Tid för historia

Typ

faktaböcker

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Den här boken handlar om vad historia är, om vad som hände för längesedan och hur vi ska förstå det. Författaren ställer sig de grundläggande frågorna: Varför är vi intresserade av historia? Hur kan vi säkert veta något om det förgångna? Hur och varför bör historia skrivas?

Erling Sandmo lyfter fram det praktiska arbete som historiker gör genom en rad fascinerande exempel. Det börjar med hans förbluffande möte med en mystisk groda i ett klosterkök en gång på 1600-talet och fortsätter med heroiska härförare som vill formulera sitt eftermäle, religiösa historikers hantering av en värld i upplösning, sjöodjur, demonutdrivare, ruiner byggda som ruiner och en djupt musikalisk polsk statsminister.

Författaren möter det förgångna med nyfikenhet, öppenhet och stor kunskap, och visar hur både dagens och gårdagens historiker har gått till väga för att få svar. Boken ger en introduktion till historieämnets historia, metod och teori.

Till denna svenska utgåva har professor Karin Sennefelt skrivit ett förord där hon betonar att det i läsningen av Tid för historia blir ”tydligt att den är skriven av en person som verkar känna längtan efter att gå bredvid historiska personer och se hur de gjort och höra dem resonera. Det är upptäckarglädje, iver att lösa problem och att förstå och en fascinerande förmåga att laborera med tidsperspektiven”.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Undertitel

en bok om historiska frågeställningar

Utgivningstid

Sidantal

230

Språk

Översättare