Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En man från Viborg

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Berättelsen börjar nyårsaftonen 1899 i Viborg, i en tid av politisk och ekonomisk turbulens. Huvudperson är Henrik Forsius, son till en ämbetsman och jurist med egen byrå och stora framtidsplaner. Viborg befolkas av tyska och baltiska fabrikatörer, dit strömmar människor från alla Europas hörn.
Hos familjen Forsius ordnas luncher och middagar som ofta slutar med punsch och cigarrer och häftiga dispyter. Från dessa är barnen utestängda, liksom från mycket annat i den patriarkaliska miljön, där modern får agera medlare mellan far och son.
Då Henrik omsider kastar loss och övertar familjefirman sker det inte utan motgångar; det är som om faderns syn på sonen som en vek odugling skulle besannas.
Efter 1950-talet skiftar perspektivet, och berättelsen övertas av Henriks adoptivson Magnus. 1992, åtta år efter faderns död, skriver Magnus ett brev till honom: ”Blir man utklassad där också, om man inte är bra på att putsa änglavingar eller polera basuner? Blir man utkastad från himmelriket om man inte fyller måttet, precis som här på jorden?”
Att inte fylla måttet blir det allt överskuggande temat i denna roman, som övertygar genom sin autentiska tidsatmosfär. (Baksidestext)

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I rummet med valvbågsfönster låg en liten pojke och sov. Utanför övergick den glasklara, blå skymningen till ett tätnande mörker. Han hade somnat på sängtäcket i sin långa, vita nattsärk och vadderade morgonrock.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

279

Språk