Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ruumiin viisaus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Erikoislaatuinen avioliittoromaani, joka kuvailee kahden nuoren ihmisen kypsymistä onneen. Romaani on monessa suhteessa yllättävä, se on tekijänsä suurin taiteellinen voitto. (Otava)

Tunnetun kirjailijattaremme uusin teos on tekijänsä kaunein taiteellinen voitto ja modernin romaanikirjallisuutemme merkkitapaus. Se on ajatuksiltaan ja muodoltaan kypsä ja ihmistuntemuksessaan häikäisevän terävä avioliittoromaani, kertomus kahden ihmisen elämänkohtaloista ja kehityksestä onnea ja viisautta kohti. (Otava)

Iris Uurron taiteilijakehitys on aina ollut vilkkaan mielenkiinnon ja yhä kasvavien toiveitten kohteena. Hänen juuri ilmestynyt avioliittoromaaninsa "Ruumiin viisaus" on vakuuttavin ja kaunein todistus tekijänsä suuresta lahjakkuudesta. Kirja sisältää kertomuksen kahden ihmisen yhteisestä elämäntaipaleesta, joka alkuaikojen vaikeuksista ja ristiriidoista kirkastuu yhä suurempaan onneen ja sisäiseen sopusointuun. Tässä romaanissa Iris Uurron hellittämättömään psykologiseen tarkkanäköisyyteen ja voimakkaaseen ihmiskuvaustaitoon yhtyy avartunut ja lämmin elämänote, ja rakenteellisestikin teos on eheä ja keskittynyt.
Iris Uurron "Ruumiin viisaus" on modernin romaanitaiteemme suurimpia voittoja.

(Otava)

- - -

"Vuonna 1942 kirjailija julkaisi pääteoksensa, romaanin Ruumiin viisaus. Siinä hän korostaa ihmisen omien tarpeiden tiedostamisen, persoonallisuuden kokonaisvaltaisuuden ja eheyden merkitystä. 'Niin on ruumis ja ihminen kokonaisuudessaan myöskin viisaudessa suurempi kuin sen järkevin osa, aivot, yksinään', Uurto puhui sivuhenkilönsä suulla."
-Kimmo Oksanen: Kirjailija Iiris Uurto - Ruumiin ikävän ja viisauden kertoja, HS 6.4.1994

- - -

Uurron pääteoksena pidetyssä Ruumiin viisaudessa (1942) samoin kuin teoksessa Timanttilakien alla (1938) on kyse ihmisen kasvusta vapauteen ja monista esteistä sen tiellä. Niitä riittää kahlitsevista sukupuolirooleista ja aviosuhteista yli-ihmistunteisiin ja taiteellisen luovuuden ehtymiseen. Uurron ehdottomuutta kuvaa hyvin se, että hän antaa joidenkin henkilöidensä valita itsemurhan, koska tavallinen elämä on heille liian pakottavaa, tympeää ja alimittaista. (Kansallisbiografia)

Alkukieli

Tekstinäyte

Eräänä varhaiskevään aamupäivänä oli konttoristi Elias Aro, joka mieluummin esitteli itsensä runoilijaksi, matkalla kosimaan, ainakin oli hän päättänyt valmistella maaperää kosimiselle, jos ratkaisevan valtauksen teko ei näyttänyt suotuisalta.
Tuuli, joka meren yli tullessaan oli luopunut eteläisten maiden kukkastuoksuista, puhalteli Helsingissä suolanraikkaana. Hän meni sunnuntaikävelyllä olevien lomitse määrästään tietoisena, toinen suupieli satiirisesti hiukan ylöspäin vetäytyneenä, likinäköisten silmien edessä vahvasti suurentavat pyöreät lasit, puettuna niin, ettei voinut olla sen paremmin puettu, ja povitaskussa oli hänellä ensimmäinen ohut runokirja; siitä valittu saisi aavistaa hänessä piileviä henkisiä aarteita.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

345

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

390

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt kokoomateoksessa Valitut teokset Kultasulkasarjassa.