Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Så glad

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Man möter två kvinnogestalter, två systrar, vilkas öden och hållning till livet formats mycket olika under trycket av deras skiftande erfarenheter. I analys som går på djupet fångar Lise Drougge deras egenart, deras outtalade önskningar och överlagrade besvikelser, det sårbara och det livsdugliga i deras personligheter.
Här blommar i en sommars dunkelgröna ljus en värld för kvinnor och barn, en jordnära och kringskuren värld med halvdager över ting, människor och händelser, där proportionerna förskjutits från förnuft mot instinkt.
Hennes stil är klar och kraftfull, ett förnämligt instrument som gör hennes nya roman till en konstnärlig upplevelse.

(baksidestext)
Två systrar, Nenne och Della, tillbringar några sommarveckor i en stuga på landet. "Kom i år också", skrev Nenne till sin syster och att allt skulle bli bättre i år även om hon för pengars skull måste ta emot sommarbarn. Och Della kommer med sina två barn, babyflickan Monni och den lille pojken Jan, som Nenne kallar "Så glad". Systrarna är mycket olika, Nenne är känslig och osäker, Della den starka och överlägsna. I deras verklighet finns mygg, tvestjärtar, ungar som bråkar, slår sig, spiller välling och blir sjuka. Som andningshål har de sina hemliga konstnärsdrömmar: Nenne skriver dikter, Della har stunder när hon i vild inspiration ritar i sitt skissblock och kasserar verken efter hand.

Att Lise Drougge är bra, helbra, även från strikt artistiska synpunkter har ofta sagts ut - men inte att hon är ovanlig och inte vari hennes ovanlighet består: hon hittar på nytt. I varenda en av hennes romaner möter man människor som man inte träffat på i litteraturen, insatta i oförutsedda konflikter. Hennes prosa är alltid stilsäker med spänst och eld från hennes temperament... hon är något av en pionjär i svensk berättarkonst. (Ivar Harrie, Expressen)

Atmosfären är uppladdad med kvinnors och barns vanskliga värld så full av ömhet utan gräns... (Ella Taube, Stockholms-Tidningen)

Lise Drougge lyckas med det svåra att göra konst av glädjen, den glädje som är till vardags och som är bärande i tusen småting. (Walter Dickson, Ny Tid)

Lise Drougge har en avundsvärd förmåga att levandegöra de svåröverstigliga praktiska bekymren, som tornar upp sig, när det gäller att hålla barnen friska och glada. Systrarnas försök att upprätthålla vänskapliga förhållanden sinsemellan är gripande. En nyckelroll spelar Dellas lille son och som vuxen läsare känner man igen de känslomässiga komplikationer som uppstår när man tvingas ljuga för barn. Att Lise Drougge förutom sitt författarskap, också utövar bildkonst, märks på de tydligt tecknade miljöerna och karaktärerna i boken. (Citat ur lektör Bo Nordstrands recension av Så glad i BTJ-häfte 17: 2011)

(Bokförlaget Erantis)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

176

Förlag

Språk