Sandberg, Timo

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

© Sandberg Jukka / Karisto

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Ammatti

Tekijän saamat palkinnot

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Maakunta-alue

Teokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

novellit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

kokoomateokset

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Tyyppi

romaanit

Elämäkertatietoa

Vanhemmat: levyseppä, myöhemmin työnjohtaja Aarne Sandberg ja ompelija Eila Sandberg

Muut toimet:
Koetan saada kirjoittamisesta elantoni. Teen romaanien kirjoittamisen lisäksi toimittajan työtä, lehtijuttuja sekä historiikkeja perustamani pikkufirman Rautakynä Oy:n kautta.

Opinnot:
Ammattikoulu, kaksi vuotta kansankorkeakoulussa sekä jatkuvaa koulutusta, kursseja ja kouluttamista ammattiyhdistysliikkeen tehtävissä yli 30 vuoden ajan. Kirjoittamiseen on kouluttanut erityisesti elämä itse, monenlaiset työt sekä Kriittisen Korkeakoulun kolmivuotinen kirjoittajakurssi.

Kirjailijaliiton jäsen vuodesta 1994

Harrastukset:
Liikun luonnossa, marjastan, sienestän, kalastan, sauvakävelen. Luen paljon.
Näiden lisäksi harrastan kirjoittajayhdistysten toiminnassa puuhaamista. Olen ollut neljä vuotta Uudenmaan Kirjoittajien puheenjohtajana. Nykyisin olen Salpausselän Kirjailijoiden varapuheenjohtaja.


MAKUASIOITA

Unohtumattomat ja vaikuttaneet taide-elämykset:
Katson paljon elokuvia. Seitsemän samuraita on tehnyt kestävän vaikutuksen. Musiikkia kuuntelen tilanteen mukaan. Kun kirjoitan, kuuntelen useimmiten klassista.

Kirjat ovat kuitenkin vaikuttaneet minuun vahvimmin. Tässä joitakin kirjoja, jotka ovat eri syistä säväyttäneet:

Jayne Anne Phillips: Mustat kuviot
Tämä on novellikokoelma, johon aina palaan. Lyhyitä novelleja, jotka auttavat ymmärtämään, mitä kerroksellisuus kirjallisuudessa tarkoittaa. Jo ensimmäinen novelli Kotona syöksyy syvälle äidin ja tyttären suhteeseen, kuvaa paljon enemmän, mitä siihen on kirjoitettu.

Francesca Duranti: Talo kuujärven rannalla
Mystinen romaani kadonneen kirjan, mestariteoksen etsimisestä. Kirjassa törmäävät kaksi kulttuuria toinen tässä päivässä, toinen kaukana menneisyydessä. Se on myös tarina rakkauden kaipuusta, pelosta ja vaikeudesta. Kirjassa päähenkilö pakenee elämästä fantasiaan, mutta samalla fantasia tartuttaa häneen elämänvoimaa.

Stieg Larsson: Kolmen dekkarin sarja
Larssonin Miehet jotka vihaavat naisia, Tyttö joka leikki tulella ja Pilvilinna joka romaht, ovat persoonallisia dekkareita. Ne pureutuvat syvälle yhteiskunnallisiin asioihin, niissä tapahtuu uskottavasti kirjoitettuna uskomattoman tuntuisia asioita. Oman säväyksensä kirjoihin tuo niiden kirjoittajan traaginen elämäntarina.

Mihail Šolohov: Hiljaa virtaa Don
Kolmiosainen kirja kertoo Donin kasakoiden elämästä Venäjän ja tulevan Neuvostoliiton kuohuvina vuosina. Se on erittäin tarkkanäköisesti ja koskettavasti kirjoitettu. Kirja on myös jännitystarina ja traaginen rakkaustarina. Se teki aikoinaan minuun suuren vaikutuksen.

Matti Yrjänä Joensuu: Rakkauden nälkä + muut teokset
Joensuun teoksissa nokkelan juonen punonnan ja jännittävän tarinan rinnalle nousee muita arvoja. Hänen maailmansa ei ole mustavalkoinen. Konnat eivät ole pelkästään konnia ja poliiseissa on melko vähän sankaruutta. Joensuu kuvaa hienosti yhteiskuntaa, poliisin työtä sekä henkilöittensä ajatusmaailmaa.

Fiktiivinen henkilö, johon voi samaistua:
Viime aikoina olen samaistunut aika lailla komisario Heittolaan.

Mieluisa paikka:
Mieluisa paikka on Salpausselän harju, jonka kupeella olen syntynyt ja nykyisin taas asun. Erityisesti kiehtoo Pirunpesä-niminen paikka. Sieltä on jännittävät muistot lapsuudesta, ja Pirunpesästä kerroin myös yhdessä romaanissani.

Kiehtova historiallinen aikakausi:
Minua kiehtoo lähihistoria, erityisesti aika jolloin isäni ja äitini olivat nuoria.

Ärsyttävät asiat ja ilmiöt:
Pinnallisuus, ostosparatiisit, piittaamattomuus toisista ihmisistä, rahan ja tehokkuuden ihannointi.

Kirjailijan tuotantoon liittyvää lisätietoa

Historiikkeja:

Työstä ja taistelusta - Vaasan metallityöväen ammattiosaston 100 vuotta (1999).
Kuopion metalli ei viänny - Kuopion metallityöväen ammattiosasto no 60 75 vuotta (2005).
Raudan hehkua ja aatteen paloa - Karkkilan metallityöväen ammattiosasto ry n:o 35 100 vuotta (2006).
Raudankansaa - Sorsakosken metallityöväen ammattiosasto ry 100 vuotta (2007).

Kuunnelma:
Totuuden lyhyet jäljet (Yleisradio 1988).

Tekstinäyte

Kolme proosarunonpätkää

1.
Meri jäykistyy kesken myrskyn, halkeama juoksee vinkaisten rannasta rantaan. Vintin pölystä etsin vanhat hokkarit ja viilaan kantit pois. Kesä murenee kuin ylivuotinen vihta ja tuoksuu vielä vanhemmalta. Pellon yli kumartuvat huurteiset heinät toistensa kaltaisina ja pehmeä pohjoistuuli helistää jäätyneitä Maamme-laulun nuotteja. On niin kaunista, että viima pusertaa kyynelen silmästä.

2.

Maatyöhön tottumaton mies istuttaa kuusen, iskee kuin piikin sinertävään lihaan. Paraatit kulkevat, tutut kasvot tulevat kohti ja menevät ohi. Tähän paikkaan on pudonnut kivi, se joköttää paikallaan kuin vakavaksi tarkoitettu runo ja aallot pieksevät sen kupeita. Lapsena sain kiväärihihnallisen isänmaallisuutta ja kaasunaamari nauroi seinällä.

3.
Päivä on kuin halkaistu nauris. Ojan penkalla seisoo uljas pujo ja levittää aivastuksia. Olen syvästi ihastunut aluskasvillisuuteen, kuuset ovat käsittämättömiä. Ne seisovat ja keskustelevat arvokkaasti tuulen kanssa. Pöllö iskee vielä silmää, mutta ei osaa enää huhulla, palokärki hakkaa sähköpylvään peltihattua kuin muotinäytöksen juontaja. On kevät, totean päättäväisesti ja korjaan: on myöhäiskevät, sillä puut vapisevat kuin ekaluokkalainen rokotusjonossa.

Lähteitä ja viittauksia

Kotimaisia nykykertojia 2. Toim. Ritva Aarnio ja Ismo Loivamaa. BTJ Kirjastopalvelu, 1998.