Toinen kalenteri 1961-1963

Tyyppi

pakinakokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Tämän päiväkirjaelämäni keveys on siis ainakin osittain näköharhaa. Ympäristö, johon jutut on aiottu, on (tietenkin) sävyttänyt aiheiden valintaa ja käsittelytapaa. Osittain tämä voi olla yksilöllinenkin kysymys. Ilmeisesti olen myös monin kohdin asennoitunut jonkin verran mainostavasti: yllyttänyt lukijoita sellaisten asioiden pariin, jotka itse koen arvokkaina. Voisikohan sitä kutsua suorastaan aktivoimispyrkimykseksi?"

Toinen kalenteri jatkaa Runoilijan kalenterin linjoilla. Kulttuuri, toisella pojalla kasvanut perhe, matkat ja monien ajan kulttuurivaikuttajien kohtaamiset raamittavat runoilijan elämää. Vuosikymmenten takaakin hän onnistuu syvällisillä pohdinnoillaan ja huumorin värittämillä tuokiokuvillaan herättämään lukijan kiinnostuksen käsittelemiään teoksia kohtaan. Teoksen julkaisuvuodesta käsin tehdyt välihuomautukset löytyvät Toisestakin kalenterista.

Nummi osaa myös kietoa elämänsä eri osa-alueita, kulttuuria ja perhe-elämää, yhteen pienin, jopa hellyttävin keinoin:

"Oopperan [juhlaviikkojen Aida] naiset oli ohjattu noudattamaan eleissään ja asennoissaan tyylikästä egyptiläistä linjaa. Kotiin tultuani satuin vilkaisemaan poikani Ilarin vuoteeseen - ja katso: siellä hän nukkui täysin egyptiläisessä asennossa. Pää sivulle käännettynä, kädet kahtapuolta.
Havainto ei ole vailla omakohtaista taidehistoriallista mielenkiintoa."
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Teoksen runkona ovat Nummen Uudessa Kuvalehdessä vuosina 1959-1963 julkaisemat Runoilijan kalenteri -pakinat.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kuultua, nähtyä, koettua

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

256

Kieli