Scifiä: avaruuteen

Kirjahylly

5 kirjaa

19.6.2017
|Kaikki kirjahyllyt

Vinkit ja vinkkitekstit: Sarianna Kankkunen

 

Näissä scifi-teoksissa mittakaava on galaktinen ja pisinkin etäisyys vain kvanttihypyllä ylitettävissä. Hyllyssä on kovaa scifiä, joka soveltaa luonnontiedettä kirjallisuuden tarpeisiin, mutta myös sosiaalisiin ja yksilökysymyksiin keskittyvää pehmeää tieteiskirjallisuutta.

J. Pekka Mäkelä: Karsta

Avaruudessa käyty suursota on päättynyt – mutta kuka korjaa jäljet? J. Pekka Mäkelä seisoo tuotannossaan pienen ihmisen puolella, ja se näkyy myös tässä teoksessa. Pääosassa ovat sotaromun kerääjät, eräänlaiset universumin roskakuskit, joiden tehtävä on siistiä sotatanner kun juhlitut sankarit ovat poistuneet.

Stanisław Lem: Solaris

Ihmiskunnan edustajat pyrkivät kommunikoimaan vieraalta planeetalta löytyvän elämänmuodon, planeettaa peittävän meren, kanssa. Tieteisromaani muuntuu unenomaiseksi psykologiseksi tutkielmaksi, joka on syystäkin noussut klassikon asemaan.

Tero Niemi ja Anne Salminen: Nimbus ja tähdet

Nimbus-niminen matkaaja kulkee halki avaruuden, galaksista toiseen, seuranaan vain tietokone Talamus. Niemen ja Salmisen kotimainen versio avaruuden kulkurista on omintakeinen ja kiehtova.

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Veijariromaania, peliteoriaa ja murhamysteeriä yhdistelevä teos esittelee lukijalle mestarivaras Jean le Flambeurin, joka saa kontolleen tehtävän Marsissa. Rajaniemen visioima tulevaisuus hakee lennokkuudessa vertaistaan.

M. John Harrison: Valo

Brittikirjailija Harrison on tehnyt avaruusoopperasta, eli avaruuteen sijoittuvasta seikkailukertomuksesta, salonkikelpoista. Ihmetystä ja palkintoja kerännyt romaani avaa trilogian, joka käsittelee hieman kaikkea kvanttiteoriasta aina ihmiskunnan alkuhämäriin.