JOHAN BARGUM SYYSPURJEHDUS

Kirjahylly

0 kirjaa

31.7.2024
|Kaikki kirjahyllyt

Kaksi eläkeläismiestä, joilla on hieman yhteistä menneisyyttä, lähtee syyskuussa vielä yhdelle purjehdukselle. Toinen miehistä, Harald, on parantumattomasti sairas. Olof puolestaan on jäänyt joitakin aikoja aiemmin leskeksi tapaturmassa. Olofin vaimo oli Haraldin entinen. Illalla Harald katoaa. Jäljelle jää kaksi ristiriitaista tarinaa siitä, mitä todella tapahtui.

Johan Bargumin Syyspurjehdus on pieni helmi. Siinä purjehdusretken tapahtumat selitetään kahteen kertaan. Toinen miehistä valehtelee, vai valehteleeko? Mikä on totuuden raja, jätetäänkö jotain kertomatta? Takuulla jätetään, ja kummankin puolen kertomus on taatusti puolueellinen ja omaa etua tavoitteleva. Lukijan tehtäväksi jää päättää, kumpaa uskoa, vai uskoako kumpaakaan. Taitavasti laadittua pienoisromaania ei pysty laskemaan käsistään.

Syyspurjehdus sijoittui hyvin vuoden 2012 Blogistanian Finlandia-äänestyksessä. Se on mallikas esimerkki siitä, että kokonaisen draaman pystyy rakentamaan varsin pienistä palasista. Novellistinakin tunnettu Bargum jäi nyt mieleen ehdottomasti kiinnostavana kirjailijana, jonka tuotantoon tullee jatkossa tutustuttua enemmänkin. Tälle vahva suositus!