Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.
Kulinaristin kuolema
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kadonnutta makua etsimässä
Ranskan vaikutusvaltaisin ravintolakriitikko, pöyhkeä mutta vastustamaton Pierre Arthens, makaa kuolinvuoteellaan. Arthens ei ole kuitenkaan valmis siirtymään manan maille ennen kuin onnistuu keksimään, mikä oikein on tuo hänen sydäntään kaihertava maku, jonka hän tietää olevan elämänsä tärkein, lopullinen totuus.
Elämänsä ehtoossa Arthens käy läpi aistinautintojen täyteisiä elinvuosiaan siinä toivossa, että tavoittaisi tuon ihmeellisen maun ja saisi vielä kerran tuntea sen kielellään. Makumatkallaan hän tulee paljastaneeksi itsestään paljon muutakin kuin kulinaariset mieltymyksensä. Oma sanansa sanottavana on myös petetyllä vaimolla, ylenkatsotulla lapsella, kyynisellä ovenvartijarouvalla ja laiskanpulskealla kissalla. Mutta millainen maku tästä yhdestä eletystä elämästä jää?
”Noiden kahden ääripään välillä, haudutetun lihan lämpimästä täyteläisyydestä osterin kristallinkirkkaaseen paljauteen, olen kokenut keittotaidon koko kirjon ensyklopedisena esteetikkona, joka aina on ollut yhden ruokalajin verran muita edellä – mutta aina sydämen verran jäljessä.”
(Gummerus)
Ranskan vaikutusvaltaisin ravintolakriitikko, pöyhkeä mutta vastustamaton Pierre Arthens, makaa kuolinvuoteellaan. Arthens ei ole kuitenkaan valmis siirtymään manan maille ennen kuin onnistuu keksimään, mikä oikein on tuo hänen sydäntään kaihertava maku, jonka hän tietää olevan elämänsä tärkein, lopullinen totuus.
Elämänsä ehtoossa Arthens käy läpi aistinautintojen täyteisiä elinvuosiaan siinä toivossa, että tavoittaisi tuon ihmeellisen maun ja saisi vielä kerran tuntea sen kielellään. Makumatkallaan hän tulee paljastaneeksi itsestään paljon muutakin kuin kulinaariset mieltymyksensä. Oma sanansa sanottavana on myös petetyllä vaimolla, ylenkatsotulla lapsella, kyynisellä ovenvartijarouvalla ja laiskanpulskealla kissalla. Mutta millainen maku tästä yhdestä eletystä elämästä jää?
”Noiden kahden ääripään välillä, haudutetun lihan lämpimästä täyteläisyydestä osterin kristallinkirkkaaseen paljauteen, olen kokenut keittotaidon koko kirjon ensyklopedisena esteetikkona, joka aina on ollut yhden ruokalajin verran muita edellä – mutta aina sydämen verran jäljessä.”
(Gummerus)
Kirjallisuudenlaji
Aiheet ja teemat
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Alkukieli
Tekstinäyte
Hienostunut, julma, alkukantainen ja pohjaton meri, me napsimme ahnaisiin suihimme arvoituksellisen toimintasi tuotoksia. Grillattu sardiini kuorrutti kitalakeni eksoottisella ja suorasukaisella aromillaan, ja minä kasvoin joka suupalalla ja kohosin ylöspäin joka kerta, kun hilseilevän nahan mereinen tuhka hiveli kieltäni.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ilmestymisaika
Sivumäärä
181
Kustantaja
Kieli
Kääntäjä
Nimi
Ilmestymisaika
Sivumäärä
145