Harpungeväret och andra noveller

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Harpungeväret utgörs av fem berättelser på samma tema: den grekiska motståndsrörelsen. Berättelserna får sin speciella spännvidd genom att de huvudsakligen skildrar exilgrekernas situation - deras hemlängtan, deras främlingskap i den nya miljön, den inbördes splittringen, den förlamande känslan av att ständigt kämpa i underläge.
Titelnovellen "Harpungeväret" berättar om en dramatisk kidnapping av en amerikansk överste, stationerad i Grekland. Samtidigt som man på nära håll får följa det laddade händelseförloppet, ger Vassilikos en avslöjande bild av handlingsförlamningen och oenigheten inom motståndsrörelsen, inte minnst inom den officiella vänstern. Kuppen lyckas, tjugoen strategiskt utvalda fångar friges, och världen har fått ett livsviktigt bevis för att det finns ett motstånd i Grekland, på väg att övergå från passivitet till aktivitet.
"Självmordet" handlar om ett politiskt mord på en grekisk motståndsman, arrangerat att se ut som ett självmord. Novellen ger en levande bild av den landsflyktiges situation och har sitt speciella intresse genom att handlingen är förlagd till ett fingerat nordiskt land, korrekt och känslokallt: den kunde vara Sverige!

Vassilis Vassilikos fullföljer i "Harpungeväret" med det självupplevdas tyngd det tema som bar upp hans stora motståndsroman "Z". Hans röst har hämtat klangfärg och styrka i ett orubbligt ställningstagande mot en omänsklig diktatur, men också i en brinnande patriotism och, fastän återhållet och osentimentalt i en aldrig stillad hemlängtan.

(baksidestext)
Innehåll:
Harpungeväret
Hembiträdet och jag
Sarandapikhou-gatan
Romanos II Psalmisten
Självmordet

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk