Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ihmisiä telineillä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Ihmisiä telineillä on Kalle Päätalon läpimurtoteos, joka aloitti hänen ilmiömäisen kirjailijanuransa. Elämänmakuinen romaani sijoittuu jälleenrakennusajan Tampereelle. Päähenkilö on rakennusmestari Mauno Joensivu, joka vetää Mammonalinnaksi nimettyä kerrostalotyömaata. Kädet rakoilla, rakennustyömaan arjesta käsin seurataan sotien jälkeisen ajan vahvaa yhteiskunnallista murrosta, mutta tarinassa sukelletaan myös syvälle suomalaisen miehen sielunmaisemaan. Maailmassa näkyvät tuhon jäljet ja uusi toivo, mutta niin näkyvät myös Maunon omassa elämässä – kipeää avioeroa seuraa uusi rakastuminen. Kaupunkikuvassa näyttäytyvät kiihkeäsykkeisen rakennustyömaan tyypilliset henkilöt, suunsoittajat, rähinöijät ja taidoillaan ylpeilevät ammattimiehet.

Kirjailijan 100-vuotispäivän kunniaksi julkaistaan juhlapainos, jossa on mukana kuvaliite ja Kalle Päätalon pienoiselämäkerta sekä ainutlaatuinen katkelma kirjan alkuperäisestä käsikirjoitusversiosta.

(Gummerus, 2019)

- - -

Kalle Päätalo muurasi kirjallisen tuotantosa peruskiven teokselle Ihmisiä telineillä. Jo siinä hänet nähdään työstä innoittuvana, työn kunnioittajana. Myös ihmiskuvaus on puhjennut kukkaan ensi yrittämällä, vivahteikkaana ja eloisana. Koko kyseisen kerrostalotyömaan - Mammonalinnan - väki on värikästä. Luonnetta on kaikilla pahaisista lautapojista urakoitsijaan asti. Joukkoon mahtuu napakkaa luottamusmiestä, ahkeraa Aukustia, ronskia Iidaa, mukavaa mestaria, ryyppykierteistä Oskaria, turhantärkeätä kirjuria. On "professoria" ja muuta elämäntaiteilijaa.

Näiden ihmisten välityksellä kirjailija kuvaa Mammonalinnan nousua montunkaivuusta aina pilviä hipovan tornitalon valmistumiseen asti. Lukija kuulee, miten betonimyllyt jurahtelevat ja näkee ilmielävinä edessään kaikki nuo ammattimiehet, joiden taitona on "rento osaaminen" ja jotka puhuvat samaa, alkuvoimaista kieltä.

Kertoessaan yhdestä rakennustyömaasta Päätalo löytää jotakin olennaista niistä kaikista tässä urakkakeikkojen, istumalakkojen, harjannostajaisten ja lopputilien luvatussa maailmassa.

Romaanin päähenkilö, vastaava mestari Mauno Joensivu on sukua lukuisille hänen jälkeensä tuleville "päätalolaisille": hän on kova työmies mutta sisältä pehmeä, ärsytettynä kuin ukonilma, muutoin sovitteleva, humaani, ujo ja kenties hiukan estynytkin.

- - -

Päätalon Ihmisiä telineillä uhkuu lupaavaa naturalistista voimaa, rakennustyömaan kuvaus on paitsi erittäin yksityiskohtaista myös inhimillisesti rikasta, eräät henkilöt tyypillisiä ja työn esittely taitavaa: valitaan ilmeikkäitä vaiheita, ei uuvuteta lukijaa kaiken kuvaamisella. Runsas karkeuksien kirjaanvienti ei sentään olisi ollut tarpeellista. Duuren liiketalon rinnalla rakentaa päähenkilö omaa elämäänsä uudestaan ja tältäkin puoleltaan Päätalon kerronta on rehtiä, mutta jossakin määrin kankeasti näkyvä ja näkymätön rakennustyö sopivat toistensa vierelle. (Aarne Laurila: Suomalaista proosaa vuonna 1958, Kirjastolehti 2/1959)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

488

Kustantaja

Kieli