Hovila, Martti

Kirjailijan muu nimi

Hovila, Martti Sakari
Otonpoika

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Koulutus tai tutkinto

Ammatti

Luottamustehtävät ja jäsenyydet

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

tietokirjat

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Kirjailijan omat sanat

Ei hätiä mitiä kun heinäkuorman meniä ja hevonen vetiä.

Elämäkertatietoa

Ammatti: LVI-yrittäjä

Luottamustehtävät ja jäsenyydet:
Keski-Suomen Kynäri ry puheenjohtataja 1982 - 1988, kunniajäsen 2000 -
Keski-Suomen Kirjailijat ry
johtokunnan jäsen 1990 - 1994
sihteeri 1990
taloudenhoitaja 1994 - 1999
kunniajäsen 2000 -

Harrastukset:
kirjallisuus ja sukututkimus.

Palkinnot:
Möllärimestari-kilpailun proosasarjan 2. palkinto 2001 teoksesta Pitkien piippujen varjossa, samasta kilpailusta kunniamaininta 2005 teoksesta Lyyratasaaja.

"Ensimmäinen kirjallinen työni oli Vaajakoski-lehdessä vuonna 1989. Työstin pakinoita vuosia ja 1980-luvun lopulla kypsyi ajatus pitkästä proosasta. Vuonna 2000 ilmestyi Pitkien piippujen varjossa. Lukijoilleni välitän työrealismista kumpuavaa tekstiä. Kotiseutu vallitsee teksteissäni. Miellyttävin osoitus työtäni kohtaan on ollut, kun Harvardin yliopisto tilasi Koskikylän tarinoita -kirjan kokoelmiinsa. Lempikirjani ja -elokuvani on Tuntematon sotilas. Tärkeintä tässä ajankohdassa on seesteinen vanhuus."
Martti Hovila on keskisuomalainen kirjailija ja kotiseutumies. Kirjallisen työnsä hän aloitti Vaajakoski-lehdessä, ja osallistuminen antologioihin kannusti häntä julkaisemaan omia kirjoja.

Hovila kuvaa Keski-Suomea ja erityisesti Vaajakoskea, ja pitkä kokemus työnteosta ja yrittämisestä on antanut hänelle aiheita. Hovila kirjoittaa sujuvasti ja eloisasti, ja huumori höystää esitystä. Moni vuosikymmenien takaisen elämän yksityiskohta tallentuu jälkipolvillekin Hovilan tekstissä, jossa arki piirtyy näkyviin kaikissa väreissään.

Kylä syntyy, kylä elää kertoo Vaajakosken synnystä ja kehityksestä. Tietoaines ja muistikuvat täydentävät toisiaan, ja kuva entisestä elämänmenosta on tarkkapiirteinen. Hovila kertoo James Salvesenin asettumisesta Haapakoskelle ja ns. patruunan ajasta. Esille tulee myös Hovilan koulunkäynti Janakassa ja hänen myöhemmät vaiheensa.

Tietokirjojen lisäksi Hovila on julkaissut kaunokirjallisuutta. Kotiseudun omaleimaisuus, sen ihmisten ajattelutapa ja omat lapsuusmuistot välittyvät havainnollisesti Koskikylän tarinoissa. Romaani Pitkien piippujen varjossa kuvaa teollisuuspaikkakunnan työläisten elämää, jossa makeistehdas ja rautatie ovat keskipisteitä. Romaani Lyyratasaaja kertoo 1950-luvusta, ahkeran jälleenrakentamisen ajasta. Työmaitten ja vapaa-ajan elämänmeno puheineen on kirjassa aitoa ja välillä ronskiakin.

Katriina Kajannes

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Antologiat
Uusi luuta 1982 : Keski-Suomen Kynäri ry:n 5-vuotisjulkaisu (toim. Reijo Pekkanen, Marja-Leena Koppinen, Tommy Hellström ja Leena Ritvanen). Keski-Suomen Kynäri 1982.
Kuuntele lasta. Keski-Suomen Kynäri 1983.
Tuli vastaan kylä tuttu. Jyvälän kansalaisopisto 2008.

Muu tuotanto:
Kolumnisti ja pakinoitsija
Vaajakoski-lehti 1979 - 1985
Jyväskylän maalaiskuntauutiset 1985 - 1993
Wessmanni 1997 - 1999

Tekstinäyte

Alkoi jatkokoulu, jota käytiin iltaisin. Opetuspaikka oli Vaajakosken Janakan koulu. Oppilaat olivat jo iässä, joka uhoi isouttaan, mutta opettajamme Ahovuori laittoi kovan kovaa vastaan. Jos et totellut, hän köpötti pulpetin viereen, panetti kädet pulpetille, ja sitten viuhahti karttakeppi. Jos isku ei riittänyt, hän kietoi nivelreuman vaivaaman kätensä hiuspehkoon ja veti uhrin ylös. Kohtelu oli hurjaa, mutta se riitti.
[Kylä syntyy, kylä elää, 2003, s. 35]