Tillkortakommande

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Upphovsman

Utkommit i nummer

5-6/1981

Recension

Claes Andersson rör sig inom ett brett register i sin nya diktbok: vänskap, kärlek, sommar, människor, men grundtonen ger ändå titeln Tillkortakommanden. Allt överskuggande är upplevelsen av världsläget, och känslan av uppgivenhet förstärks av författarens egen medelålder.
/ På ismernas tid var det röda ännu hoppets färg / inte det meningslöst rinnande blodets / heter det i en dikt. De ofta förekommande barnen ter sig ofta mest som symboler för ett hopp och en framtid, som ändå avvisas av förnuftet. Reminiscenser av förf:s verksamhet som psykiater är kanske de exakta iakttagelserna av mänskligt beteende, men också t.ex. den ömsinta snabbskissen / Inne i stan på kliniken sticker en pojke nålar genom sina händer / och får äntligen besked: han lever! / Tonen i boken är genomgående dämpad: / De trallande optimisterna gör ingen mänska glad / deklarerar förf. också, men en stilla humor lyser ändå igenom, t.ex. när han beskriver vår märkliga fixering vid somrarna.
- Tillkortakommanden är ingen hängmattslektyr, men en bok att återvända till, alla årstider. En mycket bra bok.