Moderna ungerska berättare

Typ

novellsamlingar
samlingsverk

Beskrivning

Det är en levande berättarkonst, präglad av mänsklig tragedi och humor, allvar och lekfullhet, som presenteras i denna betydelsefulla antologi av ungerska prosaister, den första i Sverige per mer än 30 år. 20 noveller av 18 författare från första världskriget fram till mitten av 1960-talet introducerar en i Sverige nästa okänd, mångskiftande litteratur. Zs. Móricz' dramatiskt laddade realism i en gripande novell från den ungerska landsbygden, D. Kosztolányis psykologiska skärpa och intellektuellt tillspetsade stilkonst, T. Dérys poetiska skildring av en frigiven fånges första dag i 50-talets Budapest, V. Határs bitande politiska satir av 50- och 60-talens kommunism i Ungern är några markanta inslag i denna samling som ger imponerande prov på den ungerska berättarkonstens utveckling i vårt århundrade.
Antologins förord upptar en översikt av den ungerska 1900-talsprosan och i slutet av samlingen presenteras bokens författare med biografiska fakta. För urvalet svarar två, sedan 1956 i Sverige bosatta ungrare, János Csatlós, litteraturkritiker och översättare, samt Géza Thinsz, ungersk lyriker, verksam även som kritiker i svensk radio och press.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

208

Förlag

Språk