Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En viss fet engelsman

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Den fete engelsmannen heter Roger Micheldene och är en kolerisk, egocentrisk och reaktionär men mycket kvick förläggare, kvalificerad i fråga om frosseri, lättja och kättja och framstående i vrede. Dessa egenskaper får han många tillfällen att demonstrera under det besök han gör vid ett amerikanskt universitet för att fånga in Helene, en vacker dansk-amerikanska. Mellan försöken att övertala henne till hemliga möten deltar han flitigt i sällskapslivet och vänder sin vrede mot allt amerikanskt, mest mot en ung författare som driver hänsynslöst med honom och dessutom med gott resultat tävlar om Helenes gunst. Kampen mellan dem når sin kulmen i en hetsjakt genom ett nattligt New York.

Det är en lysande rolig bok växlande från fin satir till ren slapstickfars, fylld av drastik situationskomik och kvicka dialoger. Satiren vänder sig lika mycket mot det evigt engelska som mot det alltid amerikanska och det mycket mänskliga: Amis gisslar lika mördande the American way of life, det europeiska kultursnobberiet mot USA och de mänskliga svagheter av vilka Micheldene är en inkarnation.

Kingsley Amis är född 1922, universitetslärare, kritiker och jazzskribent. Han kom med sin debutbok ”Lyckliga Jim” att räknas till de ”arga unga männen” i England. Sin pikareska romanstil har han senare utvecklat i böcker som ”Den ljuva plågan”, och ”Ta en flicka som du”. Helst skildrar han den akademikermiljö han känner så väl, och det är också den han valt i ”En viss fet engelsman”, av många kritiker ansedd som hans bästa bok efter ”Lyckliga Jim”.

(Baksidestext, Bonniers 1965)

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

199

Språk

Översättare