Lukuloma 2021

Kirjahylly

10 kirjaa

1.11.2021
|Kaikki kirjahyllyt

Syysloma on myös lukuloma!
Tähän vinkkihyllyyn on koottu kirjalista aikuislukijoiden lomamatkalle.

Katso nuorten vinkit Sivupiiristä ja lasten vinkit Lukemosta. Jos kaipaat lisää kirjalistoja, katso kevään tai syksyn 2021 uutuusvinkit. Jos haluat etsiä kirjastosta vanhempaa luettavaa, tutustu päivän täkyihin. Lisätietoa listan teoksista saat esittelyjen alta kansia klikkaamalla.

 

Romaaneja

Svend Brinkmann: Mitä on olla ihminen? (Tammi 2021, suom. Heikki Eskelinen)
Matkakertomuksen muotoon kirjoitettu sukellus eurooppalaisen filosofian ja kulttuurin historiaan. Nuori päähenkilö Andreas kiertää ympäri Eurooppaa ja tutustuu matkallaan kuuteen erilaiseen ihmiskuvaan, joita hän pohdiskelee erilaisten tieteellisten ja filosofisten näkökulmien kautta.

Antti Hurskainen: Kuihtuminen (Siltala 2021)
Nuorehko kirjailija matkustaa junalla Kuopiosta Kouvolaan ja kertoo elämästään vieressään istuvalle vanhalle miehelle. Esseemäisen romaanin vihaisissa monologeissa osansa saavat mm. suomalainen kulttuurielämä, brändätyt kirjailijat ja aikamme pinnallisuus.

Taina Latvala: Torinon enkeli (Otava 2021)
Pitkän parisuhteen päätyttyä kirjailija lähtee taiteilijaresidenssiin Torinoon. Kirjailija auttaa kaupungin kaduilla eksynyttä pikkutyttöä ja joutuu kohtamaan omat äitiyteen ja lapsenkaipuuseen liittyvät pelkonsa. Romaanin Torino on maaginen paikka, jossa hyvä ja paha kohtaavat.

Judy Leigh: Suurenmoinen irtiotto (HarperCollins 2021, suom. Marja Helanen)
Leskeksi jäänyt 75-vuotias irlantilainen Evie Gallagher ei suostu jäämään hoitokotiin, vaan päättää räväyttää. Hän tyhjentää pankkitilinsä, ostaa minibussin ja suuntaa maailmalle suureen seikkailuun, poikansa kauhistelusta välittämättä.

Leena Rantanen: Matkustan, vaikka en enää (Basam 2020)
Pitkään Pariisissa ja Italiassa asuneen kirjailijan ja suomentajan kirjassa matkustetaan muistojen siivillä paikkoihin, joihin ei enää tarvitse mennä itse. Arkisten sattumusten ja pienten mieleen jääneiden sattumusten kautta teos pohtii muistojen ja matkojen merkitystä.
 

Esseet

Pakopiste (Into 2020)
Nimekkäiden kirjailijoiden esseistä koostuva kokoelma syntyi keskellä koronaepidemian pahinta vaihetta. Pysähtymistä ja elämän merkityksellisyyden etsimistä pohdiskelevat esseet kertovat meille ja tuleville sukupolville varmasti jotain olennaista koronavuoden ilmapiiristä ja tuntemuksista.

 

Runot

Anja Erämaja: Olen nyt täällä metsässä (WSOY 2021)
Metsään ja erityisesti mustikkametsään sijoittuvissa runoissa ollaan metsässä konkreettisesti ja kuvaannollisesti. Yllätyksellistä ja leikkisääkin kieltä sisältävät runot hakevat muotoaan puhekielen kautta. Ne ovat samaan aikaan sekä helposti lähestyttävän konkreettisia että kerrostuneita.

Novellit

Cecelia Ahern: Nainen joka sai siivet selkäänsä ja muita kertomuksia (Gummerus 2021)
Kolmekymmentä novellia naisista arkisissa, mutta samalla oudon kummallisissa tilanteissa. Naisiin kohdistuvat odotukset ja normit törmäävät niissä todellisuuteen ja tuloksena on paikoin riemukkaan hauskoja, mutta myös haikean surullisia tarinoita.

Tietoa

Milla Peltonen: Erakot (Into 2020)
Kaikki eivät tykkää matkustaa. Monelle oma koti on ulkomaailmaa suurempi inspiraation ja nautinnon lähde. Suomalaisista nykypäivän erakoista kertovassa tietokirjassa selvitetään, minkä takia osa ihmisistä haluaa elää yksin kaikkien yhteisöjen ulkopuolella.

Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus 2020)
Vuonna 1911 suomalainen runoilija ja maanmittari Valter Juvelius (1865-1922) oli retkikuntineen Jerusalemissa etsimässä Vanhassa testamentissa mainittua liitonarkkia. Kaivaukset päättyivät lopulta mellakkaan ja kansainväliseen mediakohuun. Tässä tosielämän seikkailutarinassa kerrotaan aarteenmetsätyksen tarina kokonaisuudessaan.