Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Valekeisari

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Senaattori Varro on keisari Neron aikana ollut mahtava mies Rooman valtakunnassa. Nyt kun Palatinuksella hallitsee Titus, hän elää puoliksi maanpaossa Syyrian Antiokiassa. Mutta Varro rakastaa itää; hänen kuningasajatuksenaan on idän sulattaminen Kreikkaan ja Roomaan, haave, joka Neron eläessä olisi kenties voinut toteutua.
Onko Nero sitten kuollut? Varmasti on. Mutta kansa ei ole koskaan uskonut hänen todella saaneen surmansa. Jos nyt esiintyisi ulkomuodoltaan täysi Nero, jos häntä ohjaisi toinen, joka tunsi Neron hengen niin hyvin kuin Varro, he voisivat yhdessä järkyttää Rooman perustuksia. Ja sellainen mies on todellakin olemassa: Varron suojatti, savenvalaja Terentius, kuolleen keisarin kaksoisolento, taiteiden ystävä ja verraton näyttelijä kuten Nerokin. Itämaiset ruhtinaat vaativat Varroa todistamaan uskonsa tähän mieheen. Varro antaa hänelle tyttärensä Marcian vaimoksi ja ryhtyy samalla uhkarohkeaan peliin, johon Terentius lopulta eläytyy liiankin aidosti.
Saksalainen Lion Feuchtwanger on historiallisen romaanin alalla nykyeurooppalaisen kirjallisuuden näkyvämpiä hahmoja. ”Valekeisari” edustaa hänen tuotannossaan vankkaa saavutusta: se on tapahtumiltaan värikäs ja jännittävä, ja kirjailijan persoonallinen, jäntevä esitystapa antaa sille vielä erikoista loistoa.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Kun senaattori Varro lähti tänä aamuna maaliskuun 6. p:nä Rooman keisarillisen maakunnan Syyrian hallintorakennukseen, katselivat kulkijat kauan hänen kantotuolinsa jälkeen. Kaksi päivää aikaisemmin oli uusi maaherra Cejonus juhlallisesti ottanut haltuunsa asemansa virkamerkit: liktorinkirveet ja vitsakimput, ja oli pistänyt silmiin, että senaattori Varro, maakunnan mahtavin mies, oli pysytellyt poissa siitä tilaisuudesta. Kun hän nyt myöhästyneenä suoritti tervehdyskäyntinsä, niin koko Antiokian kaupunki kysyi, kuinka hän ja uusi mies mahtaisivat tulla suhtautumaan toisiinsa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

407

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

424

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä