Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jorden runt på 80 dagar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Huset nr 7 vid Saville Row, Burlington Gardens den byggnad där komediförfattaren Sheridan dog 1816 beboddes 1872 av Phileas Fogg, esq."

Jules Verne (1828 1905) räknas som en av ungdomslitteraturens största klassiker. Med böcker som Jorden runt på 80 dagar, Kapten Grants barn och Tsarens kurir förnyade han äventyrsgenren, och med En världsomsegling under havet och Till jordens medelpunkt kan han sägas ha skapat de första science fiction-romanerna.

Huvudpersonen i Jorden runt på 80 dagar (1873), Phileas Fogg, är urtypen för den lugne, orubblige engelske gentlemannen. När han en dag år 1872 på sin klubb blandar sig i ett samtal om jorden runt-färder ger han sig in på något som kan komma att stå honom dyrt. För han nöjer sig inte med att påstå att man med samtidens moderna kommunikationsmedel kan resa jorden runt på åttio dagar, han ingår dessutom ett vad om att i praktisk handling bevisa det.

(Norstedts)
Att ta sig runt jorden på åttio dagar var näst intill omöjligt på 1800-talet. Just därför är berättelsen om Phileas Fogg, som slår vad om att han ska klara det, så spännande och fascinerande. Med sin betjänt Passepartout tar han sig runt per båt och tåg, en nog så äventyrlig resa som kryddas av att Fogg hela tiden jagas som misstänkt banktjuv ...

Av Jules Verne, som har kallats den första science fiction-författaren, finns flera böcker i Äventyrsklassiker-serien. Jorden runt på 80 dagar är den mest berömda.

Illustrationer av Alvaro Tapia Lagunas.

(Rabén & Sjögren)
Den stillsamme Phileas Fogg och hans nye betjänt Passepartout ger sig iväg på sin jordenruntresa den 2 oktober 1872. Under den långa och äventyrliga resan får de uppleva vitt skilda miljöer, kulturer och färdmedel – de reser med ångbåt, järnväg, segelskutor, handelsskepp, släde och till och med elefant! De råkar ut för flera faror och förseningar, och resplanen riskerar hela tiden att spricka. Mitt i Indien tar järnvägsrälsen plötsligt slut, under tågresan i Amerika blir de anfallna av indianer och de missar båten till Liverpool … Trots alla problem under resans gång lyckas de ta sig i tid till England, men där blir Fogg genast arresterad. Hur ska han nu kunna vinna vadet?

Jules Vernes spännande berättelse, som utkom 1873, är både en exotisk reseskildring och en äventyrsroman full av humor och spänning och skildringar av dåtidens färdmedel. Denna nya upplaga är illustrerad med över 70 illustrationer av den många gånger prisbelönte konstnären Robert Ingpen från Australien.

(B. Wahlström, 2012)
Phileas Fogg, brittisk gentleman och medlem av Reformklubben, slår vad om att han kan resa jorden runt på åttio dagar. Med sig tar han sin franske betjänt, Jean Passepartout. De många oförutsedda saker – och faror – de möter på vägen beror på fransmannens nyfikenhet och äventyrslust. Samtidigt misstänks Fogg för att ha rånat Bank of England på en jättesumma för resan, och de jagas hack i häl av den engelske detektiven Fix. Till sist är det fransmannen som kommer på hur de ska överlista alla.

Jorden runt på 80 dagar [Le tour du monde en quatre-vingts jours, 1873] innehåller allt det bästa från tidig science-fiction-litteratur, samtidigt som romanen har sitt hjärta i resan och äventyret. Jules Vernes fiktioner utgör en brygga mellan 1800- och 1900-tal, och denna roman betraktas allmänt som hans viktigaste.

En världslitteraturklassiker i svensk översättning av Jakob Gunnarsson.

(Modernista)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

239

Språk

Översättare

Lisätietoja

Nya upplagor: Stockholm : Bonnier, 1949, 1954, 1957, 1964

Utgivningstid

Sidantal

159

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Utgivningstid

Sidantal

255

Språk

Översättare

Lisätietoja

Kartor på för- och eftersättssidor

Utgivningstid

Sidantal

223

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1872. Första upplaga i denna version 1900

Utgivningstid

Sidantal

246

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1873. Första upplaga i denna version 1964

Utgivningstid

Sidantal

224

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Översättning från den engelska utgåvan med titeln: Around the world in eighty days

Utgivningstid

Sidantal

231

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

157

Förlag

Språk

Översättare