Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2019

Kirjahylly

6 kirjaa

12.11.2019
|Kaikki kirjahyllyt

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat 2019 on julkistettu. Palkintolautakuntaan kuuluivat äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Hilkka Lamberg (puheenjohtaja), kuvataiteilija Anssi Kasitonni ja erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta. 

Ehdokkaat ja perustelut:

Frölander-Ulf, LenaNelson Tigertass / Nelson Tiikeritassu (Förlaget / Teos). Suomentanut Jaana Nikula

"Viisas ja vaikuttava lastenkirja, jossa on perinteisen seikkailu- ja saturomaanin tuntua. Teos käsittelee koskettavasti nyky-yhteiskunnan epäkohtia, mutta säilyttää silti toiveikkuutensa: turvattomuuden ja vääryyden voi voittaa ystävyyden ja rohkeuden avulla, kun ei anna ennakkoluulojen rajoittaa elämää. Lämmin ja elämänmakuinen teos, jonka kuvitus helpottaa tarinan seuraamista."

Kontio, Tomi. Kuvitus: Warsta, ElinaKoira nimeltään Kissa tapaa kissan (Teos)

"Lempeä ja viisas kirja hetkessä olemisesta, ystävyydestä, itsenäisyydestä ja turvasta. Elämänmakuinen ja rosoinen, mutta samalla lämpimästi kerrottu tarina tarjoaa syvällistä pohdintaa oman tien löytämisen tärkeydestä. Raikas ja tyylillisesti eheä kuvitus tukee saumattomasti tarinan tunnelmaa. Kokonaisuudessaan teos tarjoaa elämyksiä monenikäisille lukijoille."

Laakso, Maria. Kuvitus: Rojola, JohannaTaltuta klassikko (Tammi)

"Riemastuttavan hauska ja asiantunteva opas, joka taatusti karistaa ennakkoluuloisimmankin lukijan ajatukset klassikkojen tylsyydestä. Raikas ja rehevä kieli irrottelee, haastaa ja huvittaa sekä näyttää, miten klassikot voi tuoda keskelle someaikaa. Viihdyttävä teos tarjoaa uusia näkökulmia myös aikuislukijalle."

Mikama, AnniinaHuijarin oppipoika (WSOY)

"Mukaansatempaava tarina, jossa eri aikakaudet sekoittuvat kiehtovasti keskenään. Uskottavasti kuvatut henkilöt joutuvat elämässään vaikeiden valintojen eteen, ja lukija jännittää hahmojen rinnalla, uskaltavatko he tehdä itsenäisiä valintoja vai mukautuvatko he ympäristön paineisiin ja ennakkoluuloihin. Seikkailullisen juonen ohella teemoiksi nousevat muun muassa oman polun etsiminen, teknologian mahdollisuudet ja vaarat sekä ystävyyden voima."

Pannula, Kaija. Kuvitus: Lehtola, NettaKettujuttuja – Kolme hännäkästä tarinaa (WSOY)

"Kasvamista, surun käsittelyä ja ystävyyttä lempeästi käsittelevät tarinat nivoutuvat yhtenäiseksi kertomukseksi, joka tuo esiin elämän haurauden, mutta myös sen rikkauden ja ilon. Kuvat ja tarinankuljetus täydentävät hyvin toisiaan. Seesteisessä ja värimaailmaltaan harmonisessa kuvakirjassa yhdistyy viehättävällä tavalla vanhahtava kuvitustraditio kuvittajan omaan, ennakkoluulottomaan näkemykseen, saaden aikaan puhuttelevan kokonaisuuden." 

Rasi-Koskinen, MarishaAuringon pimeä puoli (WSOY)

"Kunnianhimoinen ja monitasoinen romaani tempaa lukijansa aikamatkalle ja haastaa miettimään, onko lineaarinen aikakäsitys ainoa tapa hahmottaa elämää. Tietoon perustuva aikakäsitys punotaan mielikuvituksen avulla mysteeriksi, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä aivan loppusivuille saakka. Teoksessa yhdistyy taitavasti monia eri genrejä: se on aikamatka, kasvutarina, dystopia, jonka takana heijastuu utopia; se on tarina vallasta ja totalitarismista sekä luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta."

Palkinnon arvo on 30 000 euroa ja sitä on jaettu vuodesta 1997. Tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valitsee muusikko, näyttelijä Olavi Uusivirta.

Lukijat saavat jälleen äänestää omat suosikkinsa palkintojen voittajiksi osoitteessa https://kirjasaatio.fi/aanestys.

Lisätietoja:
Kirjasäätiö: Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto