Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vinterbäcken

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Historisk roman om emigrantliv och konstnärskap
Andra hälften av 1800-talet.

Konrad Harg har lätt för att rita och måla men kan inte lära sig läsa och skriva, så han anses obegåvad, ja rentav dum. Hans far, postmästaren i Arvika, gör livet svårt för honom men hans mor hjälper honom i smyg till Stockholm där hennes bror är guldsmed, och där får han utbildning till silversmed och ciselör.

Hans dyslexi, en då okänd åkomma, och faderns förakt har gjort honom osäker, både i sällskap med andra och på sin begåvning. Han borde ha varit som skolkamraten Anders Leonardsson, senare känd som Zorn, eller som den trygge dalkarlen Erik som också är lärling i guldsmedsverkstan och blir hans bästa vän.

Konrad ger sig ut i världen, en flykt från stämpeln som dum men också i längtan efter ett sant konstnärskap. Han börjar som vykortsmålare och följetongsillustratör i New York och London, han går på konstskola i Paris och först efter många år återvänder han till Stockholm, där hans ungdomskärlek Siri troget men alltmer undrande väntat på honom. Tillsammans far de till Amerika och slår sig ner i närheten av Catskillbergen i nordöstra USA, där Siri får en stor familj att ta hand om. Men livet som konstnärshustru är inte alltid lätt och hemlängtan blir ibland svår att uthärda. Konrad når stora framgångar som silversmed men ändå är måleriet fortfarande hans stora passion, och just bäcken om vintern, stilla och i en mild gråskala, blir det motiv han ständigt återkommer till.

Vinterbäcken är en utsökt roman om skapandets villkor, om kärlekens uthållighet och om emigrantlivets påfrestningar. På ytan kan den påminna om Konrads vinterbäck men därunder går en varm ström av insikt om och kärlek till människorna och konsten. (Forum)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

195

Förlag

Språk