Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.
Åren som gått
Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Det lyckliga 30-talet är den tidsmiljö, som inramar handlingen i den finske arbetardiktaren Toivo Pekkanens roman »Åren som gått». Människorna leva sitt liv i fredens hägn, men tidens idéer bringa den finska ungdomens sinnen i svallning, meningar och viljor bryta sig skarpt mot varandra. Avspänningen inträder under trycket av det inre hot, som vid decenniets slut förvandlas till brister verklighet. Då finna forna motståndare varandra och en sammansvetsad nation står redo att kämpa för sitt liv, en för alla och alla för en. Familjen Helminen blir våldsamt intryckt i de inre stridigheterna genom att fadern, en arbetarledare av den gamla stammen, faller offer för Lapporörelsens excesser. Sonen, som frestat en konstnärsproletärs svåra tillvaro, räddas från undergång av den kvinna han älskar. Den ena av döttrarna sluter sig i ett skal av upproriskt trots och bitterhet, som hotar att förkväva hennes livsbejakande kvinnlighet, den andra möter sitt öde i gestalten av en företrädare för den akademiska ungdomskrets, som måste misstänkas för delaktighet i Lappotidens våldsdåd, men som brinner av offerberett fosterländskt nit i farans stund. Som ett bokslut över 1930-talets strömningar i finskt samhällsliv framstår Pekkanens nya roman, och som sådan utmärker den sig för en lidelsefri objektivitet, som förtjänar de högsta lovord. Men samtidigt är den en berättelse om levande människor och deras öden, fängslande både som psykologisk människoskildring och som dramatiskt verkningsfull romandikt. Toivo Pekkanen vet vad han talar om när han skildrar den finska arbetarklassen, dess liv och tänkesätt. Son till en stenarbetare och själv metallarbetare till sitt trettionde år, slog han igenom som författare år 1932 med den även till svenska översatta romanen »I fabrikens skugga». Han har en hel rad livligt uppskattade romaner, noveller och skådespel bakom sig när han nu presenteras för svensk publik med sin stora samhällsroman ÅREN SOM GÅTT.
(Baksidestext, Holger Schildts Förlag 1942)
(Baksidestext, Holger Schildts Förlag 1942)
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Tant Emma hade gäster. I hennes lilla salong med de dekorativa, men klumpiga och obekväma möblerna från sekelskiftet hade en skara ungdomar samlats. Detta tillfälle stod i ett bestämt samband med de oroliga politiska förhållandena omkring 1930, vilka i hög grad stimulerat tant Emma. Genast då de första tecknen på den annalkande stormen visat sig i tidningspressen, hade hon blivit märkvärdigt rolös och tvingat sin trötta och skröpliga kropp till alla möjliga möten för att med egna öron få höra, vad som var på färde. [ - - - ]
Ur Toivo Pekkanens Åren som gått (Ne menneet vuodet; övers av Kajsa Krook, 1942)
Ur Toivo Pekkanens Åren som gått (Ne menneet vuodet; övers av Kajsa Krook, 1942)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
366