Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.
Henriksgatan
Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
HENRIKSGATAN är den femte i ordningen av Henrik Tikkanens "adressromaner", vid det här laget internationellt kända. Jagpersonen i boken har ställt upp som elektorskandidat i landets presidentval och försätts i egenskap av journalist i femtio dagars karantän på sin arbetsplats. Så tar romanen form av en dagbok som innehåller betraktelse kring kärlek, äktenskap, hundars trofasthet, leukemi, presidenter, alkohol, blixten i snön, ärkeänglar, det lilla landets läge i en mörknande värld. Och sist men inte minst farfar, som tar till orda genom en hundra år gammal brevsamling där han ser på Europa tillsammans med sin älskade - "så snäll och så söt".
Det är vinter i republiken och i romanens tonläge, ett stråk av mörker, trötthet,ett stråk av mörker, trötthet. "Men sen ser man en glimt i ögat på ett barn som man är far till, blir varm om hjärtat, nånstans i magtakten i varje fall, och inser klart och tydligt att man kan inte smita från barn som från ett krig".
(baksidestext)
(baksidestext)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Jag befinner mig i 50 dagars karantän.
Tidigare har jag bara haft en sköldpadda som befann sig i karantän innan den fick flytta in hos mig.
Den bodde hos mig och i sitt skal.
Tidigare har jag bara haft en sköldpadda som befann sig i karantän innan den fick flytta in hos mig.
Den bodde hos mig och i sitt skal.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Utgivningstid
Sidantal
153
Förlag
Språk
Översättare
Serie
Namn
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
132