Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Världarnas krig

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Detta är romanen som alltsammans började med. Detta är romanen som miljontals författare, serietecknare, filmmakare och spelkonstruktörer indirekt har att tacka för sin försörjning. Detta är romanen som alla gröna marsmänniskor, rymdinvasioner och strålpistoler härstammar från. Detta är originalet till E.T., UFO:s och Stjärnornas krig. Frågan är om något skönlitterärt verk någonsin haft så stor inverkan på så många människors fantasi som just Världarnas krig.

Världarnas krig har samma betydelse för science fiction som Sagan om ringen för fantasy. Man kan hävda att det fanns framtidsskildringar före den - men få lär förneka att science fiction som en litterär genre föddes i och med att H.G.Wells publicerade sin raka, rapportlika och andlöst spännande skildring av hur Storbritannien invaderas av fientligt sinnade marsianer och nästan går under på kuppen. Under de 107 år som gått sedan Wells chockade världen första gången har framtiden hunnit förändras många gånger, men denna romans inflytande går fortfarande att spåra i nästan varje sf-roman, sf-film eller dataspel som ser dagens ljus. Allt det vi från barnsben lärt oss att förknippa med rymdvarelser, från strålvapen till deras gröna hudfärg, kommer från den här romanen! Wells var helt enkelt den förste skönlitteräre författare som på fullt allvar hävdade att människan inte var ensam i rymden, och drog de värsta tänkbara konsekvenserna av sin hypotes.

Världarnas krig har orsakat sensation regelbundet allt sedan sin första publicering 1898. Orson Welles skrämde upp hela USA med sin oannonserade radiodramatisering år 1938, då amerikaner på fullt allvar trodde att världsrymden anföll. Hollywoods filmatisering år 1953 startade 50-talets våg av mer eller mindre lyckade sf-filmer, som mer eller mindre nödtorftigt maskerade den amerikanska synen på kalla kriget och den gryende rymdkapplöpningen. Och nu är det dags igen: när Steven Spielbergs nyfilmatisering av Världarnas krig, med Tom Cruise i huvudrollen, får sin världspremiär i juni, lär återigen oroliga blickar riktas mot natthimlen runt hela jordklotet...

(Bonniers)


- - -

H. G. Wells chockerade världen med sina fasansfulla marsianska varelser som invaderade jorden och satte skräck i invånarna i England. Med naiv förvåning och nyfikenhet närmar sig människorna i den lilla staden Woking de främmande cylindrar som landat i landskapet då helt ovetandes om den förödelse som skulle kommaSom en de första författarna som på allvar hävdade att vi inte var ensamma i universum, gjorde H. G. Wells sensation med boken i slutet av 1800-talet.

- - -

"Jag har medvetet skrivit Världarnas krig i en frän ton", skrev H. G. Wells, "under inflytande av traditionen från Swift. Men i grund och botten är jag varken pessimist eller optimist. Vi lever i en värld som är fullkomligt indifferent och det förefaller som om målmedveten klokhet skulle ha goda möjligheter att göra sig gällande. Det är ett ganska enkelt trick att ge kraft åt sin framställning genom att framhäva de kusliga aspekterna. Skräckskildringar är lättare att skriva än glada och uppflytande historier."

Med kuslig klarsyn har H. G. Wells i denna skildring av marsmänniskornas invasion från 1908 föregripit blitzens och V2-tidens London. Man får hoppas att han också skall ha rätt i sitt siande om den målmedvetna klokhetens möjligheter.

(baksidestext; Natur och Kultur 1952)

Ämnen och teman

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

213

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.: Natur och kultur, 1966 ; Delta, 1978; Bonnier, 2005; Trut Publishing, 2018

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

341

Språk

Översättare