Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Salamanderkriget

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"En äventyrare till sjökapten upptäcker på en liten ostindisk ö en hittills okänd salamanderart, som lever i en grund havsvik och som för kortare stunder också kan gå upp på land. Djuren är otroligt läraktiga, fridsamma och samarbetsvilliga. Kaptenen lär dem att hämta upp pärlmusslor åt honom. Snart kan djuren själva öppna musslorna med knivar som kaptenen ger dem. De får också harpuner så att de kan försvara sig mot hajarna, som dessförinnan har varit deras svåraste fiende och som har hindrat deras vidare utbredning.
De första åren lyckas kaptenen hålla salamandrarnas existens hemlig. Han inplanterar dem på många öar och de letar pärlor åt honom och gör honom rik. De lär sig tala några ord, och särskilt intelligenta salamandrar blir arbetsledare för de övriga.
Så upptäcker vetenskapsmännen salamandrarna. De finner att dessa har en intelligens som vida överstiger andra djurarters.
Affärsmän och politiker blir också intresserade. Salamandrarna visar sig vara en synnerligen effektiv och billig undervattensarbetskraft. De får bygga hamnar och utvinna nytt land ur havet. Man förser dem med verktyg och sprängämnen för alla tänkbara arbeten under vattnet, även militära. Salamandrarna löser världens avsättningsproblem och skapar högkonjunktur. Handeln med dem sköts av ett internationellt salamandersyndikat, deras värde börsnoteras efter fasta normer för fysisk och psykisk prestationsförmåga.
För att rätt kunna utnyttja salamandrarna måste man bibringa dem vissa teoretiska färdigheter, ge dem undervisning. Med sina nya kunskaper och hjälpmedel kan salamandrarna komma till rätta med alla de faktorer som tidigare har bromsat deras förökning. Snart finns det fler salamandrar än människor på jorden.
Det höjs varningar för salamanderfaran, men affärsvärldens och politikernas vältaliga entusiasm överröstar alla invändningar mot salamanderexploateringen.
En dag är upproret oundvikligt...
Salamanderproblemet tycks höra till mänsklighetens ständiga följeslagare. Då bör boken om det också göra detsamma."
Bosse Gustafsson i Dagens Nyheter

(baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Om ni händelsevis sökte den lilla ön Tana Masa på kartan skulle ni finna den precis på ekvatorn ett stycke väster om Sumatra; men om ni hade frågat kapten J. van Toch, där han trampade däcket på ångaren Kandong Bandoeng, vad den där Tana Masa, utanför vilken han just hade ankrat, egentligen var för något skulle han först svära en stund och sedan berätta att det var det snuskigaste hålet på Sundaöarna, ännu avskyvärdare än Tana Bala och åtminstone lika jäkligt som Pini eller Banjak; att med förlov sagt den enda människa som bodde där – om vi inte räknar de där lushundarna batakerna förstås – var en fylltratt till agent, en blandning av kubu och portugis och en ännu större bandit, hedning och svinpäls än en hel kubu och en hel vit tillsammans; och finns det något riktigt förbannat här på jorden så är det livet på denna förbannade Tana Masa, ser herrn. Varefter ni antagligen skulle fråga honom varför han då kastade det förbannade ankaret, som om han tänkte stanna här tre hela förbannade dagar; och då skulle han fnysa ilsket och muttra något som skulle betyda att Kandong Bandoeng naturligtvis inte kom hit bara för den förbannade kopran eller palmoljan, och förresten angår det inte herrn, jag har mina förbannade order, ser herrn, och var så snäll och sköt sina egna affärer. Och på det sättet skulle han ha gått på, saftigt och länge, som det anstår en äldre men för sin ålder mycket spänstig sjökapten.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

348

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

284

Förlag

Språk

Översättare