Scifi-paletti: kokeile joka lajia!

Kirjahylly

7 kirjaa

19.6.2017
|Kaikki kirjahyllyt

Vinkit ja vinkkitekstit: Sarianna Kankkunen

 

Scifi eli tieteiskirjallisuus jakautuu moneen eri alalajiin. Nappaa tästä palettiisi yksi tai useampi uusi tuttavuus!

Kyberpunk

William Gibson: Neurovelho

Informaatioteknologian kehitys synnytti 1980-luvulla kyberpunkin, jonka tulevaisuudessa korkea teknologia ei ole pelastanut ihmiskuntaa vajoamasta ainakin osittaiseen kaaokseen. Lajin klassikkoteos Neurovelho on jättänyt jälkensä kulttuuriimme: Gibson loi ja vakiinnutti tässä romaanissa kyberavaruuden käsitteen.

Pehmeä scifi

Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi

Pehmeäksi scifiksi kutsutaan tieteiskirjallisuutta, jonka kiinnostus kohdistuu tieteellisten keksintöjen sijasta yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin kysymyksiin. Lajin kruunamaton kuningatar on Ursula K. Le Guin, joka kirjoittaa antropologin tarkkuudella vieraista planeetoista. Pimeyden vasen käsi seuraa lähettiläs Genly Ain sopeutumista vieraalle planeetalle. Romaani on mietteliäs kertomus ajattelun mullistumisesta ja vierauden kohtaamisesta; sitä pidetään myös yhtenä 1900-luvun jälkipuoliskon tärkeimmistä sukupuolta käsittelevistä teoksista.

Kova scifi

Isaac Asimov: Itse jumalat

Kova tieteiskirjallisuus hakee käyntivoimansa tieteellisistä keksinnöistä, teorioista ja niiden soveltamisesta. Asimovin romaanissa avaruusolennot pyrkivät hyötymään siitä, että rinnakkaisissa universumeissa vallitsevat erilaiset fysiikan lait.

Dystopia

Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia

Dystopia maalaa kauhukuvan tulevaisuuden yhteiskunnasta; se on sisarlajinsa utopian paha kaksonen. Tawfiqin romaanissa vuonna 2023 Egyptin rikkaat asuttavat suljettua Utopian yhteisöä, jossa elämä koostuu viihteestä, nautinnoista ja huumeista. Pitkästyminen vaihtuu pelkoon ja kauhuun, kun kaksi nuorta jättää etuoikeuksien linnakkeen taakseen.

Tieteissatiiri

Leena Krohn: Unelmakuolema

Tieteiskirjallisuus on aina varhaisvuosistaan lähtien ottanut tehtäväkseen myös yhteiskunnallisten olojen ja ihmisluonnon pilkan ja kritiikin. Krohnin teoksessa nukutuslääkäri Lucia työskentelee Unelmakuolemassa, joka myy elämyksellisiä kuolemia niille, joilla on varaa. 

Vaihtoehtoinen historia

Sari Peltoniemi: Suomu

Mitäpä, jos historian taitekohdissa jotakin olennaista olisikin mennyt toisin? Peltoniemen romaani kuvittelee sodanjälkeisen Suomen, jossa jokin paha hallitsee pienen kylän kenkätehdasta ja sen työntekijöitä. Jatko-osa Hämärän renki sukeltaa tarkemmin maailmaan, jossa Suomi onkin sotinut jatkosodan Ruotsia vastaan.

Kokeellinen tieteiskirjallisuus

Antti Salminen: Lomonosovin moottori

Tieteiskirjallisuus on kulkenut pitkän matkan 1900-luvun alkupuoliskon pulp-lehdistä kirjallisuudentutkijoiden konferensseihin. Antti Salmisen unenomaisen kaunis proosateos osoittaa, että tieteisfiktio taipuu myös korkeakirjallisiin kokeiluihin. Romaani sijoittuu Novaja Zemljalle, hahmottomaan tulevaisuuteen, jossa arvoituksellinen Korporaatio takoo olevaksi Lomonosovin moottoria. Mutta mitä se tekee?