oranki, seepra, hyeena ja bengalintiikeri nimeltään Richard Parker. Lopulta vain Pi ja tiikeri jäävät eloon yrittäen selviytyä keskenään ajelehtivalla lautalla.
China Miéville: Toiset
Useita palkintoja saanut Toiset on eksistentiaalinen murhamysteeri kuvitteellisesta kaksoiskaupungista. Murhatutkimus vie komisario Borlùn paikkaan, joka sijaitseekin limittäin heidän oman kaupunkinsa kanssa. Kun raja on ylitetty, ei paluuta ole ja käsitys todellisuudesta järkkyy.
Haruki Murakami: 1Q84
Japanilaiskirjailijan massiivisen teoksen maailma on tumma ja vaarallinen, mutta ei koskaan valoton – paistaahan taivaalla kaksi kuuta. Tarinassa ollaan sekä vuodessa 1984 että 1Q84, ja todellisuus nyrjähtää raiteiltaan...
Salman Rushdie: Luka ja elämän tuli
Tarinankertoja Rashid Khalifan poika haluaa estää isäänsä tyystin katoamasta ikiunen valtakuntaan ja lähtee vaaroja uhmaavalle matkalle oppaanaan isän haamua muistuttava hahmo ja matkatovereinaan koira nimeltä Karhu sekä karhu nimeltä Koira.
José Saramago: Ricardo Reisin viimeinen vuosi
Portugalilaisen kirjallisuuden nobelistin teoksessa Ricardo Reis, joka on runoilija Fernando Pessoan luoma hahmo, löytää kuolleen runoilija Pessoan istumasta hotellihuoneensa sohvalta... Nämä omilla tavoillaan epätodelliset henkilöt aloittavat syvällisen keskustelun maailman menosta.
Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
Suomikumman merkittävimpiin tekijöihin kuuluvan Sinisalon Finlandia-palkitussa esikoisromaanissa eletään Tampereella ja henkilöillä on omat reaalimaailman ongelmansa. Yhtäkkiä valokuvaaja Mikael löytää takapihaltaan peikon, jollaisten olemassaolo tunnustetaan myös vanhoissa tietokirjoissa. Miten peikko selviää ihmisen hallussa?
Maarit Verronen: Älä maksa lautturille
Myös Verrosen monet teokset menevät kummakirjallisuuden alueelle. Hänen palkitussa esikoisnovellikokoelmassaan ollaan esim. tulevaisuudessa, jossa vain valaiden kieltä ymmärtävät voivat enää selvitä, ja työskennellään lossivahtina, kun vastaan tulee salaperäinen huppupäinen Lautturi...
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.