Marianne Peltomaa

Författare
7.11.2011

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Marianne Peltomaa har jobbat som läromedelsredaktör på Schildts förlag i många år. Som romanförfattare debuterade hon år 1992 med romanen Bryggan. Följande år gav hon ut romanen Trappan, om människor i en trappuppgång någonstans i huvudstadsregionen. Redan då väckte hon mitt intresse, eftersom hon på ett livfullt och intressant sätt skildrade hur vanliga finländska människor lever och samverkar. När hon sedan år 1996 gav ut romanen Juni, som handlar om ett mycket omaka pars kärlekshistoria, var jag redan såld. År 1998 kom romanen Resan som handlar om en ensamstående kvinna som hämtar en adoptivdotter i Colombia. I boken får vi bli bekanta med den lilla flickan som heter Nora och vi får veta hur hon har det under sina första år. Men framför allt skildrar boken kvinnans upplevelser och känslor inför den stora förändringen i livet, då hon ska bli mamma åt ett okänt barn. Boken bygger på Peltomaas egna upplevelser av att bli adoptivmamma. Men det är viktigt att minnas att detta ändå är en fiktiv historia. Resan är översatt till finska: Matka år 2000.

Boken Resan fick två fortsättningar: En riktig familj år 2002 (Oikea perhe, 2002) och Färgen under huden 2007 (Ihon alla, 2007). I En riktig familj beskrivs hur Nora får en lillebror som den lilla familjen hämtar i Colombia. I boken beskrivs hur pojken anpassar sig till sitt nya hemland och till sin mamma och syster. Man får också fundera över hur en riktig familj egentligen ser ut idag. En familj behöver inte mera vara av den traditionella mamma-pappa-barnmodellen. Den tredje boken Färgen under huden tar upp ännu svårare problem. Det är inte lätt att vara en tonåring som inte riktigt känner sig hemma någonstans.  En viktig person i den här boken är den nu tonåriga Noras väninna Maria som är adopterad från Indien och som har svårt att hitta sin plats i världen. Så här skriver Maria i sin dagbok: ”Jag vet ingenting om Indien, ingenting. Alltså har jag gjort mitt eget Indien här i mitt rum. Jag går till Indiska och petar på alla saker och tyger och så köper jag något litet varje gång. Nu har jag fått ihop ganska mycket och det är allt mitt, mina saker och mitt eget lilla hemland.”

Peltomaa skriver om viktiga saker på ett ledigt och lättsamt sätt. Det är roligt att läsa hennes böcker. En annan orsak att läsa henne är att man är starkt närvarande på de platser hon skildrar. I deckarserien om poliskommissarie Vera Gröhn utgör Helsingfors en viktig ingrediens är. Först i serien är boken Inget ljus i tunneln som kom ut år 2004 (Ei valoa tunnelissa, 2005). En död ung kvinna hittas i centralaste Helsingfors och vi får följa med hur Vera Gröhn reder ut de få ledtrådar som finns. Samtidigt får vi ta del av hennes jobbiga liv som ensamstående mamma. Boken var Finlands kandidat för det nordiska deckarpriset Glasnyckeln år 2005. Följande bok i Peltomaas deckarserie heter Räkenskapens tid och kom ut år 2006 (Tilinteonaika, 2006). Boken utspelar sig bl.a. i en redovisningsbyrå i Helsingfors där relationerna mellan arbetskamraterna är inflammerade och komplicerade. Samtidigt hittas en död man i en annan del av staden...

Den nyaste boken i serien heter Flickan i trappan (Pimeä portaikko). Vera Gröhn hittar en liten övergiven flicka i sin hemtrappa. Flickan är så liten att hon knappt kan tala ännu, men hon säger att hon heter ”Losa”, dvs. Rosa. Vera står inför ett dilemma: ska hon handla som granne eller som polis? När Rosas alkoholiserade mamma sedan dör, blir det polis-Vera som får ta över. Hon får inblick i en familj med mycket invecklade relationer. Så här kan det se ut när Vera tittar i familjealbumet: ”Så följde luckor, luckor i tid och luckor som mänskor som saknades. Barnens pappa syntes inte längre efter Minttus första skolfoto, medan Jimis pappa fanns på ett enda litet foto i passkortsformat... När Rosa kom in i bild efter långa tidsluckor fanns där inget matchande pappafoto bredvid...”

Marianne Peltomaas böcker rekommenderas åt den som gärna läser om viktiga saker i livet på ett lättläst och lättsamt sätt.

Mera om Marianne Peltomaa:

    * Schildts förlag
    * Dekkari-netti (på finska)
    * Utbildningsstyrelsens sidor om modersmål och litteratur

- Susanna Söderholm -

Foto: Cata Portin/Schildts förlag

Senast uppdaterad 31.8.2009
Tidigare publicerad i författardatabasen Ord i Tiden
Tillagd i Boksampo: 7.11.2011 / Anna Gripenberg