Kesälukemista 2015: 15 lyhytproosa- ja runouutuutta
Jos kesä tuntuu tapahtumarikkaalta ja hektiseltä, voi välillä kuitenkin pysähtyä edes pieniksi hetkiksi kirjan ääreen. Ytimekkäät novellit ja kauniit runojen säkeet ovat silloin mitä mainiointa luettavaa. Listalla on viisi novellikokoelmaa ja kymmenen runoteosta.
Novellit
Taina Latvala - Ennen kuin kaikki muuttuu
Latvala on kirjoittanut aiemmin palkitusti ja kehutusti niin lyhytproosaa kuin romaanejakin. Ennen kuin kaikki muuttuu -kertomuskokoelmassa kuvataan aikuiseksi kasvamisen vaikeutta tragikoomisten hetkien kautta. Tarinoiden tunnelmat vaihtelevat naurua ja hyvää mieltä aikaansaavista surullisiinkin. Pääosassa ovat nuorten aikuisten keskinäiset kohtaamiset.
Alice Munro - Nuoruudenystävä
Kanadan Nobel-palkitun novellin mestarin jo 1990-luvun alussa ilmestynyt kokoelma on viimein saatu suomeksi. Kokoelman aiheet sivuavat edellä mainittuja Latvalan novelleja, Munron nuoruutta käsittelevissä teksteissä kuitenkin katsotaan taaksepäin. Nuoruudenystävien lisäksi pohditaan mm. parisuhteiden kiemuroita.
Erkka Mykkänen - Kolme maailmanloppua
Mykkäsen esikoisteos koostuu pienistä tarinoista, jotka ovat monesti absurdeja ja lyyriseen tyyliin kirjoitettuja. Kirja on alaotsikoitu "kuvitelmia" ja alle satasivuisesta pituudestaan huolimatta se saattaa vaatia yllättävän paljonkin paneutumista.
Jussi Seppänen - Kymmenottelu
Urheilukirjallisuus on jäänyt varsin marginaaliseksi kirjallisuuden genreksi, mutta asiaa korjaa edes jonkin verran Jussi Seppäsen urheilunovellien kokoelma Kymmenottelu. Tarinoissa juostaan, hypätään, heitetään, työnnetään, kiipeillään. Urheilun lisäksi niissä kerrotaan myös hulluudesta ja urheiluhulluudesta.
Hannu Väisänen - Piisamiturkki ja muita kertomuksia
Palkitun ja monipuolisen kirjoittajan novelli/kertomuskokoelmassa ollaan monissa eri paikoissa ympäri maailman. Teksti on kevyttä, mutta sanoo paljon. Tarinoissa realismi yhdistyy monesti unenomaiseen sijoittaen kokoelman osittain myös maagisen realismin genreen.
Runot
Gunnar Björling - Auringonvihreä
Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz ovat kääntäneet suomeksi ensimmäistä kertaa kokonaisen Gunnar Björlingin runoteoksen. Björling esittäytyy tässä runokirjassa sekä filosofina, runoilijana, aforistikkona, prosaistina ja hieman esseistinäkin. Takana on pyrkimys rajoittamattomuuteen ja suhteellisuuteen.
Nick Cave - Balladi pahasta olosta
Tummanpuhuvan sävel- ja kirjoitustaiteen mestari on kirjoittanut Balladin pahasta olosta alun perin oksennuspusseihin, jollainen löytyy myös kirjan kannesta. Kiertue-elämää viettäessä avautuu myös toisenlainen todellisuus ja keskiössä ovat koti-ikävä sekä kaukana olevien rakkaiden kaipuu.
Vesa Etelämäki - Hikikomori
Esikoisrunokokoelmassa ollaan eristäydytty ympäröivältä maailmalta yhteen huoneeseen. Onko kyse lopulta vapaudesta vai sulkeutuneisuudesta?
Harri Hertell - Älä häiritse iltaa
Vahvana esiintyjänä runotapahtumissa tunnettu Harri Hertell on ottanut uudessa kokoelmassaan rauhallisemman otteen. Kokoelman runot on kirjoitettu vanhalla itäsaksalaisella Erica-kirjoituskoneella.
Marja Koivisto - 11 päivää Andeilla
Koiviston kokoelmassa kuljetaan Perun vuoristomaisemissa muinaisen inkakulttuurin vanhoilla voimapaikoilla, jotka piirtyvät elävästi näkyviin. Runoissa esiintyy myös keskustelukumppani ja haastaja, šamaani Mallku.
Marjaana Kurtto - Rottakuningas
Kurton runoissa ollaan suurien, elämän keskeisten kysymysten äärellä. Esitellään evoluution kummajaisia, tieteellistä faktaa ja lähellä kuolemattomuuttakin seikkaillaan.
Marko Laihinen - Halokehrät
Laihisenkin runoissa kysytään suuria, mutta melko hurjien rinnastusten myötä. Onko lapsella ja pistoolilla mitään eroa? Entä kauhistuttavuuteen vangitulla orangilla ja pienellä tytöllä? Tunteen ja älyn haasteita vyörytetään, synkkyyden lisäksi myös valoa ja myötätuntoa kuitenkin löytyy.
Heli Luokkala-Nevalainen - Metsätähtiseppele
Autistitytön äiti, laulaja-lauluntekijänäkin tunnettu Luokkala-Nevalainen on kirjoittanut varsin omaelämäkerrallisia runoja. Niissä käsitellään autistilapsen kanssa elämistä kaikkine puolineen, kauniilla tavalla.
Juuli Niemi - Tuhat tytärtä
Niemen teos on kertova runoelma perheestä. Kirjassa esiintyy niin lyhytproosaa, proosarunoa kuin säerunoakin. Suru, melankolia, häpeä ja rakkaus vuorottelevat ja jäsentävät perheen tarinaa.
Katariina Vuorinen - Uudenvuodenlaki
Riipaisevassa kokoelmassa kuolema toimii taustalla vaikuttavana, liikkeelle sysäävänä voimana. Myös naiseus ja lapsuus ovat tärkeitä teemoja. Teksti voi vaatia pinnistelyä, mutta ei välttämättä huonossa mielessä.
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
- Kirjaudu sisään tai rekisteröidy kirjoittaaksesi viestejä.