Runot

Aikalaisarvio
Arvosteleva Kirjaluettelo oli Kouluhallituksen vuosina 1922–88 (vuosina 1908–21 alan järjestöjen) julkaisema lehti, joka sisälsi kirjastojen kirjanvalinnan tueksi tarkoitettuja lyhyitä arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista. Sitä jaettiin Kirjastolehden liitteenä.

Teoksen kuvailutiedot

Ilmestynyt numerossa

2/1974

Teosarvio

Mao Tse-tung: Runot.

Maon "kootut" - kaikki hänen julkisuuteen saattamansa 38 runoa - ilmestyivät meillä peräti kahtena eri laitoksena: kuvitettuna "juhlakirjana" ja tavallisena huutomerkkinä. Olikohan ihan tarpeen?
Maon runot eivät avautuisi meikäläiselle lukijalle juuri ollenkaan, ellei Nieminen olisi liittänyt kokoelmaan yksityiskohtaisia viitteitä niiden sitoutumisesta kiinalaiseen lyriikkaperinteeseen ja vuosien 1925-65 historiaan. Runon asema Kiinassa on ollut koko lailla toinen kuin meillä. Tämä täytyy pitää mielessä, ennen kuin runoilija Maolle minkäänlainen paikka hahmottuu. Kaikki nämä runot ovat muodoltaan vuosituhantisen muotoperinteen ja runokielen vaalijoita. Mutta siitä huolimatta ne ovat tiukasti kiinni omassa ajassaan ja toimivat klassisen vallankumousrunon kaavan mukaan: poliittinen ja sosiaalinen haaste on otettu vastaan ja muokattu tiiviiksi ideologiseksi julistukseksi. Tämä perinteen muuttaminen vallankumouksen aseeksi on Maon runojen voima ja viehätys. Miten vaikeaa tämän siirtäminen suomen kielelle on ollut, sen tietää varmaan Nieminen parhaiten.