Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nattens skogar

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Djuna Barnes rörde sig i den berömda kretsen av amerikanska författare i Paris under mellankrigstiden. Nattens skogar fångar tidsandan och blev också hennes stora genombrott; trots romanens kontroversiella sexuella öppenhet hänfördes många av dess eleganta och rytmiska prosa, bland dem T.S. Eliot.

I Nattens skogar (Nightwood, 1936) möter vi Robin, Nora, Jenny, Felix, som vid olika tillfällen träffar den enigmatiske doktor O’Connor, och ett komplicerat triangeldrama med oväntade vändningar tar sin början. Drivna av sina begär och lustar börjar alla fyra snart se hur den bekymmerslösa världen omkring dem färgas allt mörkare av avund, svartsjuka och kärlekskval. Deras bisarra relationer och personliga tragedier vävs samman av O’Connors monologer i en omtumlande blandning av fantasi och poesi, oskuld och dekadens. Nattens skogar är en visionär roman som har kallats ”ett av de mest egenartat fulländade verk som den moderna litteraturen frambragt”. Det är en av 1900-talets glömda litteraturskatter som nu presenteras i Lind & Co:s klassikerserie Nittonhundra.

DJUNA BARNES (1892–1982) började sin bana som journalist, grafisk konstnär och dramatiker i New York. Hon vistades sedan under en stor del av mellankrigsåren i London, Berlin och Paris och levde där bohemliv i avantgardistiska kretsar. Som poet och romanförfattare var hon djupt beundrad av flera av 1900-talets litterära giganter.

”Det jag skulle vilja bereda läsaren på är att upptäcka det storartade resultatet av dess stilsträvan, dess uttrycksskönhet, lyskraften av dess kvickhet och människoteckning, samt dess sinne för fasa och ödesgrymhet.”
T.S. Eliot

(Lind & Co)


- - -




Djuna Barnes Nattens skogar, ett av den litterära modernismens mest ikoniska verk, dokumenterar amerikaner, irländare, österrikare, judar – alla i någon form av exil – i det dekadenta tjugotalets Paris, Berlin och Wien.

Ingen glömmer romanens huvudpersoner efter att ha mött dem: Robin Vote, Nora Flood, Jenny Petherbridge, Matthew O’Connor. Men framför allt är det Djuna Barnes rika, stämningsmättade språk, med dess djuplodande insikter i besatthetens natur, som gör Nattens skogar [Nightwood, 1936] till ett enastående prosaverk.

En av den engelskspråkiga 1900-talslitteraturens stora klassiker, här i Thomas Warburtons formidabla svenska översättning.


DJUNA BARNES [1892–1982] var en amerikansk författare, poet, dramatiker, journalist och konstnär. Hon tillhörde den legendariska amerikanska författar- och konstnärskolonin i Paris på 1920- och 1930-talen. I dag räknas hon till den engelskspråkiga modernismens stora namn, vid sidan av James Joyce, Virginia Woolf, T. S. Eliot och Gertrude Stein.

(Modernista)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Strax i början av år 1880, trots välgrundade misstankar om det tillrådliga i att föröka det folk som har Herrens stadfästelse och människors ogillande, framfödde Hedvig Volkbein - en wienska av kraftfull fysik och militärisk skönhet, som nu låg under en sänghimmel i blossande grann scharlakan, med den habsburska fläkta örnen på sängomhänget och till duntäcke ett sidenbolster med Volkbeinska vapnet i gediget och mörknat guldbroderi - vid fyrtiofem års ålder sett enda barn, en son, sju dagar efter det hennes medikus förutspått hennes förlösning.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

178

Språk

Översättare

Lisätietoja

Andra utgåvor:

AWE/Geber, 1980, 1989
Lind & Co, 2009
Modernista, 2018

Utgivningstid

Sidantal

175

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk