Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Paikka nimeltä Plaston

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Miksi tieteisromaani? Miksi valtion kirjallisuuspalkintoon saakka ansioitunut nuori, kokenut ja omaperäinen prosaisti kertoo avaruusmatkasta, aiheesta, jota Suomen kirjallisuus tuskin on vakavissaan käsitellyt ja joka ulkomaillakin on useimmiten nuorisokirjailijain tai kirjallisesti kouliutumattomien tiedemiesten alaa?

Erkki Ahosen tieteisromaani on 'erilainen'. Hänen päähenkilönsä Matti on hyönteistieteilijä, joka suomalaisen kesääaamun valostuvalla suolla yllättäen kohtaa vieraasta kulttuurista saapuneen avaruuskoneiston. Vaikka Matin kokemus täysin rikkoo hänen siihenastisen todellisuutensa, matka ei muodostu uhkarohkeaksi seikkailuksi, sillä aineen ja energian lait hallitseva tekniikka on pettämätön. Määränpäässään hän yhdessä maasta tulleen tytön kanssa toteaa, että sama tekniikka takaa Plastonin asukkaille ehdottoman turvallisuuden, täydellisen mukavuuden ja kaiken tiedon. Matilla on mahdollisuus valita, tulla osalliseksi tästä rauhan tilasta. Kun hän tapaa planeetan asukkaat, hän on varma siitä, että hänen tekemänsä ratkaisu on oikea, semminkin, kun tytön arvoitus ratkeaa.

Erkki Ahosen rauhoittavan looginen juoni on kehys, johon hän mahduttaa kokonaisen maailmankuvan. Kehityksen rakeisuus, todellisuuden ääreisilmiöt, avaruus, yhteiskunta, teknistyminen ovat Ahosen kohde: tieteisromaanin muoto on hänelle keino niiden esittämiseksi sopivan etäältä tarkasteltuina. Taitavan ja ajattelevan kirjailijan käsissä keino on vaikuttavan tehokas. Teos kiinnostaa ja herättää ajatuksia.
(takakansiteksti)
Paikka nimeltä Plaston on ensimmäinen Erkki Ahosen kolmesta tieteisromaanista. Se sai kriitikoilta hyvin myönteisen vastaanoton. Aamulehden Matti Rosvall arvioi kirjaa näin: "Erkki Ahonen on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen vakavasti otettavan tieteisromaanin avartaen kotimaisia käsityksiä ainakin hivenen verran kohti tulevaisuutta, jota suomalainen kirjallisuus ei oikeastaan tunnusta lainkaan tuntevansa."

Kirjan sanottiin myös mahduttavan sisäänsä kokonaisen maailmankuvan, joka on vieläpä aito ja johdonmukainen. Näin onkin. Helsinkiläinen biologian ja hyönteistieteen opiskelija Matti on patikkaretkellä Etelä-Suomen suoalueella tarkoituksenaan pyydystää harvinainen pistiäinen. Yhtäkkiä hän kohtaa maassa omituisen alumiinin värisen lätkän, ja pian Matti huomaa, että esine on johdattanut hänet avaruusalukseen. Matka tuntemattomalle planeetalle alkaa.

Ihmeellisintä on se, että oudolla paikalla on hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä maan kanssa. Ensimmäiseksi nuori luonnontieteilijä tapaa suomea puhuvan metallinpalan, joka sanoo itseään identiksi ja päälliköksi. Mutta rautasänky on samanlainen kuin Matin boksissa Kasarmikadulla. Piipunpoltto ja olutpullon kumoaminen ovat nekin mahdollisia.

Yhdeksi merkittävimmistä kokemuksista tapahtumaketjussa nousee se, kun Matti tapaa naisen, eteläafrikkalaisen biologin. He rakastuvat toisiinsa, tyttö Mattia voimakkaammin. Näen Paikka nimeltä Plaston -romaanista vieraan planeetan rinnakkaistarinana naisen ja miehen välisen suhteen. Nainen on miehelle ikuisesti tuntematon ja sellaiseksi hän jääkin. Tämän todistaa myös tytön vastauskirje Matille kirjan lopussa.

(Kiuruvetisiä kirjailijoita)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

tieteisromaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

205

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä