Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Auringon ydin

Kommentit (1)

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Olemme 2010-luvun Tampereella, mutta historiassa on 1800-luvulta lähtien tapahtunut muutoksia, jotka ovat tehneet Suomesta Euroopan Pohjois-Korean. Suomen Eusistokraattisessa Tasavallassa yhteiskuntarauha ja kansanterveys ovat arvoista tärkeimmät. Kaikki riippuvuutta aiheuttavat nautintoaineet on ankarasti kielletty: huumeet, nikotiini, alkoholi ja kofeiini. Seksin helppo saatavuus on sen sijaan valtion erityissuojeluksessa, ja valtiollinen tiede onkin kehittänyt sen jakelun vaivattomaksi. Ihmissuvusta on jalostettu uusi alalaji: altis, nöyrä ja itseään tyrkyttävä. Ennen heitä kutsuttiin naisiksi.

Yksi vaarallinen huume on kuitenkin jäänyt vielä osittain kitkemättä yhteiskunnasta: chili. Kirjan päähenkilöt Vanna ja Jare sotkevat näppinsä sen rikolliseen välittämiseen. Vannan yrittäessä selvittää, mitä hänen kadonneelle sisarelleen on tapahtunut, Jare törmää outoon uskontokulttiin, jonka käsissä on Auringon ydin. Onko tällä epäinhimillisen tulisella chililajikkeella mahdollisesti vaikutuksia, jotka on syystäkin kielletty?

Suomikumman mestarin uutuusromaani on myös nerokas yhteiskuntasatiiri. Ketkä lopulta hyötyvät ihmisten riippuvuuksista? Voivatko kaikki terveydelliseen hyvään tähtäävät toimenpiteet olla oikeutettuja? Mitä yhtymäkohtia tällä kaikella on meidän omaan aikaamme?

(Teos)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Tiedän että jalapenon scovillet ovat säälittävät, se maistuu suussani suunnilleen suolakurkulta, mutta pelkkä tieto siitä että noissa rouskuvissa viipaileissa on kapsaisiinia saa käsien tärinän lievenemään.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

305

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

336

Kieli

Kommentit (1 kpl)

Johanna Sinisalon uusin romaani on erittäin otteessaan pitävä ja todella mehukasta yhteiskunnallista satiiria. Romaanin kuvaama maailma on selkeästi jonkinlainen kannanotto julkisuudessakin esiintyneisiin mielipiteisiin naisen seksuaalisesta asemasta, ja se tuosta maailmasta ehkä tekeekin pelottavan, että on varmasti ihmisiä, jotka näkisivät tuollaisen yhteiskunnan ideaalina. Myös isoveljen valvonta, joka tässä tapauksessa kohdistuu ihmisten terveyteen, on viety aivan omalle tasolleen.

Romaanin kerrontaa rytmittävät varsinkin alkupuoliskon Kellari-osiossa Vannan kadonneelle sisarelleen kirjoittamat kirjeet sekä katkelmat tietokirjoista, opetusmateriaaleista jne. Nämä ovat tuttuja elementtejä jo Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi -kirjasta. Nuo katkelmat tukevat hyvin kerrontaa ja antavat lukijalle lisätietoa kirjan tapahtumien taustalla vaikuttavista asioista.

Henkilöhahmot ovat myös onnistuneita, "miinusmies" oli ainoa, joka jäi kirjan kuvaamista ihmistyypeistä tarkemmin esittelemättä. Pohjois-Koreaan verrattavissa oleva eristäytyneen, kansalaisiaan alati kontrolloivan valtion kuvaus on tosiaan erittäin todentuntuinen tunkien itselläni jopa uniin, mikä kertoo kirjan luoman todellisuuden ja tunnelman onnistumisesta. Erittäin hyvä lukukokemus kaiken kaikkiaan.

Linkki