Arkitekt Brobergs anteckningar

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

7/1926

Recension

Kritiken har redan anmärkt, att boken varierar ett tema, som tidigare upptagits av Hjalmar Söderberg, frågan om en människa under vissa omständigheter har rätt att taga en annans liv. Arkitekt Broberg finner många skäl för att bejaka den. Under frihetskriget har han i ett fall tvungits
att på samhällets befallning skjuta en människa av gott virke, och nu ställs han inför ett annat fall: har han rätt att på eget bevåg skjuta en människa av dåligt virke, då detta är enda sättet att rädda en värnlös kvinna från undergång? Förhållandena driva honom till gärningen och för en tid tror han sig vara fri från den. Men då det blir uppenbart, för honom och för den kvinna han räddat, att han handlat i egen sak, brister hela den lycka han uppbyggt åt sig, samman. – Boken har emellertid mera att skänka än denna problemställning. Den ger stämningsbilder och scener från frihetskrigets dagar, som äga det upplevdas omisskännliga färg och styrka, den bjuder ofta på träffande liknelser och reflexioner, dess stil är personlig och uttrycksfull, dess tonfall en säregen förening av skeptisk ironi och värme. Med glädje kan det antecknas, att Finlands svenska litteratur riktats med en ny författare.