Sisäsiisti

”Haluaisin katsoa niitetyn pellon ylitse, antaa variksen sivuuttaa minut kuin luontaisen seuralaisen. Haluaisin tulla havaituksi juuri metsän rajalla, siellä missä saattaisin vielä olla pelkkä harha.”
 
Esra on lukion toisella opiskeleva transpoika, joka yrittää luovia ihmissuhteiden, kulttuuripiirien ja perhesiteiden ristiaallokossa. Näennäisesti Esran elämän voisi kuvitella olevan kadehdittavan täydellistä: isä on tunnettu elokuvaohjaaja, perhe varakas ja hyväosainen, ja kaverit räiskyviä persoonia. Pinnan alla kuohuu kuitenkin pahoinvointi, ulkopuolisuuden tunne nostaa päätään ja ihmissuhteissakin on myrkyllisyyttä ja vallan väärinkäyttöä. Elokuvaohjaajaisä on tehnyt Esrasta näyttelijän jo lapsena, äiti kirjoittaa autofiktiota ja siskolla on syömishäiriö, johon perheessä suhtaudutaan lähtökohtaisesti joko mitätöiden tai julmasti – suhtautujasta riippuen.
 
Miska Valoksen esikoisteos Sisäsiisti on kirja omien ihmisten ja oman turvaverkon löytämisestä. Teos käsittelee nuoruutta ja aikuistumisen kokemusta uskottavasti ja hahmojaan säästämättä – kirjan henkilöt ovat inhimillisiä, moniulotteisia ja enemmän tai vähemmän hukassa itsensä kanssa. Valoksen kieli on kunnianhimoista ja vivahteikasta: dialogeissa ilmaisu on ajoittain hyvinkin pelkistettyä, kun taas Esran ajatukset ja ympäröivän maailman kuvaus on kerrottu kiehtovalla ja kuvailevalla kielellä.
 
Sisäsiisti on taidokkaasti rakennettu, hyvässä rytmissä etenevä kirja, joka sopii erinomaisesti luettavaksi niin nuorille kuin aikuisillekin.