Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.
Alberte och friheten
Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
I Alberte och Jakob, den första romanen i Alberte-trilogin, skapade Cora Sandel med många realistiska smådrag en monumental bild av mörkrets och köldens, det ekonomiska tryckets och isoleringens inverkan på invånarna i en nordnorsk småstad. Alberte och friheten skildrar Albertes liv bland fattiga konstnärer i Paris. Beskrivningen av denna miljö hör till Cora Sandels mästerstycken, den har blivit något långt mera än en intim storstadsskildring, den lever i varje detalj så som Alberte i varje ögonblick uppfattar den. Men hämmad och ensam känner hon sig fortfarande, som en hämmad och ensam kvinna uppträder hon utåt.
Romanen innehåller en på samma gång spröd och grym kärlekshistoria, men den visar också på ett intressant sätt hur en blivande konstnär söker sin identitet. Den sysslolösa Alberte insuper omedvetet och samlar inom sig intryck av storstadslivet, hon dras till vissa motiv och spar på dem. Boken blir på så vis en av de mest djupgående studierna i den skandinaviska litteraturen om konstnärens kamp med sitt inre och med sitt stoff.
(baksidestext, Forum: 1979)
(baksidestext, Forum: 1979)
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
294
Förlag
Språk
Översättare
Lisätietoja
Tidigare utg. i annan övers.
Första svenska uppl. 1933. Första uppl. i denna version 1997.
Första svenska uppl. 1933. Första uppl. i denna version 1997.