Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Turvapaikka

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Arto Salmisen esikoisteos avaa näköaloja pakolaiskeskuksen arkeen ja ihmisten asenteisiin. Se on todenmakuinen kertomus siitä, miten pakolaiset saapuvat Suomeen huojentuneina saatuan turvapaikan länsimaisesta sivistysvaltiosta. Odotukset ovat korkealla. Eteen tulee kuitenkin heti pakolaisille käsittämättömiä asioita. Mikä on sosiaaliturvatunnus ja miten sen voi saada, jos ei tiedä, milloin on syntynyt? Myös käsitykset asioiden hoitamisesta menevät jyrkästi ristiin. Jäykän järjestelmällisyytemme rinnalla pakolaisten tapa asioida marketissa saa aikaan sekamelskan. Kun kassahihna on täysi, he ripottelevat tavarat muille hihnoille. Lopulta kukaan ei tiedä, mikä ostos on kenenkin. Tuotantonsa alussa Salminen viljelee herkullista tilannekomiikkaa.

Esiin nousee pakolaispolitiikkamme kaksijakoisuus. Toisaalta suhtautuminen on idealistista. Puhutaan huolenpidosta ja oikeudenmukaisuudesta yksilöiden, rotujen ja kansojen välillä. Pohjalla on kuitenkin syvään juurtunut asenteellisuus. Kirjassa se kulminoituu opettajaan, joka pitää itseään edistyksellisenä. Hän halua kuulla alkuperäistä musiikkia ja tiedustelee perinneruuista käsittämättä, että maahanmuuttajien ainoa yhteinen musiikki on Madonna ja perinneruoka pizza. Toisaalta niin lehdistössä kuin kaupan kassajonossakin ovat ihmisten hampaissa jatkuvasti "pakolaisten hyysäys" ja siihen kuluvat veromarkat. Muukalaispelko rehottaa.

Eri kulttuurien yhteen hiomisen ja tapojen länsimaistamisen jälkeen nauravaisen somalin kasvoilla on enää "vahasta veistetty hymy". Työntekijät ymmärtävät, että pakolaiset eivät ole mitään kummajaisia, vaan ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen. Vaikka puutteellinen hygienia harmittaa, somalien kiireettömyys ja irrallisuus puolestaan viehättää. He tietävät myös, ettei voi kehittää taitojaan, jos on täysi työ pysyä pois kranaattitulesta. Monet ovat saapuneet väkivaltaisista oloista.

Henkilökunta on pinna kireällä ja potee voimattomuutta eikä yksityiselämässäkään ole juuri kehumista. Yksi päätyy juopoksi erottuaan ja tartutettuaan vaimoonsa sukupuolitaudin. Jokaisen elämä lipsuu jossakin kohdassa. Tämä teema vahvistuu myöhemmissä kirjoissa. Kirjailija kuvaa rujoin sanoin toivonsa menettäneiden ihmisten kujanjuoksua kohti tilaa, jossa ei ole enää mitään.
(Mervi Koski/ Sanojen aika)

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

155

Kustantaja

Kieli