Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Variksen Velho

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Variksen Velho on pysähdyttävä kertomus Afrikan diktatuurin kokeneista maista. Se sijoittuu fiktiiviseen Aburirian valtioon, jossa nuoret rakastavaiset Nyawira ja Kamiti taistelevat maan korruptoitunutta hallintoa vastaan. Valtiaan syntymäpäivän kunniaksi aiotaan pystyttää taivaaseen asti ulottuva rakennelma. Jotta hankkeelle saataisiin Globaalipankin rahoitus, Abuririassa järjestetään ennennäkemätön imagokampanja, jossa jokainen soraääni tulkitaan vallankumouspyrkimykseksi.
Ngugi wa Thiong’osta on tullut Kenian siirtomaavaiheen jälkeisen ajan tuntojen tulkki ja Afrikan luetuimpia nykykirjailijoita. Variksen Velhon hän kirjoitti ensin äidinkielellään kikujulla ja käänsi sen itse englanniksi. Maagisen realismin keinoin ja afrikkalaisen kerrontaperinteen kuvastoa hyödyntäen hän luo runsaan, sadunomaisen maailman, yhtaikaa kuvitteellisen ja toden, paikallisen ja yleisinhimillisen.
Huolella annosteltu satiiri paljastaa Ngugin kirjoittajanluonteen terän. Moni asia vaikuttaa farssilta mutta muistuttaa liiaksi todesta alistuakseen leikiksi.

”Variksen Velho on ennen kaikkea suurenmoinen, taianomainen kertomus, kenties Ngugin elämäntyön kruunu. (--) Hän on muuttanut tarinankertomisen voiman aseeksi totalitaarisuutta vastaan.” The Washington Post

Kirjailijasta

Itä-Afrikan ensimmäinen englanniksi ilmestynyt kirja oli kenialaisen Ngugi wa Thiong'on (s. 1938) Weep not, Child vuonna 1964. Läpimurtonsa ”itäisen Afrikan kirjallisuuden isä” teki vuonna 1967 Kenian itsenäistymisen vaiheita kuvaavalla romaanilla Nisun jyvä (suom. Seppo Loponen 1972).
Kymmenen vuotta myöhemmin ilmestynyt näytelmä I Will Marry When I Want koitui Ngugille kohtalokkaaksi ja hänet vangittiin vuodeksi ilman oikeudenkäyntiä. Samoihin aikoihin ilmestynyt romaani Petals of Blood sai Kenian hallituksen niin ikään varpailleen. Ngugin elämää hankaloitettiin monin tavoin vielä vankeuden jälkeenkin ja hän pakeni maasta ensin Lontooseen ja sittemmin Yhdysvaltoihin.
Vuonna 2004 Ngugin maanpakolaisuus päättyi ja hän palasi Keniaan osana kuukauden pituista Itä-Afrikan matkaansa. Siellä hänen asuntoonsa murtauduttiin, hänen tietokoneensa varastettiin, Ngugi ja hänen vaimonsa pahoinpideltiin. Ngugi palasi Yhdysvaltoihin ja kirjoitti Variksen Velhon, ensimmäisen romaaninsa liki kahteenkymmeneen vuoteen.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

765

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Käännetty englanninkielisestä laitoksesta Wizard of the crow. Alkukieli kikuju.