Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ukkosen ääni

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Muutto Oulun riemuista syrjäisempään Iihin ei merkitse laskukautta Kallen elämässä. Päinvastoin, sillä pian hänet korotetaan pataljoonan muonamestariksi, ja hän rupeaa syömään upseerien ruokalassa. Lisäksi pataljoonaan tulee Enni, sairaala-apulainen, joka kokeneen rutiinilla valitsee itselleen miehen viidensadan joukosta. Kallelle alkaa nyt huumautunut fyysisen onnen aika. Enni täyttää hänen miehiset toiveensa, vaikka aiheuttaakin samalla moraalisen pettymyksen.

Enni lähtee, ja pian Kallen sotilasurakin putoaa romahtamalla, sillä hänet siirretään jalkaväkijoukkoihin Kuusamoon. Uudessa yksikössä on aluksi vaikeaa, mutta sankarimme ei kerta kaikkiaan kuulu ”häviäjien” joukkoon. Onneksi komppanian kalustoparakissa on tykinpyörät, joita kukaan ei ole vielä nostanut suorille käsille ylös…

Miehellä on jo taas mainen, kun alkaa suuri leikkisota Kuusamon korvessa. Siinä pataljoonan voimanpohatta kunnostautuu vähän kyseenalaisella tavalla. Hän selviää kuitenkin ja katsotaan kelvolliseksi uusiin urotekoihin.

Mutta mikä on leikkiä ja mikä totta? Saksa pommittaa Englantia ja hyökkää Balkanille huhtikuussa, Hess lentää Englantiin. Ja sitten, eräänä päivänä, kun piikit Kallen siviilikammasta ovat lähes lopussa, Kuusamon kirkonkylä täyttyy saksalaisista sotilaista. Mistä he ovat tulleet ja mitä varten? Ilma tihenee kysymyksistä, joihin tapahtumat alkavat tuoda vastauksia. Juhannuksena Kallen yksikkö siirretään rajan pintaan, ja se ylittää rajan 3.7. klo 3.00.

Kalle Päätalon kuva välirauhan ajasta on piirretty johdonmukaisesti siviiliinpääsyä odottavan ja uuden sodan enteitä säikähtelevän asevelvollisen näkökulmasta. Tämä kuva muodostuu nyt valmiiksi ja samalla siirrytään jatkosodan tapahtumiin.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

juuret Iijoen törmässä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

639

Kustantaja

Kieli